maanantai 30. syyskuuta 2013

Porsaanfilee inkiväärimaustetahnalla

Tuli eilen tehtyä hirmuisen hyvää sunnuntairuokaa, kokonaisuus syntyi ihan vahingossa. Luulin ostaneeni työpaikan henkilökuntamyymälästä possun sisäfilettä, mutta kun katselin pakkausta tarkemmin, se olikin maustamatonta pihvifilettä, oikein hyvännäköinen vajaa 800 grammainen "pötkö". Ei ollut aikaa mihinkään pitkiin marinointisessioihin, joten joku nopea resepti siis kehiin. HK:n Lihakirjasta löytyi mielenkiintoinen maustetahna, johon löytyivät aineet kotoa; valkosipulin kynsiä, tuoretta inkivääriä, currya, suolaa ja mustapippuria. Tuore inkivääri säilyy pakastimessa ja löytyihän se nyssykkä sieltä. Kahden sentin pala terävällä veitsellä leikaten leikkuulaudalle sulamaan ja nyssykkä takaisin pakastimeen. Katkaisin fileen keskeltä kahtia ja hieroin maustetahnan paloihin. Paistoin palat valurautapannulla kookosöljyssä ohjeen mukaan, käänsin palat, laitoin paistomittarin toisen palan paksuimpaan kohtaan ja tuuppasin pannun uuniin. Avot, uunista tuli ulos mielettömän ihana herkku, mehevää, ihanan tuoksuista ja makuista lihaa! Tuo neitsytkookosöljy on ihan päällikkötuote, kestää kovaa lämpöä eikä jätä lihaan mitään makua. Se on purkissa koostumukseltaan kiinteää, mutta sulaa hetkessä pannulle. Mä öljyän sillä valurautapannunkin pesun ja kuivauksen jälkeen. Fileen kanssa meillä tarjottiin mielenkiintoista (mutta yksinkertaista) vihersalaattia, keitettyjä perunoita ja superherkullista kastiketta, josta kerron huomenna lisää!








1 maustamaton HK:n pihvifilee (700 -800 g)
Maustetahna:
4 valkosipulin kynttä
2 cm:n pala kuorittua tuoretta inkivääriä
1 tl currya
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Murskaa mausteet morttelissa tahnaksi. Jos inkiväärisi on ollut pakastimessa, se kannattaa ensin terävällä veitsellä pilkkoa pieneksi ja lisätä vasta sitten mortteliin. Katkaise pihvifilee keskeltä kahteen osaan. Hiero tahna filepalojen pintaan. Paista filepaloja uuninkestävässä (valurauta)pannussa öljyssä n. 5 minuuttia. Käännä palat, laita paistomittari toiseen filepalaan ja laita pannu uuniin. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes paistomittari näyttää 63 -65 astetta. Anna filepalojen levätä leikkuulaudalla hetki, leikkaa paloiksi ja vie tarjolle.


sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Munakas libyalaiseen tapaan

Viime viikon maanantaina kurkkasin Länsi-Suomen ruokasivun ja sieltä se heti iski silmään, libyalainen ejja-munakas - ihan pakko kokeilla! Hyvin yksinkertaiset aineet, erikoisimpana ainesosana korianteri. Tosta tulee varmasti hyvää - ja tulihan siitä. Perunoiden kohdalla ei reseptissä sanottu, pitäisikö niiden olla kypsiä vai raakoja. Mä kuutioin raa'at perunat ihan pieniksi ja paistoin ne pannulla. Näin aion jatkossakin toimia, sopivat sinne munakkaaseen älyttömän hyvin. En muistanut ostaa tomaattejakaan kaupasta, joten käytin aurinkokuivattuja tomaatteja. Chilin sijaan valitsin miedomman vaihtoehdon eli laitoin yhden punaisen suippopaprikan. Korianteria en laittanut kuin desin verran, koska se on mulle sen verran uusi tuttavuus, että piti aloittaa varovasti! (Lopun korianterin silppusin seuraavana päivänä tortillojen täytteeseen, ihan vinkiksi vaan, kun joskus niistä erikoisemmista aineista päätyy loput roskikseen!) Munakkaan kera tarjosin lisäkkeeksi porkkanaa uudella tyylillä sekä pannulla paistetut kalkkunan fileepihvit. Ruokaisa munakas valmistui nopsaan töiden jälkeen. Tätä munakasta voisi aivan mainiosti tarjota vaikka illanistujaisissa pieninä sormisyötävinä paloina, maukasta ja vähän erilaista!






