maanantai 10. marraskuuta 2014

Pääkaupungin salaatti - salat stolitsnyi - salade olivier - venäläinen salaatti

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja juuret tsaarin ajan Venäjällä. Törmäsin tähän mielenkiintoiseen salaattiin reseptikansiossani, jostain lehdestä repäisty salaattiresepti kulki nimellä pääkaupungin salaatti. Olin varma, että tämän salaatin myötä mentäisiin Helsinkiin, mutta googlailuni veikin minut Venäjälle. Salaatti on ranskalaisen Chef Lucien Olivierin luomus 1860-luvulta, hän tarjoili sitä moskovalaisessa Ermitaze-ravintolassa. Herkullisella, ruokaisalla alkusalaatilla ei ole nykyisin yhtä oikeaa tekotapaa vaan jokainen voi luoda omansa. Suomalaisella italiansalaatillakin on juurensa tässä salaatissa, samoin ympäri maailmaa tunnetulla Ensalada Rusalla, venäläisellä salaatilla. Alkuperäinen nimi oli "salade Olivier", mutta vallankumouksen tiimellyksessä salaatin nimi vaihtui Venäjällä pääkaupungin salaatiksi, nykyisin nimi on monessa paikassa palautettu salade Olivieriksi. Alkuperäisen salaatin resepti, varsinkin kastike (ranskalaista viinietikkaa, sinappia ja Provencen oliiviöljyä sisältävää majoneesia), oli tarkoin varjeltu salaisuus. Salaatti sisälsi teertä, vasikankieltä, kaviaaria, lehtisalaattia, ravunpyrstöjä, kapriksia, suolakurkkua, tuorekurkkua, kovaksi keitettyjä munia ja soijapapuja. Salaatin ainekset saattoivat vaihdella sesongin mukaan. Lihan saattoi korvata vahvassa mausteliemessä keitetyllä lohella. Alkuperäisen salaattiohjeen ympärillä oli melkoista draamaa, resepti nimittäin yritettiin varastaa. Yksi Olivierin apulaiskeittiömestareista, Ivan Ivanov, oli asialla. Lähtiessään Olivierin palveluksesta ja mentyään Moskva-ravintolan palvelukseen, alettiin siellä tarjoilla samantapaista salaattia nimellä pääkaupungin salaatti. Myytyään ohjeen myöhemmin useille kirjapainoille, se levisi maailman tietoisuuteen. Alkuperäinen tuo resepti ei tietenkään ole, se jäi salaisuudeksi. Ermitaze-ravintola sulki ovensa 1905 ja Olivierin perhe lähti Venäjältä. Nykyisin salaattia voi tehdä melko "laveilla" aineksilla, niitä pystyy vaihtelemaan mielensä, sesongin ja jääkaapin sisällön mukaan. Kastikkeena on majoneesia tai smetanalla tai creme fraichella kevennettyä majoneesia. Salaatti voi sisältää esim. keitettyä lihaa, keitettyä kanaa tai metvurstia, perunaa, keitettyä munaa, porkkanaa, herneitä, omenaa tai päärynää...salaatti laitetaan esille salaattipedille ja koristeluun voi käyttää esim. keitettyä munaa, tomaattia tai oliiveja. Alla on mun versio tästä herkullisesta, juhlien pitopöytiin mainiosti sopivasta salaatista, bon appetit!










5 keitettyä perunaa
3 -4 keitettyä munaa (jätä yksi koristeluun)
4 -5 suola- tai maustekurkkua
1/2 tuore kurkku
2 päärynää tai omenaa
3 keitettyä broilerin rintafileetä tai 300 g keittokinkkua tai metvurstia
200 g pakasteherneitä
1 keitetty porkkana
1 dl majoneesia ja 2 prk smetanaa tai creme fraichea
mustapippuria
maun mukaan suolaa
tilliä. persiljaa ja ruohosipulia tuoreena, käytä näistä ainakin kahta laatua
salaatinlehtiä tarjoiluastiaan salaatin alle

Jos käytät broilerin rintafileitä salaattiin, mausta niitä vähän suolalla, laita tiukasti kelmun sisälle ja keitä liedellä kattilassa, jossa on vettä. Munat hienonnetaan, perunat, kurkut, päärynä tai omena ja broileri, kinkku tai metvursti sekä porkkana kuutioidaan. Yrtit hienonnetaan. Kaikki ainekset sekoitetaan ja maustetaan mustapippurialla ja maun mukaan suolalla. Kastikkeen ainekset sekoitetaan ja lisätään salaattiin. Salaatti laitetaan kylmään tekeytymään ja siirretään salaatinlehdillä vuorattuun tarjoiluastiaan vasta hetkeä ennen tarjoilua. Koristellaan munalohkoilla, tomaatilla tai oliiveilla.




8 kommenttia:

  1. Tätä testaan taatusti... kaikki raaka-aineet just mun makuun.. kauppaan siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi hyvää ja onhan sillä salaatilla melkoinen tarinakin takanaan!☺

      Poista
  2. Erittäin tuttu salaatti minulle! Hyvä on! Venäjällä jokaisella on se "ainoa oikea" tapa valmistaa tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvää ja antaa tosiaankin tekijälle mahdollisuuden käyttää mieliaineksiaan. Tykkään myös reseptin hienosta historiasta.☺

      Poista
  3. Onpas näyttävä salaatti. :) Noilla raaka-aineilla on pakko kyllä olla hyvääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä hyvää, pieni määrä alkupalaksi tai juhlien noutopöytään suuremmassa tarjoiluastiassa, näin sitä voi tarjota. Alkupalana sitä on alunperin tarjottu.☺

      Poista
  4. Herkullisen näköistä ja ainekset kuulostaa aivan ihanilta! Tykkään tosi paljon tälläisistä ruokaisista salaateista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä mä ajattelen, että olenko ihan hullu, kun haalin kaiken maailman reseptit itselleni joka paikasta, mutta sitten näitä helmiä löytyy ja jatkan taas keräilyä...!☺

      Poista