lauantai 22. helmikuuta 2014

Täytekakkupohja - resepti ja tietopaketti onnistuneen kakun tekoon

Hyvän täytekakkupohjan tekeminen on taitolaji, mutta kun tietoa on riittävästi tekeminen on helppoa. Aika monella on tietty (äidiltä peräisin oleva) resepti, jolla pohja tehdään tiettyyn vuokaan ja se onnistuu (tai sitten ei). Mitäs sitten kun haluttais tehdä eri kokoisia täytekakkuja erilaisille ihmismäärille niin, ettei aina tule tehtyä esim. liian suurta kakkua, josta jää puolet syömättä? Mua kiinnosti tämä juttu sen verran, että lähdin sitä selvittelemään. Hyvien kakuntekijöiden blogeissa ja keittokirjoissa on asian tiimoilta runsaasti arvokasta tietoa. Salapoliisityöni ja omien kokeilujeni pohjalta päädyin julkaisemaan tämän alla olevan reseptin ja tietoa vuokien koosta, munien määrästä ja muista pohjan teossa oleellisista asioista. Tällä tyylillä pystyy tekemään onnistuvan, maistuvan, upean kakkupohjan. Kakkupohja ei ole liian "höttöinen" vaan se on hyvä leikata.


Välineet:

Digitaalivaaka, taskulaskin, kakkuvuoka, leivinpaperia, pehmeää (tai sulatettua) rasvaa (käytän voita melkein sulana), suti, (tai vuokasprayta), leivitykseen korppujauhoja, vehnäjauhoja (itse leivintän jauhoilla), mannaryynejä tai kookoshiutaleita, yleiskone tai sähkövatkain, puuhaarukka tai muu väline taikinan sekoitukseen ja nuolija kulhon kaapimiseen ja taikinan tasoitukseen vuoassa (silikoninen nuolija putsaa kulhot parhaiten!). Jos käytät yleiskonetta munien ja sokerin vatkaamiseen, älä vatkaa täydellä teholla, se voi aiheuttaa kakun läsähtämisen.


Vuoan leivittäminen ja leivinpaperin käyttäminen:

Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota leivinpaperi pohjan ja reunojen väliin. Voit leikata tai repiä paperin ulkopuolelta pois. Voitele reunat pehmeällä (tai sulatetulla) rasvalla pullasutia apuna käyttäen. (Korppu)jauhota vuoka. Jos käytät kiinteää vuokaa, leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pyörylä ja asettele se pohjalle. Itse "liimaan" sen pohjalle muutamalla sutaisulla pehmeää rasvaa, sitten laitan leivinpaperipyörylän päälle. Voitele ja jauhota reunat. Voit myös halutessasi voidella pohjankin paperin päältä, mutta se ei ole välttämätöntä. Leivinpaperi pohjalla estää kakkua palamasta pohjasta, pitää pohjan pehmeänä ja toisaalta estää kumottavassa vuoassa paistetun kakun pintakerrosta tarttumasta pohjaan kiinni. Jos epäilet kakun mahtumista vuokaan tai haluat tehdä korkeamman kakun toimi pohjan vuoraamisen jälkeen seuraavasti: leikkaa leivinpaperista pari suorakaiteen mallista paperisuikaletta, joiden lyhyet sivut ovat selvästi korkeammat kuin kakkuvuoan reunat. Paperisuikaleet saavat olla sen pituisia, että kun laitat ne vuoan reunoille, suikaleet menevät muutaman sentin päällekkäin saumakohdistaan. Voitele sitten vuoan reunat ja asettele paperit reunoille. Voitele leivinpaperin saumakohdat ja painele ne limittäin hyvin kiinni. En tiedä voisiko vuoan jättää tämän jälkeen voitelematta, mutta minä voitelen ja jauhotan paperin tämän jälkeen. Kuten huomaat, voit tehdä vähän suuremman kakun vähän pienempäänkin vuokaan!


Käytettävät ainekset, huoneenlämpöisinä:

munia (käytän L-kokoisia), sokeria, erikoisvehnäjauhoja tai kakkujauhoja, perunajauhoja, leivinjauhetta, halutessaan voi osan vehnäjauhoista korvata esim. kaakaojauheella, mantelijauheella tai jauhetulla pähkinällä.  Myös sulatettua rasvaa voi laittaa halutessaa hiukan taikinaan, se tekee siitä kosteamman. Mukaan voi laittaa hieman unikonsiemeniä tai kakkupohjan voi värjätä tilkalla elintarvikeväriä. Punaisella elintarvikevärillä saat näyttävän red velvet-kakun.


