tiistai 17. helmikuuta 2015

Tex mex jauhelihapiirakka - uunipellillinen

Viime sunnuntaina tein tämän piirakan työkaverini tyttären 11-vuotissynttäreille. Kun mietimme aineksia, selvisi että pääraaka-aineena voisi olla kinkku tai jauheliha ja muina aineksina voisi olla esim. paprika, sipuli ja feta, ajattelin heti, että tekisin jauhelihasta jotakin meksikoilaisvivahteista. Löysin Kermaruusun blogista tämän herkulliselta vaikuttavan piirakan. Pohjan tein ihan samalla reseptillä, mutta täytteessä lipsuin vähän ja sävelsin omiani. Fetana käytin taas kerran Lidlin 1 ½ kilon purkista peräisin olevaa kiekkoa, joka painoi 277 grammaa. Se on superhyvää kreikkalaista fetaa. Piirakasta tuli tosi mehevä, maukas, ihan tajuttoman herkullinen. Jos täytteeseen haluaa vielä lisää meksikoilaisuutta mukaan,  voi joukkoon siivuttaa jalapenoa. Reunapalat piirakasta jäivät mulle ja isännälle maisteltaviksi, molemmat tykkäsimme siitä tosi paljon. Tää sopisi aivan loistavasti esim. illanistujaisiin, juomana voisi silloin olla meksikoilaista olutta. Mulla uuni on 60 senttiä leveä ja vinkkinä vielä, että pohjataikina on helppo levittää pienellä muovikaulimella. Jos ei omista sellaista, viinipulloakin voi hyvin käyttää kaulimena! Ps. päätettiin isännän kanssa kattoa jääkiekko-ottelu kotisohvalla, ei pysty menemään paikan päälle hurjan jännitysmomentin takia (se menee aina noin kun juniori on tolppien välissä), vaikka vierasottelu on ihan lähellä Porissa!









Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl juustoraastetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
225 g voita/margariinia
1 ½ dl kylmää vettä
Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
2 -3 rkl texmex-mausteseosta
(vähän suolaa)
ripaus mustapippuria
1 prk (300 g) mietoa salsakastiketta (esim. Rainbow)
½ punainen paprika (tai 1 pienehkö suippopaprika)
1 sipuli viipaleina
250 -300 g fetaa
40 g juustoisia tortillasipsejä (esim S-kauppojen X-tra)
Liemi:
4 dl ruokakermaa
2 munaa
Päälle:
n. 70 g juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat ainekset ja juustoraaste keskenään. Nypi huoneenlämpöinen (kuutioitu) voi sekaan. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina kylmään täytteen valmistamisen ajaksi. Ruskista jauheliha tilkassa öljyä ja mausta se, kaada salsakastike jauhelihan joukkoon. Puolita sipuli ensin ja suikaloi sitten. Kuullota suikaleita hetki pannulla öljytilkassa. Taittele leivinpaperi uunipellin mukaan ja laita se työlaudalle. Taputtele taikina leivinpaperille ja kauli sitten uunipellin kokoiseksi. Siirrä pohja uunipellille. Levitä päälle jauheliha- salsakastikeseos, seuraavaksi sipulisuikaleet, paprika, murusteltu feta ja käsissä murskatut tortillasipsit. Sekoita liemi ja kaada se tasaisesti täytteen päälle. Levitä lopuksi pinnalle juustoraaste ja paista piirakkaa 200° uuni toiseksi alimmalla tasolla noin 25 -30 minuuttia.






6 kommenttia:

  1. Tosi ihanat ja herkulliset kuvat!:) Olen joskus tehnyt itsekin Tex mex -piirakan. Miehen mielestä oli ihan ok, mutta omaan makuuni oli kyllä jotenkin liian mauton. Voisin kyllä antaa uuden mahdollisuuden, sillä tämä ohje vaikuttaa olevan hieman enemmän minun makuuni.:)

    VastaaPoista
  2. Meille tämä piirakka tuli kyllä jäädäkseen, oli sen verran maukasta. Ja jos sitä meksikomakua haluaa enemmän, kannattaa laittaa niitä jalapenosiivuja täytteeseen ja valita raastettavaksi juustoksi esim. cheddar tai Monterey Jack

    VastaaPoista
  3. Voi mikä herkku-piirakka! Täyte kuulostaa niin älyttömän maukkaalta! Kiva idea murustaa joukkoon tortillasipsejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä piirakkaa tullaan meillä tekemään, aivan ihanaa. Pitääkin miettiä, mihin muualle niitä tortillasipsejä voisi murustella mukaan!

      Poista
  4. 1½ vettä, mutta mikä mitta dl?

    VastaaPoista
  5. Löysin ohjeesi googlatessa ja tämä olikin loistava löytö. Todella helppo,
    maistuvaa ja muunneltavissa. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista