keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Italialainen jauhelihapiiras

Hyvät ystävämme olivat meillä lauantaina visiitillä. Tarjoilua miettiessäni, ei mua oikein inspiroinut lähteä kauppaan enkä viitsinyt pakkasestakaan alkaa mitään sulatella. Tapani mukaan olin valmistautunut huonosti ennakkoon ja luotin siihen, että kyllä mä jotain keksin. Keksinhän minä, kurkkasin jääkaappiin ja siellä oli niinkin eksoottista raaka-ainetta kuin jauhelihaa. Ajattelin kyllä ensin, ettei jauhelihasta saa mitään kivaa aikaan, se on niin tavallinen raaka-aine. Isäntä oli esittänyt toiveen, että joku piirakka olis kiva, joten aloin selailla piirakkaohjeitani. Käteeni osui oikein retroresepti luultavasti ajalta, kun pojat olivat pieniä. Reseptin vieressä luki, että olin saanut sen porilaiselta ystävältäni Jaanalta. Kun olin sen ylös kirjoittanut, niin todennäköisesti Jaana on sitä meillä joskus muinoin tarjonnut. Mulla ei kyllä ollut asiasta minkäänlaista mielikuvaa. Alla kermaviilivoitaikinaa, sisällä jauheliha-sipuliseosta ja juustoinen bechamelkastike, päällä kansi kemaviilivoitaikinasta. Kemaviilivoitaikina oli mulle ihan uusi tuttavuus, onneksi tutustuttiin! Toin reseptin niukkaa maustevalikoimaa nykyaikaan ja ihan vähän lisäsin sitä, muuten noudatin vanhaa ohjetta. Piiras, jota nautittiin parin salaatin ja hyvän viinin kera, oli täydellinen menestys, josta pidimme kaikki neljä tosi paljon!








150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tlk kermaviiliä
Täyte:
400 -500 g jauhelihaa
2 -3 sipulia
2 -3 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria myllystä
loraus balsamiviinietikkaa
vähän silputtua timjamia
Valkokastike:
2 rkl voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
3 -4 dl maitoa
3 -4 dl juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
Voiteluun:
munaa tai hunajaa

Kuutioi voi ja anna sen pehmitä hiukan. Sekoita kuivat aineet jauhoihin ja lisää jauhoseos ja kermaviili voin joukkoon. Sekoita ainekset taikinaksi ja anna taikinan olla kylmässä 1 -2 tuntia. Ota 26 cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja piirrä sen ääriviivoja myötäillen leivinpaperiin hiukan vuokaa suurempi ympyrä. Ota sitten toinen leivinpaperi ja laita se leivinalustalle. Ripottele vähän jauhoja päälle. Ota taikinasta vajaa puolet ja laita se leivinpaperille. Taputtele taikina vähän litteämmäksi ja laita hiukan jauhoja päälle. Siirrä taikinan päälle leivinpaperi, johon piirsit ympyrän ja kauli taikina leivinpaperien välissä piirretyn ympyrän kokoiseksi pyöryläksi. Leikkaa pyörylä terävällä veitsellä leivinpaperin päältä ympyrän ääriviivoja myöten. Siirrä taikina leivinpaperin avulla vuokaan ja vuoraa vuoka sillä. Paista täytteen ainekset miedolla lämmöllä pannulla ja siirrä vuokaan. Tee valkokastike kattilassa koko ajan sekoittaen, lisää viimeisenä joukkoon juustoraaste ja mausteet. Levitä kastike jauhelihaseoksen päälle. Ota lopusta taikinasta hiukan sivuun koristeita varten ja kauli piiraaseen kansi yllä olevin ohjein. Siirrä kansi piiraan päälle. Ylimääräisen taikinan saat reunoilta hyvin pois, kun ajat kaulimella reunoja pitkin ja poistat sitten ylimääräisen taikinan. Tee lopusta taikinasta haluamiasi koristekuvioita piiraan pinnalle. Voitele piiras munalla tai hunajalla ja paista 200° 25 -30 minuuttia uunin alimmalla ritilällä. Nautitaan haaleana hyvän salaatin kanssa.




8 kommenttia:

  1. Hei, heti tosta otsikosta tuli jotenkin tuttu fiilis, että oon tollasta joskus tehny, mutta en kyllä vuosikausiin ! Täytyy varmasti nyt tehdä uudelleen, kun ohjekin on tossa, oma resepti ei ole vastaan tullut piiiiitkään aikaan... Omakin muistikuva on, että taisi olla hyvää, mutta aika tuhtia !
    t. Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että mahdatko olla "kuulolla" ja huomata tämän reseptin. Todennäköisesti olet sitä meille joskus tehnyt, kun olen sen ylös kirjoittanut, ei mulla mitään muuta muistikuvaa asiasta ole, mutta hemmetin hyvää tämä on ja niin kuin sanoit, tuhtia on. Sopii kevyen salaatin kanssa tarjottavaksi ja nälkä lähtee taatusti!☺

      Poista
  2. Itse en oikein jauhelihapiirakoista tykkää, vaan tämä on herkkua. Kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihin ja aika usein vuosia sitten tätä tulikin tehtyä. Tarjosin usein vieraille ja kaikki tykkäsivät.
    http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/01/italialainen-jauhelihapiirakka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa sun reseptisi, hyvin samanlaiselta se näytti, varmasti on sama resepti kyseessä. On tässä kyllä hyvä pohjataikina!☺

      Poista
  3. Minä en ole tällaista koskaan tehnyt, mutta pitääkin kokeilla kun on noin herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi, on tämä sen verran hyvää. Eri toten pohjataikina on herkullista!☺

      Poista
  4. En ole minäkään suuri jauhelihapiirakoiden ystävä, mutta tämä herätti heti mielenkiintoni :) Näyttää todella hyvälle ja tuo juustokakstike varmasti kruunaa koko nautinnon :) Kokeiluun menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin vähän jännitti, mennä nyt vielä vieraille tarjoamaan sellaista, mutta tämä ylitti kyllä kaikki odotukset/pelot ja oli täydellinen menestys makunsa puolesta!☺

      Poista