Digitaalivaa'an käyttäminen:

Aseta kulho vaa'alle, sitten vaaka päälle. Näin saat kulhon painon pois ja vaaka näyttää nollaa, kun alat aineksia punnitsemaan (kahdella kulholla pärjäät; punnitse munat toisessa ja kuivia aineita peräkanaa toisessa kulhossa).


Onnistunut muna-sokerivaahto:

Sen kyllä huomaa, kun munavaahto alkaa paksuuntumaan ja vaalenemaan, sen tilavuus laajenee runsaasti. Mun äidin ohje on, että munia ja sokeria vaahdotetaan niin kauan, että vaahtoon voi kirjoittaa etunimensä ennen kuin se siitä katoaa. Noudatan tätä ohjetta, se on toimiva. Toinen toimiva tapa on katsoa kellosta ja vatkata vaahtoa niin monta minuuttia kuin on munien määrä.


Resepti:

munia
0,7 x munien paino sokeria
0,7 x munien paino jauhoja, tästä määrästä noin 70 % vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja (tai muuta tärkkelystä, esim. maissitärkkelystä)
1 tl leivinjauhetta kuutta munaa kohti (ei ole pakollinen, itse käytän aina)


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Jos käytät sähkövatkainta, älä vatkaa laitoja ja pohjaa pitkin kolisutellen, etteivät pienet ilmakuplat katoa vaahdosta. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne taikinaan kevyesti käännellen jauhosihdillä tai siivilän läpi. Voit myös siivilöidä jauhot ensin eri kulhoon ja kaataa sitten pienissä erissä kevyesti käännellen taikinaan. Kaada taikina leivitettyyn (ja leivinpaperoituun) vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla. Jätä pinta keskeltä hieman "kuopalle", ettei kakku nouse liikaa keskeltä. Reseptin löysin Tarun Taikakakut-blogista, alkuperäisohje on Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset (2009).


Kakkupohjan paistaminen:

175 asteessa uunin alatasolla. Älä avaa luukkua ensimmäiseen kahteenkymmeneen minuuttiia, ettei kakku lässähdä. Vältä uunin ympärillä turhia tärinöitä, esim. älä paukuttele turhaan uunin vieressä olevia laatikoita! Jos pohja tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi loppupaiston ajaksi. Kokeile kypsyys puutikulla (esim. cocktailtikku). Kakkupohjan viitteellisiä paistoaikoja löysin Juhlattaren blogista, paistoaikahan riippuu uunista, ne ovat yksilöllisiä:

2 munan kakun paistoaika on noin 20 -25 minuuttia
4 munan kakun paistoaika on noin 30 -35 minuuttia
6 munan kakun paistoaika on noin 40 -45 minuuttia
8 munan kakun paistoaika on noin 50 -55 minuuttia


Vuokaan väärin päin koottavan täytekakun paistaminen:

Jos haluat tehdä täytekakun lasivuokaan ja koota sen väärin päin, voit paistaa kakkupohjan ko. lasivuoassa. Laita tällöin kakkupohja uunipellin päälle uuniin, näin kakku ruskistuu myös alapuolelta. Laita pohjan kokoiseksi leikattu leivinpaperi vuoan pohjalle ja voitele ja leivitä reunat, ennen kuin kaadat kakkutaikinan vuokaan. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ja irroita tarvittaessa reunat veitsellä ennen kumoamista.

Vinkki: Ovaalinmallisessa lasivuoassa paistetusta kakkupohjasta kokoat kauniin mallisen täytekakun!

Minkä kokoinen kakku?

Kakun koko lasketaan kananmunista, aina 1 muna kolmea henkilöä kohti. Jos ei ole muuta tarjottavaa, voi vaikka laittaa yhden ylimääräisen munan. Jos tehdään suurempi kakku ja tarjottavaa on paljon, voi munien määrää vähentää yhdellä. Juhlattaren blogista löysin hyvät ohjeet siihen, miten paljon munia tarvitaan henkilömäärää varten. Jos olet epävarma, laita aina yksi muna enemmän! Alla toimiva taulukko:

1 kananmuna = 3 henkilöä
2 kananmunaa = 6 henkilöä
3 kananmunaa = 9 henkilöä
4 kananmunaa = 12 henkilöä
5 kananmunaa = 15 henkilöä
6 kananmunaa = 18 henkilöä
7 kananmunaa = 21 henkilöä
8 kananmunaa = 24 henkilöä
9 kananmunaa = 27 henkilöä
10 kanamunaa = 30 henkilöä


Minkä kokoinen vuoka?

