tiistai 24. syyskuuta 2013

Caldo Verde - portugalilainen peruna-lehtikaalikeitto

Tämä herkullinen keitto on portugalilaisen keittiön lahja maailmalle. Se on kohonnut kotimaassaan kansallisruuan asemaan. Keitto on tosi simppeli, reseptejä on paljon, mutta ne eivät paljon poikkea toisistaan ja raaka-aineita on vain muutama. Chorizo antaa sille täyteläisen maun. Mukavaa, kun täältä maaseudultakin saa jo sitä ruokakauppojen hyllyltä, ainakin k-kaupoissa siivutettuna Pirkka-merkkisenä. Kasviksista keittoon käytetään perunaa, sipulia, valkosipulia ja tietysti lehtikaalia, josta keiton vihertävä väri on peräisin. Lehtikaalista kannattaa leikata ennen suikaloimista kanta pois, näin keittoaika lehtikaalin lisäämisen jälkeen on lyhyempi ja mun mielestä suutuntuma mukavampi (siis en ottanut sitä pois, ens kerralla otan!). Mulla oli kaali aika isoksi suikaloituna, luulen että suikaloin sen ensi kerralla pienemmäksi silpuksi. Keiton rakenteestakin näkee kahta versiota; toisessa perunat on jätetty lohkoiksi ja liemi on kirkas, toisessa keitto on soseutettu. Minä soseutin oman tekeleeni ja tykkäsin siitä tosi paljon, soseutan sen myös ensi kerralla. Tää on mukavan nopea, edullinen ja maukas arkikeitto, että kannattaa ottaa resepti korvan taakse ja tehdä sitä silloin tällöin "tavis"makkarakeiton sijaan.












6:lle hengelle
n. 700 g perunaa
3 valkosipulin kynttä
1 l vettä + 2 kana-, kasvis- tai lihaliemikuutiota (makuja voi sekoittaa)
150 g (1pussi) lehtikaalia
100 g chorizo-makkaraa
mustapippuria myllystä
suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Pilko kuoritut perunat ja sipulit. Kiehauta vesi ja liemikuutiot kattilassa ja lisää paloitellut kasvikset ja siivutettu chorizo. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Ota chorizosiivut reikäkauhalla lautaselle. Soseuta keitto. Lisää (ohueksi) suikaloitu lehtikaali ja mausta keitto suolalla ja pippurilla. Sekoita ja lisää chorizosiivut takaisin joukkoon. Hauduta keittoa vielä runsaat viisi minuuttia. Viimeistele lisäämällä oliiviöljy joukkoon. Tarjoa kulhoista ja lisää halutessasi koristeeksi persiljaa tai korianteria, juomaksi vinho verdeä, portugalilaista valkoviiniä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti