sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Sinivalkoinen puolipyöreä täytekakku

Saatiin kutsu kavereiden luo juhlistamaan itsenäisyyspäivää. Lupasin viedä tuliaisina kakun kahvipöytään. Talon emäntä tykkää tosi paljon prinsessakakusta, joten siltä pohjalta lähdin versioimaan sinivalkoista täytekakkua. Täältä löysin hyvän ohjeen puolipyöreän täytekakkupohjan tekoon, täytteeseen lakkahilloa ja lemon curdia ja päälle sinistä marsipaania ja vähän valkoista koristusta, siitähän se sitten syntyi. Pohjan kokosin metalliseen vatkauskulhoon, jonka vuorasin ensin kelmulla. Siniseen marsipaaniin laitoin vielä hieman sinistä nestemäistä väriä lisää. Se olikin veikeetä puuhaa, koko keittiö ja kokki oli ihan sinisenä! Sokerimassaruusun selätin vasta kolmannella yrittämällä, kyllä siitä ruusun näköinen tuli. Pikeerin tein itse ensimmäistä kertaa, sitä olisi pitänyt tehdä enemmän ja vähän kokeilla ensin johonkin eikä sutaista kovassa kiireessä suoraan kakun päälle. No ensi kerralla sitten paremmalla onnella. Kakku oli aivan ihastuttavan makuista, se upposi kyllä koko poppooseen. Se eilinen päivä oli kyllä melkoista sähellystä. Meidän piti alunperin mennä sinne kavereille jo puoli viiden aikaan, mutta sitten tuli taas kuningasjääkiekko ja sotki suunnitelmat totaalisesti. CHL-sarjan takia peruttu Lukko-Ilves-ottelu pelattiin siirrettynä pelinä itsenäisyyspäivänä. Paikan päälle ei päästy ottelua katsomaan. Hyvä että juuri ja juuri ehdin kakun tehdä, kuvatkin otin vasta kavereiden luona paikan päällä. Kävin todellisessa pikasaunassa ja sitten ruudun ääreen jännittämään maha solmussa jääkiekkoa, supernopea valmistautuminen iltaan  ja lähtö kavereille ja kolmannen erän jännääminen teksti-tv:stä kavereilla. Loppu hyvin kaikki hyvin: hyvä Lukko ja hyvä juniori, illanviettomme saattoi alkaa!










20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka
3 munan sokerikakkupohja:
3 munaa lasiin
sokeria toiseen lasiin saman verran kuin munia
jauhoja kolmanteen lasiin (2/3 vehnäjauhoja, 1/3 perunajauhoja, 1/2 tl leivinjauhetta) saman verran kuin edellisiä

Leivitä vuoka, vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, sihtaa kuivat aineet siivilän läpi taikinaan ja sekoita varovasti. Kypsennä kakkupohja 175° uunin alatasolla puoli tuntia.

Kostutus:
maitoa + vaniljasokeria

Täyte:
1 prk vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan lakkahilloa ja lemon curd-tahnaa

Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe. Sekoita joukkoon maun mukaan lakkahilloa ja lemon curd-tahnaa.

Päälle:
1 prk vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
250 g sinistä marsipaania
koristele haluamallasi tavalla

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe.

Kakun kokoaminen:
Vuoraa puolipyöreä, halkaisijaltaan 20 cm astia kelmulla. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita päällimmäinen kerros puolipyöreästi vuoan pohjalle ja kostuta se. Levitä päälle täytettä niin, että paljon, että pinta tasoittuu, sitten seuraava kerros kakkupohjaa, kostutus, loput täytteet ja viimeinen kakkukerros. Asettele kelmun päät kakun päälle ja laita kevyt paino päälle. Anna makujen tasaantua tunnin verran jääkaapissa. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä päälle kermavaahtoa, että marsipaani pysyy kakun päällä hyvin. Kauli marsipaani kahden kelmun tai leivinpaperin välissä ainakin 30-senttiseksi ympyräksi. Käytä kaulitsemisessa apuna tomusokeria. Siirrä marsipaani kakun päälle ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Niistä voi halutessaan tehdä koristeita. Koristele kakku.




