perjantai 7. kesäkuuta 2013

Vihersalaatti ricottajuustolla





4:lle hengelle
muutama kokonainen jääsalaatin lehti
1/2 kerää jäävuorisalaattia
2 suurta tomaattia lohkoina
1/2 tuore kurkku siivuina
ripaus suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
1 pkt (200 g) ricottajuustoa
loraus Lanfranci sitruuna-oliiviöljyä

Laita jääsalaatin lehdet laakean tarjoiluvadin pohjalle. Revi tai suikaloi jäävuorisalaatti päälle. Asettele tomaatit ja kurkut limittäin salaattien päälle. Mausta ja murustele ricotta päällimmäiseksi. Ripaus suolaa ja mustapippuria tuo kasvisten maut paremmin esiin.


torstai 6. kesäkuuta 2013

Kidneypapulisäke

Violettien papujen ja keltaisen paprikan sekoitus on kaunis väriyhdistelmä ruokapöydässä.



4:lle hengelle
1 pieni sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 keltainen paprika pieneksi kuutioituna
Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1 -1 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl kuivattua basilikaa tai 1 dl tuoretta basilikaa silputtuna
1/2 rkl kuivattua timjamia tai 2 rkl tuoretta timjamia
hiven ruohosipulia silputtuna
ripaus suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
1/2 sitruunan mehu puristettuna

Valuta ja huuhtele pavut ensin. Yhdistä sitten kaikki aineet. Anna maustua muutama tunti tai mielellään yön yli jääkaapissa. Todella hvyää ja terveellistä. Sopii arkeen ja juhlaan, kesällä mainio grillattavien lisuke.


Tillinmakuinen jugurttidippi

Täma dippi sopii hyvin Välimeren tyyliin grillattujen kalkkunapihvien kastikkeeksi. Hyvä kreikkalaistyylinen dippikastike, jota voi käyttää vaikka minkä kera, keksi itse käyttötarkoitus! Itse voisin esim. annostella tätä pienten kertakäyttömukien pohjalle ja laittaa päälle kasvistikkuja pystyyn. Voiko ihanampaa sormisyötävää tarjota!




4:lle hengelle
loraus oliiviöljyä
1 tl sinappijauhetta
1 rkl juoksevaa hunajaa
vähän puristettua sitruunan mehua
1/2 sitruunan raastettu kuori
1/2 dl tuoretta tilliä silputtuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita aineet. Anna makujen tekeytyä hetki jääkaapissa.


Grillatut kalkkunapihvit Välimeren tyyliin

Mulla ei ollut tuoreita yrttejä kotona, joten käytin kuivattuja marinadiin. Kuivattuja yrttejä kannattaa pitää aina kotona, niillä saa korvattua tuoreet monessa reseptissä. Sitä paitsi täällä maalla ei välttämättä ole tarvitsemiasi yrttejä jatkuvasti saatavilla kaupassa. Kalkkunapihvit kuuluvat HK Pro:n tuotevalikoimaan, voit kysyä lähikaupastasi, kuuluuko tuote heidän tilausvalikoimaansa. Dynossa on 15 pihviä, pakastan ne pienemmissä erissä ja sulatan tarpeen mukaan.



4:lle hengelle
Marinadi:
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu + raastettu kuori
1 rkl kuivattua persiljaa
1 rkl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua rosmariinia
mustapippuria myllystä

Anna pihvien marinoitua jääkaapissa 1 h -1 vrk. Grillaa noin 5 minuuttia kumpaakin puolta.


Välimerellistä sapuskaa...

Kreikkalainen ruoka on niin hyvää ja kevyttä, että päätin yrittää jotain sinne päin vivahtavaa. Jääkaapissa oli ainakin kalkkunapihvejä ja ihan uusi tuttavuus, kyproslaista ricottaa vakuumipaketissa. Kaapissa näkyi olevan monta tölkkiä papuja. Siltä pohjalta siis ihan omia reseptejä rakentelemaan. Ihan kelpo ateria niistä syntyi...


tiistai 4. kesäkuuta 2013

Jumalainen tomaattikeitto

Jotain evästä piti laittaa huomiseksi töihin lounaalle. Keittoa teki mieli, eikä sitten mitään koko illan kokkailua, vaan helppoa ja nopeaa. Lisäksi jääkaapissa nökötti yksinäisen näköinen ricottajuustopurkki, jolle en oikein ollut keksinyt mitään käyttöä. Kattila liedelle ja hommiin sitten vaan. Lopputulos vei kielen mennessään...



4 -6:lle hengelle
1 sipuli silppuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
1 porkkana raasteena
1 -2 rkl oliiviöljyä
5 tomaattia paloiteltuna
500 g paseerattua tomaattia
1 rkl fariinisokeria
1 tl timjamia kuivattuna
7 dl vettä + 2 kasvisliemikuutiota
muutama tippa tabascoa
2 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 prk (250 g) ricottajuustoa
suolaa, pippuria 
Tarjoiluun:
krutonkeja, mascarponejuustoa

Kuullota sipulit ja porkkanaraaste  öljyssä kattilassa. Lisää tomaatit. Kun tomaatit ovat hieman pehmenneet, lisää loput aineet suolaa ja pippuria lukuun ottamatta. Anna keiton porista n. 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jaa keitto kulhoihin, päälle lusikallinen mascarponea ja krutonkeja. Nauti. Sopii erinomaisesti alkupalakeitoksi juhlavaankin ruokailuun.


maanantai 3. kesäkuuta 2013

Muna-anjovisleivät

Tänään meidän pihalta tuli tiensä päähän 2 mäntyä ja 1 haapa. Puiden katkojalle kahvin kanssa iki-ihania suomalaisia klassikkoleipiä-tietysti. Idean sain muistaakseni Kauppalehden Optio-lehdestä (sielläkin on ruokaohjeita!)