1 -2 (raakaa) perunaa
1 sipuli silppuna
tilkka öljyä
1 tomaatti tai 2 -3 aurinkokuivattua tomaattia
1 1/2 dl persiljaa silppuna
1 1/2 dl korianteria silppuna
3 dl maitoa
4 munaa
1/2 dl (vaaleaa) leipämurua
3 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa

Kuori perunat ja leikkaa ihan pieniksi kuutioiksi. Laita ensin perunakuutiot pannulle, pyörittele hetki ja lisää sitten sipulit. Kuullotte yhteensä n. 5 minuutin ajan. Kaada ne sitten kulhoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Taikinan pitää olla paksua. Lämmitä peltiä etukäteen viisi minuuttia 175 asteisessa uunissa. Kaada munakastaikina uunipellille leivinpaperin päälle (paperille voi sitaista vähän öljyä pullasudilla) ja paista 15 -20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanvärinen.


torstai 26. syyskuuta 2013

Pikantti porkkanalisäke

Porkkanaa syödään Suomessa varmaan joka huushollissa. Se on Suomen toiseksi suosituin juures, muttei niitä porkkanareseptejä ihan yltäkylläisesti ole tarjolla. Raastetta, laatikkoa ja keittoa, siinäpä ne suosituimmat. Taannoisella Portugalin lomallamme söimme eräässä ravintolassa Praia da Rochassa hyvää porkkanasta valmistettua alkupalaa. Sain reseptin ravintolasta ja nyt sitä on sitten tehty kotonakin! Juustokumina eli jeera antaa sille pikantin maun. Tässä lisäkkeessä on selvästi arabialaisia vaikutteita. Syötiin aterialla puolet lisäkkeestä ja Isännän idea oli kokeilla  loppuosaan hunajaa, molemmat versiot oli hyviä. Tämä lisäke sopii alkupalaksi, pääruuan lisäkkeeksi, meze- tai tapas-pöytään tai noutopöytään, siis ihan minne vaan!






6 porkkanaa
vettä
2 valkosipulin kynttä silputtuna
persiljaa silputtuna
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
vajaa 1/2 dl sitruunavalkoviinietikkaa
(tai puraus sitruunan mehua ja valkoviinietikkaa)
suolaa
mustapippuria myllystä
juustokuminaa
(juoksevaa hunajaa)

Kuori porkkanat ja siivuta ne paksuhkoiksi siivuiksi. Keitä paloja runsaat 10 minuuttia vedessä, jätä vähän purutuntumaa, ei siis ihan pehmeiksi. Jäähdytä ja laita kulhoon. Lisää loput aineet ja sekoita. Anna olla kylmässä yön yli. Lisää tässä vaiheessa halutessasi juoksevaa hunajaa joukkoon ja sekoita hyvin. Tarjolle vietäessä voi vielä lisätä vähän persiljasilppua päälle koristeeksi.


tiistai 24. syyskuuta 2013

Caldo Verde - portugalilainen peruna-lehtikaalikeitto

Tämä herkullinen keitto on portugalilaisen keittiön lahja maailmalle. Se on kohonnut kotimaassaan kansallisruuan asemaan. Keitto on tosi simppeli, reseptejä on paljon, mutta ne eivät paljon poikkea toisistaan ja raaka-aineita on vain muutama. Chorizo antaa sille täyteläisen maun. Mukavaa, kun täältä maaseudultakin saa jo sitä ruokakauppojen hyllyltä, ainakin k-kaupoissa siivutettuna Pirkka-merkkisenä. Kasviksista keittoon käytetään perunaa, sipulia, valkosipulia ja tietysti lehtikaalia, josta keiton vihertävä väri on peräisin. Lehtikaalista kannattaa leikata ennen suikaloimista kanta pois, näin keittoaika lehtikaalin lisäämisen jälkeen on lyhyempi ja mun mielestä suutuntuma mukavampi (siis en ottanut sitä pois, ens kerralla otan!). Mulla oli kaali aika isoksi suikaloituna, luulen että suikaloin sen ensi kerralla pienemmäksi silpuksi. Keiton rakenteestakin näkee kahta versiota; toisessa perunat on jätetty lohkoiksi ja liemi on kirkas, toisessa keitto on soseutettu. Minä soseutin oman tekeleeni ja tykkäsin siitä tosi paljon, soseutan sen myös ensi kerralla. Tää on mukavan nopea, edullinen ja maukas arkikeitto, että kannattaa ottaa resepti korvan taakse ja tehdä sitä silloin tällöin "tavis"makkarakeiton sijaan.












