sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Chili con carne

Chili con carne on mukavaa, helppotekoista arkiruokaa riisin kanssa tarjottuna, mutta sopii erinomaisesti myös meksikoilaistyyliseen illanviettoon texmex ruokineen. Chili con carne ja riisi voivat olla ihan erikseen tarjottuna tai sitten ne voivat olla  osana fajitas-ateriaa, myös näitä voi käyttää tortillojen tai kylmien lettujen täytteenä. Fajitas-aterialle voi kokoontua isokin porukka yhteisen pöydän ääreen. Ainekset laitetaan erillisiin astioihin tarjolle, jokainen saa koota oman ruokansa. Tarkoitus on viihtyä ruokapöydässä pitkään. Tarjolla voi olla monen moista meksikolaista; tortilloja (lämmitetään), kylmiä lettuja, tacoja, chili con carnea, riisiä, broileri- tai lihatäytteitä, salsakastikkeita, dippejä (esim. avokado-, valkosipuli-, chili- tai paprikadippejä), jalapenoviipaleita, siinähän oli jo vaihtoehtoja kerrakseen. Juomaksi tietysti meksikolaista olutta. Nyt mä eksyin jo melkein aiheesta, noita chili con carne-reseptejä on melkein yhtä paljon kuin on tekijöitäkin, eivätkä ne paljon poikkea toisistaan. Mun maistuva resepti on tällainen:















1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
400 g naudan jauhelihaa 10 % tai 17 %
400 g tomaattimurskaa
1 prk (380 g) kidneypapuja
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl kuivattua oreganoa
chilijauhetta maun mukaan
ripaus cayennepippuria
ripaus sokeria
1 lihaliemikuutio

Kuori ensin sipuli ja valkosipuli ja silppua ne. Poista paprikasta siemenet ja pilko se. Ruskista jauheliha pannulla ilman rasvaa. Lisää sipuli, valkosipuli ja paprika pannulle pehmenemään. Lisää parin minuutin kuluttua tomaattimurska ja valutetut pavut. Murustele joukkoon lihaliemikuutio. Mausta suolalla, mustapippurilla, oreganolla, cayennepippurilla ja sokerilla. Tarjoa keitetyn riisin kanssa pääateriana, osana fajitas-ateriaa tai naposteluruokana tortillachipsien kanssa.



2 kommenttia:

  1. Mä en ole koskaan ite tehny chili con carnea, varmaan lähinnä syy se, että meiän isäntä ei voi sietää noita papuja. Mä sit taas tykkään niistä! :) Ehkä vaan rohkeasti joskus testaan tätä, isäntä nyppiköön omasta ruoasta pavut pois! :D Näyttää herkulliselta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään ollut ennen tehnyt, meillä tykkäs kyllä molemmat, sekä minä että Isäntä, mutta me tykätään pavuista. Ne on kyllä niin isoja, että ne on helppo nyppiä sieltä poiskin!

      Poista