12 kommenttia:

  1. Kaunis kakku <3 Sini-valkoinen prinsessakakku on aivan loistava idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sopivan pieni neljälle hengelle, jäi vielä talon emännälle ja isännälle siivut seuraavallekin päivälle!♥

      Poista
  2. Ihanan näköinen kakku, sopii kauniisti itsenäisyyspäivään. Tosi kauniin sinisen sait marsipaanista. Milloinkahan minä ehdin väsätä seuraavan täytekakun - kauhea kiire on koko ajan. Kokkaamiset on jäänyt pakollisiin nopeisiin ruoanlaittoihin.
    Jääkiekko on meidänkin perheen suosikkilaji :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne, lisäsin tosiaankin sinistä väriä vielä tuohon siniseen marsipaaniin ja kaadoin sitä pullosta marsipaanin päälle. Lorahti sellainen annos, että sain tosissaan "leipoa" sitä marsipaania, että se väri upposi sinne tasaisesti. Jatkossa tietää, että valmiiksi värjättyjen marsipaanien väriä voi itse syventää. Meillä eletään jänniä aikoja tuon jääkiekon tiimoilta nyt kun tuo juniori on tosissaan päässyt muutamassa pelissä tolppien väliin. Kun miettii missä päin asutte, ei kai vaan Vaasan Sport satu olemaan suosikkijoukkue? Juniori oli viime viikolla siellä Vaasassakin Lukon maalilla!♥

      Poista
  3. Todella hieno kakku:) Lukko on ollut minun suosikkijoukkue pienestä pitäen. Kaikki aina kysyy, että miksi ihmeessä, eihän minulla ole mitään siteitä Raumaan, mutta eihän näitä asioita järjellä voi selittää:) Juniori on kyllä pelannut hyvin, kun on tolppien väliin päässyt. Varmasti haastaa Zapon tosissaan, jos otteet jatkuu samanlaisina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että säkin kannatat Lukkoa, se on aina ollut mun suosikkijoukkue, vaikka täällä päin on tosi paljon myös Patapaitojen kannattajia. On kyllä ollut mukavaa, kun juniori on päässyt pelaamaan ja niitä voittoja joukkueelle ja onnistumisia omassa pelaamisessa on tullut.☺

      Poista
  4. Tosi kaunis kakku ja niin kauniin sinivalkoinen. Eriyisesti ihastuin myös edelliseen postaukseen, miten olet saanutkin noista rullista noin kauniita...täällä mietin jo kuumeiseti kevään rippijuhlien tarjottavia ja tuossa olisi kyllä loistava vaihtoehto :) Oikein mukavaa joulun odottelua sinulle. Eipä taas paljon kerkiä kuin huokaista, kun se taas on jo täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ennen laittanut ne rullat tarjoilulautaselle lappeelleen, mutta tuntuu, että leipien päällä ne pysyvät parhaiten kuosissaan. Lohirullat on loistavaa juhlien tarjottavaa, suurin osa suomalaisista on lohen ystäviä. Kiitos Sarppu, ihanaa joulunalusaikaa sullekin, mulla on joulun valmistelut ihan alkutekijöissä, taitaa loppua aika kesken!☺

      Poista
  5. Hyvän joulun toivotus täältä Pohjanmaalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tulee myöhässä tämä kiitos, koska laitoin niin äkkiseltään tämän blogin totaaliselle joulutauolle!♥

      Poista
  6. Ihanaa uutta vuotta 2015!!! ♥
    P.S. Kovin on sinua jo ikävä ollut........ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja tuntuu kyllä aivan ihanalta lukea tällaisia kommentteja, lämmittää kovasti mieltä se että ajattelet noin, samat ajatukset on mullakin!♥

      Poista