6:lle hengelle
n. 700 g perunaa
3 valkosipulin kynttä
1 l vettä + 2 kana-, kasvis- tai lihaliemikuutiota (makuja voi sekoittaa)
150 g (1pussi) lehtikaalia
100 g chorizo-makkaraa
mustapippuria myllystä
suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Pilko kuoritut perunat ja sipulit. Kiehauta vesi ja liemikuutiot kattilassa ja lisää paloitellut kasvikset ja siivutettu chorizo. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Ota chorizosiivut reikäkauhalla lautaselle. Soseuta keitto. Lisää (ohueksi) suikaloitu lehtikaali ja mausta keitto suolalla ja pippurilla. Sekoita ja lisää chorizosiivut takaisin joukkoon. Hauduta keittoa vielä runsaat viisi minuuttia. Viimeistele lisäämällä oliiviöljy joukkoon. Tarjoa kulhoista ja lisää halutessasi koristeeksi persiljaa tai korianteria, juomaksi vinho verdeä, portugalilaista valkoviiniä.


perjantai 20. syyskuuta 2013

Oi ihana Portugali!


Tulipa lomailtua Portugalissa, Algarven rannikolla, Praia da Rochassa. Praia da Rocha on Portimaon kaupungin ranta-alue. Portimaon kaupungin keskustaan on ranta-alueelta noin kolme kilometriä. Se käy ihan mukavasta lenkistä, kun kävelee kaupunkiin. Praia da Rochasta sanotaan, että se on parasta ja kauneinta aluetta Algarven rannikolla. Suomalaiset matkatoimistot eivät tietääkseni tee valmismatkoja Algarven rannikolle enää syksyllä, miksiköhän on näin? Ei kannata sen antaa tahtia haitata. Jos sinne haluaa elo- syyskuussa, kannattaa varata lennot TAP Portugal-lentoyhtiöstä suoraan, sitten voikin varata juuri haluamansa hotellin netistä. Lennot Helsinki-Lissabon-Faro ja takaisin maksoivat kahdelta hengeltä vähän yli 700 euroa, pidän hintaa erittäin kohtuullisena. Ilmojen puolesta syyspuoli on siellä kevätpuolta parempaa loma-aikaa, koska kevätpuolella yöt saattavat olla erittäin viileitä. Rakastuin siihen rannikkoon kertaheitolla! Rannikolla korkeuserot tekevät maiseman tosi hienoksi. 












Ruokakulttuuri muistuttaa espanjalaista ruokakulttuuria, mutta on se kyllä paljon laimeampi versio espanjalaisesta. Ravintoloiden ruokalistoilla tuore kala ja äyriäiset monine eri lajeineen on runsaimmin edustettuna, toiseksi nousevat kanaruuat. Melkein jokaisen ravintolan listalta löytyi piri-pirikana! Tottakai on tarjolla myös possua, nautaa ja lammasta. Jos listalla on 10 eri sorttia meren eläviä, kanaa on kolme ja muita kaksi. Portugalia on aina pidetty edullisena lomakohteena, mutta hinnat siellä ovat nousseet aika tavalla. Pääruokien hinnat pyörivät 7 ja 15 euron välillä. Lounaaksi sai kyllä ihania keittoja parilla eurolla. Kasviskeittoa oli tarjolla melkein joka ravintolassa, sitten lisäksi kala- ja sienikeittoa saattoi olla jossakin. Ulkolaiset pikaruokaketjut puuttuivat katukuvasta täysin. Portugalin kansallisruokaa, caldo verdeä (chorizolla höystetty peruna-lehtikaalikeitto), ja chorizolla täytettyä tuoretta leipää tarjoava pikaruokapaikka Praia da Rochassa kyllä oli. Lounas, joka sisälsi keiton, leivän ja juoman, maksoi 3,25 euroa ja räjäytti tajunnan, niin hyvää se oli. Tuo konsepti kyllä voittaa hampurilaisketjut sata-nolla mennen tullen. Paikkakunnan paras ja suosituin ravintola oli italialainen pizzeria, siellä kävimme parina iltana syömässä. Yleensä ulkona oli jono ja sai hetken odottaa, että pääsi sisälle asti. Parasta aitoa portugalilaista ruokaa tarjosi Restaurante Serra e Mar. Kaiken kaikkiaan hieno paikka, ehdottomasti mentävä uudelleen!