Samaisesta Juhlattaren blogista on peräisin myös pyöreitä vuokia koskeva näppärä taulukko. Vuoan koko määräytyy munien määrän mukaan:

1 kananmuna   = 12cm vuoka
2 kananmunaa = 15cm vuoka
3 kananmunaa = 18cm vuoka (/20cm vuoka)
4 kananmunaa = 22cm vuoka (/24cm vuoka)
5 kananmunaa = 24cm vuoka
6 kananmunaa = 24cm vuoka (/26cm vuoka)
7 kananmunaa = 26cm vuoka
8 kananmunaa = 26cm vuoka (/28cm vuoka)
9 kananmunaa =28cm
10 kananmunaa=28cm vuoka (/30cm vuoka)
12 kananmunaa=30cm vuoka (/32cm vuoka)
  
Kiinteään vuokaan voidaan vuoan koko laskea (Marttojen mukaan) myös näin:

2 munan kakku = 1 l vuoka
4 munan kakku = 2 l vuoka
6 munan kakku = 3 l vuoka
8 munan kakku = 4 l vuoka
10 munan kakku = 5 l vuoka

Yleensä (suurempi) taikina tehdään parillisesta munien määrästä. Yleisimpiä kokoja on 4:n, 6:n tai 8:n munan kakku. Irtopohjavuoka ja kiinteä kakkuvuoka ovat molemmat hyviä valintoja. Itse suosin materiaalina teflonia tai alumiinia.


Muita vinkkejä:

Tee pohja aina päivää ennen täyttöä, että se pysyy mehevänä tai jos se ei ole mahdollista tee pohja aamulla ja täytä illalla. Anna kakun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen vuoassaan ja kumoa se sitten ritilälle tai kakkukuvun pohjan päälle. Laita jäähtynyt kakkupohja muovipussissa kylmään odottamaan täyttöä. Käytä leikkaamiseen sahalaitaista veistä.


7 munan esimerkkikakku, tehty 20 hengelle (kuvissa)

L-kokoisia munia 7 kpl 407 g
sokeria 285 g
jauhoja yhteensä 285 g, joista 200 g vehnäjauhoja ja 85 g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokana käytetty 26 cm irtopohjavuokaa, joka on korotettu leivinpaperin avulla.












perjantai 21. helmikuuta 2014

Broileri-riisipata oriental

Mulla oli pari rasiaa Kariniemen kananpojan hunaja-inkiväärifileesuikaleita. Pelkästään K-kaupoissa myytävistä suikaleista lähdin rakentamaan tämän päivän ruokaa. Sipulia, valkosipulia, paprikaa ja inkivääriä pannulle kuullottumaan, sitten broilerin suikaleet mukaan paistumaan ja lopuksi sekaan ananasta ja kookosmaitoa, se oli tämän padan ensimmäinen osio. Kattilassa kuullottelin öljyssä jasmiiniriisiä, lisäilin vettä pienissä erissä koko ajan hämmennellen. Sitten kun riisi oli vähän turvonnut, kippasin suikalekastikkeen riisin sekaan ja annoin padan porista. Riisiä voi hyvin laittaa sekaan vaikka tuplamäärän, tässä oli runsaasti broileria, mutta se sopi meille tällä aterialla hyvin. Täytyy sanoa, että padasta tuli hirrrrveeen hyvää!










1 iso sipuli kuutioituna
1 valkosipulin kynsi silputtuna
2 suippopaprikaa ohuina suikaleina
peukalon kynnen kokoinen pala inkivääriä silputtuna
2 rs (a' 300 g) Kariniemen kananpojan hunaja-inkiväärifileesuikaleita
1 kanaliemikuutio
2 tl soijakastiketta
1 prk ananaspaloja liemineen
1 prk kookosmaitoa
3 dl jasmiiniriisiä
n. 2 rkl oliiviöljyä
vettä
n. 1 tl suolaa

