keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kanttarellimuhennos

Wikipediassa keltavahverosta eli kotoisammin kanttarellista sanotaan, että se on väriltään munankeltainen, vanhemmiten haalistuva. Se on yleinen koko Suomessa, mutta enimmäkseen sitä on Etelä- ja Keski-Suomessa. Se kasvaa vuodesta toiseen samalla kasvupaikalla ryhmissä, joten jos niitä jostain löytää, paikka kannattaa merkitä tarkasti muistiin ja palata seuraavana vuonna samoille apajille. Kanttarelli on yksi parhaimmista ruokasienistä ja parhaimmillaan paistettuna. Tämä on varmaan se yleisin (retro)resepti, jota kanttarelleille käytetään. Mun äiti laittaa aina kanttarellit näin, joten laitetaan resepti jakoon ja mulle tänne jemmaan. Se on ihan siitä kermasta kiinni, miltä tämä maistuu, ruokakermalla tulee vähän arkisempaa ja kuohukermalla ihan herkkua. Oma lisäykseni tähän reseptiin on tuo timjami, se tuo niin hienosti sienen maun esille. Sitruunamehu on muhennokselle se viimeinen silaus, sitten se on täydellistä. Mun mielestä tämän muhennoksen kanssa kuuluu tarjota keitettyjä perunoita, niin meillä kotona aina tehtiin.








1/2 -1 l tuoreita perattuja kanttarelleja
1 pieni sipuli
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja (tai vaaleaa kastikesuurustetta)
2 dl kermaa + 1 dl vettä + 1/2 kanaliemikuutio
vähän suolaa
musta- tai valkopippuria
tilkka sitruunamehua
vähän tuoretta tai kuivattua timjamia

Pienet kanttarellit voi laittaa kokonaisina, isommat kannattaa puolittaa tai pilkkoa vielä pienemmäksi. Pilko myös sipuli. Laita rasva pannulle ja sienet perään. Lisää sipuli hetken kuluttua, kun sienistä on neste haihtunut. Kun sienet ja sipuli ovat muhineet rasvassa jonkin aikaa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää heti perään nesteet ja murusteltu puolikas kanaliemikuutio. Sekoita muhennos hyvin ja anna sen saota hiljaisella lämmöllä kymmenisen minuuttia. Mausta muhennos ja tarjoa välittömästi perunoiden kanssa tai haluamallasi tavalla.






4 kommenttia:

  1. Tämä se on herkkua! Kerran ollaan tänä kesänä tehty mökillä kantarellimuhennosta. Aikalailla samanlaisella ohjeella meilläkin muhennos tehdään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on varmasti se yleisin tapa tehdä kanttarellimuhennosta, on se vaan niin hyvää! ♥

      Poista
  2. Tätä on pitänyt käydä useamman kerran kommentoimassa, mutta aina on tullut joku este... Aivan mahtavan näköistä muhennosta! Sienikastikkeet ym muhennokset on ihan mun heikkous! Lapsena ei kakut ja muut herkut kiinnostanut, mutta herkkusienikastiketta söin äidin kanssa pienistä kahvikupeista kun katseltiin telkkaria ;D Miten sitä sais itsensä tänä syksynä metsään, kun on pieni "tissitakiainen" kainalossa... sieniä niin tekisi mieli! ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä syksynä kannattaa siellä metsässä olla erityisen varovainen, ampiaisia ja käärmeitä on paljon. Anoppi oli poimimassa mustikoita ihan kotipihan tuntumassa, kun häntä pisti kyy sormeen, käsi turposi heti ihan limpuksi. Onneksi apu oli lähellä ja selvittiin säikähdyksellä, vaikka seuraava yö menikin sairaalassa tarkkailussa. Mun äiti ehdotti kumihanskoja käteen, se on varmasti hyvä idea! ♥

      Poista