Grillatut sardiinit

Grillattu lohifilee



Restaurante Serra e Mar

Spaghetti Bolognese

Lasanha with Spinach and Salmone

Pizzeria La Dolce Vita

Caldo Verde + O Pao Com Chourico



A Merendeira-ketjun pikaruokapaikka

tiistai 3. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsakeitto - huikean hyvää!

Tänään piti sitten tuhota se toinen jättiläiskesäkurpitsa, luomulähiruokaa parhaimmillaan. Sille piti laatia arvoisensa resepti. Keittoa en ole tehnyt pieneen aikaan, joten eikun parin päivän keittoreseptiä laatimaan. Ajattelin, että pelkästä kesäkurpitsasta tehdystä keitosta tulee vetinen, joten porkkanaa ja perunaa mukaan, sekä sipulia ja valkosipulia makua antamaan. Liemeksi ehdottomasti kanalientä höystettynä tilkalla appelsiinituoremehua, varmaan tulisi hyvä liemi. Kaiken kruunuksi Koskenlaskijaa tietysti. Jotta mausta saisi täyteläisen, hieman paahteisen, kannattaisi kasviksia kuullotella kattilassa ennen liemen lisäämistä. Mausteiksi valitsin suolan lisäksi curryn ja cayennepippurin. Sanat eivät riitä kertomaan, miten hyvää keitosta tuli! Paahdoin oheen kinkkusuikaleita ja tummaa kuutioitua leipää pannulla. Hyvä keino käyttää vähän kuivahtaneet tummat leivän siivut, sekoitus sopi tosi hyvin keiton päälle! Nappasin vielä kuvan reseptistä, jota kirjoittelin keittoa tehdessäni plussapistetiedotteen kirjekuoresta  repäistyyn paperinpalaan.






tilkka öljyä
4 porkkanaa
4 perunaa
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 rkl currya
2 kesäkurpitsaa 
cayennepippuria
2 dl appelsiinituoremehua
2 kanaliemikuutiota + 1 litra vettä
suolaa
Lisäksi:
1 pss HK 100 % paahdettu kinkkusuikale
4 viipaletta suorakaiteen muotoista ruis- tai muuta tummaa leipää

Lorauta tilkka öljyä suureen kattilaan, lisää ensin kuoritut, viipaloidut porkkanat ja kuullota niitä hetki. Kun ovat vähän pehmenneet lisää kuoritut, kuutioidut perunat ja silputut sipuli sekä valkosipuli ja mausteista curry. Anna kypsyä ja pehmentyä puulastalla välillä sekoitellen. Lisää öljyä tarpeen vaatiessa. Lisää (kuorimattomat) kuutioidut kesäkurpitsat ja cayennepippuri. Anna kasvisten pehmetä vielä hetki. Lisää appelsiinituoremehu, vesi ja murustele kanaliemikuutiot joukkoon. Lisää suola. Kuutioi viimeisenä sulatejuusto keiton joukkoon. Anna keiton kypsyä hiljaisella tulella n. 15 minuuttia. Paahda keiton kypsyessä pannulla tilkassa öljyä kinkkusuikaleet ja pieniksi kuutioidut leipäviipaleet. Ihan lopuksi soseuta keitto sauvasekoittimella tai vatkaimella. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Ripottele lautaselle keiton päälle kinkkusuikale-leipäkuutioseosta.