Laita sipulit öljytilkkaan pannulle kuullottumaan. Lisää hetken kuluttua paprika ja inkivääri ja anna niidenkin kuullottua. Lisää broilerin suikaleet ja paista sekoitellen, kunnes broileri on kypsynyt. Murenna kanaliemikuutio sekaan ja mausta kasvis-broileriseos vielä soijakastikkeella. Lisää ananaspalat liemineen sekä kookosmaito. Anna porista pienellä lämmöllä n. 10 minuuttia. Laita kattila lieden toiselle levylle ja kuullota siinä riisiä oliiviöljyssä koko ajan sekoitellen pohjasta asti, ettei riisi pala. Kun riisi on kuullottunut, lisää vettä pienissä erissä koko ajan sekoitellen. Lisää vettä aina kun edellinen tilkka on imeytynyt riisiin. Kun riisi on jo turvonnut, muttei vielä kypsää, kaada kasvis-broileriseos liemineen kattilaan. Sekoita hyvin ja anna riisin kypsyä loppuun pienellä lämmöllä kannen alla aina välillä sekoitellen. Mausta pata lopuksi suolalla. Voit laitaa riisiä halutessasi  desin verran enemmän, silloin vettäkin tarvitaan vähän enemmän.


Mango-mascarponekakku

Lupasin tehdä kakun työkaverini pojan synttäreille. Toivomuksena oli hyydytetty kakku, muuten sain vapaat kädet toteutukseen. Päädyin mangokakkuun ja ajattelin, että haluan tehdä sen tuoreesta mangosta. Nykyisin kaupoista saatavat syöntikypsät mangot ovat aivan ihanan herkullisia. Pullahiiren blogista löysin tosi suuren mielenkiintoisen kakun, päädyin tekemään kakkuni siltä pohjalta, mutta vähän pienempänä ja vähän muunneltuna. Työkaverini Leenan mukaan kakku oli oikein herkullisen ja raikkaan makuinen. Koristelut tein tuttuun tapaani Flora Vispistä tehdyillä pursotuksilla ja itse tekemilläni suklaakoristeilla. Nuo koristelut ovat siitä mukavia, että ne voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi kakun päälle, pursotus on niin tukevaa, että näin voi toimia! Kakkupohjan tein pienemmässä vuoassa kuin itse kakun, joten se jäi piiloon kakun sisälle. Käytin pohjasta vain puolet, toisen puolen laitoin pakkaseen odottelemaan seuraavan kakun tekoa. Kiilteen tein parista mango-vauvansosepurkista, mutta olen sitä mieltä että ensi kerralla laitan kolme purkkia, mun mielestä se kiille olisi voinut olla inan paksumpikin.










Sokerikakkupohja halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan tehtynä,
 käytä vain halkaistu puolikas tai tee vain puoli annosta:
2 munaa
60 g sokeria
30 g vehnäjauhoja
30 g perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte, halkaisiljaltaan 24 cm irtopohjavuokaan:
500 g mascarponejuustoa
2 dl tomusokeria
2 syöntikypsää mangoa soseena
4 dl vispikermaa
1/2 dl puristettua appelsiinin mehua
6 liivatelehteä
Pohjan kostutukseen:
1/2 dl puristettua appelsiinin mehua (voi olla osa vettä)
Kiille:
2 -3 (a' 250 g) prk vauvan mangososetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (20 cm) reunojen ja pohjan väliin. Leivitä vuoka. Tee kakkupohja huoneenlämpöisistä aineksista, niin se onnistuu varmasti. Mittaa kuivat aineet vuokaan ja sekoita ne. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi kevesti käännellen taikinaan. Paista pohja 160 asteisessa uunissa alatasolla 5 -10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

 Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 24 senttiä olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele reunat neutraalilla ruokaöljyllä pullasutia apuna käyttäen ja tomusokeroi reunat vaikka teesihtin avulla. Aseta kakkupohja keskelle vuokaa ja kostuta se appelsiinimehulla. Kuori ja kuutioi mangot (netistä löytyy ohjeita). Soseuta ne sauvasekoittimella. Vatkaa täytteen mascarpone, tomusokeri ja mangosose notkeaksi seokseksi. Vatkaa kerma toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä seokset kevyesti käännellen. Sulata kylmässä vedessä liotetut (joista on puristettu vesi pois) liivatelehdet kiehautettuun appelsiinimehuun ja lisää mascarpone-kermavaahtoseokseen ohuena nauhana. Sekoita täyte hyvin ja kaada vuokaan. Anna hyytyä ainakin 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. 

Kiehauta kiilteen mangosose ja vesi kattilassa, sekoita koko ajan, ettei pala pohjaan. Lisää hyytelösokeri ja anna pulpahtaa pari kertaa. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hieman koko ajan sekoitellen. Kaada kiille varovasti täytteen päälle ja anna hyytyä kylmässä hetki. 