8 kpl
8 viipaletta Maalahden Limppua 
voita
salaatinlehtiä
5 kovaksi keitettyä munaa
rouhittua valkopippuria
anjovisviipaletta /leipäviipale
tilliä

Voitele leipäviipaleet voilla. Asettele pari salaatinlehden palaa limittäin leivälle, sitten neljä munaviipaletta. Rouhi päälle valkopippuria myllystä. Asettele valutetut anjovisfileet vinottain leivälle. Saksi päälle runsaasti tuoretta tilliä. Tarjoa leivät heti.


sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Graavisuolattu lohi


Resepti on peräisin muistaakseni Pirkka-lehdestä. Tällä ohjeella graavattu lohi peittoaa mielestäni suurin piirtein kaikkien ravintoloiden ja pitopalveluiden versiot, joita olen maistanut. Kannattaa kokeilla. Sain muuten seuraavana päivänä kukkapuskan, koska kala oli ollut NIIN HYVÄÄ!




1 kg lohen keskipalaa
1 rkl sokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa
1 1/2 tl kokonaisia valkopippureita murskattuna
runsaasti tillinoksia

Leikkaa lohifileestä pois mahapuolen ohut rasva. Nypi mahdolliset pystyruodot pois. Sekoita sokeri, suola ja valkopippuri keskenään. Kuivaa kalan pinta. Levitä puolet seoksesta tasaisesti fileelle. Jaa pala keskeltä kahtia. Peitä toinen filepala kokonaan tuoreilla tillinoksilla. Aseta toinen filepala päälle tiiviisti niin, että toisen palan paksumpi selkäliha tulee toisen palan ohuempaa kylkilihaa vasten. Ota iso pala folioita ja ripottele sille puolet jäljellä olevasta mausteseoksesta.  Nosta kala päälle ja levitä loput mausteesta nahan päälle. Paketoi kala tiiviisti folioon ja muovipussiin. Nosta pussi astiassa jääkaappiin ja pane päälle kevyt paino, esim. leikkuulauta. Anna maustua 1/2 -1 vrk, fileen paksuudesta riippuen. Käännä muutaman kerran graavauksen aikana. Poista tillinoksat ja mausteet ennen leikkaamista. Leikkaa fileet irti nahasta vinosti ohuiksi viipaleiksi.


Helppo kesäpaella

Ensin suuret kiitokset Kirsin keittiössä-blogin ihanalle Kirsille, joka kärsivällisesti opasti minua tähän bloggaamisen ihmeelliseen maailmaan. Ensimmäisen keitokseni, joka saa avata tämän blogin, tein viime keskiviikkona. Resepti on muistaakseni peräisin Ravintola Sevillasta ja julkaisija oli Turun Sanomat. Ensimmäinen paellani meni kuin kuumille kiville. Testaajina toimivat rakas aviomieheni ja vanhempi poikani tyttöystävänsä kera.



8 -10:lle hengelle
2 hienonnettua sipulia
3 murskattua valkosipulin kynttä
1/2 dl oliiviöljyä
400 g broilerin fileesuikaleita (suikaloin 2 kpl Kariniemen XL-minuuttipihviä, 190 g/kpl)
1 punainen paprika kuutioituna
2 tl kurkumaa tai sahramia
8 dl riisiä
4 tomaattia lohkottuina
2 dl valkoviiniä
1 1/2 dl kanalientä (tai vettä ja 2 kanaliemikuutiota)
2 dl vihreitä herneitä
2 dl makeaa maissia (tölkki tai pakaste)
n. 1 kg äyriäisiä (laitoin 2 pss Pirkka-katkarapuja, 180 g ja
1 prk Pirkka-simpukoita suolaliemessä 200 g)
(suolaa, pippuria)
1 sitruuna tai lime lohkottuna
persiljaa hienonnettuna

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä pannulla. En omista paella-pannua, joten käytin wokki-pannua. Lisää broileri ja paprika ja paista muutama minuutti. Lisää kurkuma sekä riisi, ja kuullota taas muutama minuutti. Seuraavaksi lisää tomaatit, viini ja kanaliemi, sekoita. Kypsennä 20 minuuttia ja lisää vettä tarvittaessa, jotta paella ei kuivu. Lisää loppuvaiheessa herneet, maissi ja äyriäiset. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Koristele sitruunan lohkoilla ja persiljalla, ja tarjoa suoraan pannulta. Voit lisätä pinnalle vielä simpukoita ja katkarapuja koristeeksi.


Pesto-smetanamousse

Sitruunapestoa tulee syötyä tosi paljon, yleensä rahkaan sekoitettuna töissä lounaalla eväsleipien päällä. Se on niin hyvää, että päätin testata sitä smetanan kanssa. Ja hyvää tuli...Tämä on hyvä ja helppo yleisdippi, vain mielikuvitus on rajana, missä yhteydessä tätä voi käyttää!




2 prk smetanaa

Vatkaa smetana kuohkeaksi ja sekoita pesto joukkoon. Tarjoa graavilohen ja uuniperunoiden tai uusien perunoiden kanssa.