maanantai 2. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsalisäke

Tänään meillä oli taas vaihteeksi kesäkurpitsapäivä. Sain perjantaina pari todella muhkeaa kesäkurpitsaa, kotikasvatettua, taatusti luomua. Toisesta riittäisi kahdelle ruuaksi, hyvä kun pannuun mahtuisi. Olen joskus kirjoitellut Kokin vapaapäivä-ruokaohjelmasta Chuck Hughesin maukkaan kesäkurpitsareseptin talteen ja valmistanut sitä monta kertaa. Miten kesäkurpitsasta saakin niin maukasta. Itse olen lisännyt reseptiin vielä valkosipulinkynnen ja sitruunamehua makua antamaan. Ei sitä ihan pelkällä vihreällä menty, paistoin oheen pakastimesta sulattamani naudan nuijitut ulkofileepihvit, pintaan vain suolaa ja pippurisekoitusta ja keitin kananmunia. Munien päälle lisäsin lautaselle chilimajoneesia. Täytyy sanoa, että kyllä oli maukasta maanantairuokaa!




2:lle hengelle pääruoaksi:
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
öljyä
1valkosipulin kynsi silputtuna
(suolaa)
mustapippuria myllystä
ruohosipulia ja/tai persiljaa
nokare voita
kanaliemikuutio + tilkka vettä
puraus sitruunan mehua

Kuutioi kesäkurpitsa kuorineen pieniksi kuutioiksi. Laita se pannulle öljytilkkaan muhimaan. Lisää valkosipulin kynsi ja mausteet. Anna paistua hetki. Jos kesäkurpitsasta ei irtoa paljon nestettä, lisää tilkka vettä ja murustele kanaliemikuutio joukkoon. Jos kesäkurpitsasta irtoaa paljon nestettä, lisää pelkästään kanaliemikuutio, vettä ei tarvitse lisätä. Purista joukkoon sitruunan mehua. Anna kypsyä välillä sekoitellen. Lisää loppuvaiheessa voinokare antamaan täydellinen makunautinto! Pääruokana tästä riittää kahdelle ja lisäkkeenä neljälle hengelle.

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Pannupizza patongista

Tänään oli sellainen päivä ettei ruuanlaitto kiinnostanut pätkääkään. Eilen meni venetsialaiset niin pitkäksi, että kotiuduttiin vasta aamuviideltä. Sitten nukuttiin pitkään ja mietittiin ulkona syömistä tai noutoruokaa. Iltapäivänokoset meni kuitenkin niin pitkäksi, ettei jaksettu lähteä mihinkään. Eipä auttanut muu kuin tutkia omat kaapit ja keksiä sieltä jotain, vieläpä nopeasti valmistuvaa. Joo ja tietysti hyvääkin piti olla. Jääkaapissa oli jauheliharasia ja leipähyllyllä näkyi olevan paketti esipaistettuja patonkeja. Siitä se sitten lähti. Sipulia, valkosipulia, omenaa, tomaattipyreetä, ranskankermaa, mausteita, oliiviöljyä ja juustoraastetta, muuta ei tarvittu. Näistä syntyi oikein hyvä "noutoruoka" hetkessä, patonkia joka meni ihan pannupizzasta. Tämä on helppo pätkiä paloihin, jos haluaa tarjota sen sormisyötävinä paloina.






oliiviöljyä
1 rasia HK naudan jauhelihaa 10 %
1 suurehko sipuli silputtuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl ranskankermaa
suolaa
pippurisekoitusta
1 omena kuorittuna, pieninä kuutioina
1 tl kuivattua timjamia
juustoraastetta, esim. emmental-mozzarellaa

Laita tilkka öljyä pannulle ja jauheliha paistumaan sinne. Lisää paistumisen loppuvaiheessa ensin sipulit kuullottumaan, sitten suola ja pippurisekoitus. Lisää hetken kuluttua tomaattipyre ja ranskankerma. Ihan viimeisenä omenakuutiot ja timjami, anna vain enää kuumentua, etteivät omenapalat hajoa. Halkaise patongit pituussuunnassa ja laita leikkauspinta ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele hiukan oliiviöljyä leikkauspinnoille. Patongit voi laittaa ihan vierekkäin, näin täyte pysyy paremmin leipien päällä. Lisää täyte ja päällystä reilulla määrällä juustoraastetta. Paista n. 15 minuuttia 200 asteessa. Tarjoa vihersalaatin kera (tai sellaisenaan, jos et jaksa tehdä salaattia!).