Tee haluamasi koristelut. Tässä kakussa käyttämäni koristelun ohjeet löytyvät täältä (pursotukset) ja täältä (suklaakoristeet).


tiistai 11. helmikuuta 2014

Helppo jauhelihapasta

Silloin tällöin töiden jälkeen tulee tehtyä jauhelihapastaa. Siinä vaiheessa sen pitää valmistua nopeasti, ei ehdi pitkään haudutella. Näitä reseptejä on varmasti olemassa yhtä paljon kuin on tekijöitäkin. Tässä mun versio tästä arkiherkusta. Tämän tyylisiä reseptejä tulee varmasti tähän blogiin joskus lisääkin!










400 g naudan jauhelihaa 17 % tai 10 %
tilkka oliiviöljyä
1 iso sipuli pilkottuna
2 porkkanaa hienoksi raastettuna
mustapippuria myllystä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 lihaliemikuutio + 5 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja soseutettuna
1 prk tomaattimurskaa
Tarjoiluun:
n. 1 dl persiljaa silputtuna
parmessaania raastettuna tai lastuina

pastaa ohjeen mukaan keitettynä

Laita jauheliha ja sipuli paistumaan öljytilkkaan pannulle. Kun sipulit ovat kuullottuneet ja jauheliha saanut vähän väriä, lisää porkkana, pippuri ja viinietikka. Kuullottele hetki ja lisää kiehautettu vesi, johon on sekoitettu lihaliemikuutio. Soseuta pilkotut aurinkokuivatut tomaatit sauvasekoittimella. Lisää tomaattipyree, soseutetut aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattimurska. Hauduttele pannulla, kunnes liemi on kiehunut hyvin kokoon. Valuta samanaikaisesti keittämäsi pasta ja sekoita se pannulle jauhelihaseoksen joukkoon. Laita pasta tarjoilukulhoon tai annostele se suoraan lautasille. Koristele persiljasilpulla ja vastaraastetulla parmessaanilla. Nauti heti.


sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lohivoileipäkakku

Jotain suolaista piti vielä viedä appiukolle synttärilahjaksi, makeana viemisenä mulla oli mansikkamoussekakku. Suolaisen piirakan sijaan päädyin voileipäkakkuun. Lohikakusta hän pitäisi varmasti, samoin anoppi. Vaalea leipä sopii mielestäni hyvin merellisiin voileipäkakkuihin, käytin Pågenin jättiranskaa. Tein kakusta suorakaiteen mallisen, leipää 3 siivua kerroksessa tiiliskiviladonnalla, yhteensä viisi kerrosta. Täytettä tuli siis neljään väliin. Kahteen väliin savulohitäyte ja kahteen väliin munakokkelitäyte. Isäntä savusti itse täytteessä käyttämäni lohen. Sekotin sen tillisilpun kanssa ranskankerman joukkoon.Tuohon munakokkelitäytteeseen olen joskus jossakin törmännyt ja se on mielestäni mehevämpi kuin esimerkiksi keitetystä munasta tehty täyte. Laitoin munakokkelin joukkoon rasiallisen Creme Bonjour katkaraputuorejuustoa ja vähän silputtua purjoa. Täytteestä tuli erittäin herkullinen.
Kostutuksessa päädyin kokeilemaan kalaliemen sijasta öljy-sinappilientä, jonka löysin muistaakseni jostain Maku-lehden reseptistä. Kostutus oli erittäin onnistunut, tulen käyttämään tätä jatkossakin merellisissä voileipäkakuissa. Kuorrutuksessa käytin maustamatonta tuorejuustoa, jonka notkistin majoneesilla. Koristelin kakun kylmäsavulohiruusuilla, keitetyillä munalohkoilla, katkaravuilla ja tillillä. Tästä maukkaasta kakusta riittää tarjottavaa 8 - 12 hengelle, riippuen siitä kuinka paljon muita sortteja on tarjolla.












8-12 hengelle:
15 viipaletta Pågenin jättiranskaa
Kostutus:
1/2 dl öljyä
1/2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
Lohitäyte kahteen väliin:
n. 150 g savustettua lohta
1 prk ranskankermaa
tilliä silputtuna
Munakokkelitäyte kahteen väliin:
4 munaa
1 rkl voita
1/2 dl kevytkermaa
suolaa
valkopippuria
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl majoneesia
Koristelu:
kylmäsavulohta
keitettyä kananmunaa
katkarapuja
tilliä
(tarjoilualustalle sitruunan viipaleita)

Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois.Laita tarjoilualustalle ensin leivinpaperisuikaleet, jotka voit ottaa pois, kun kakku on koristeltu. Näin tarjoilualusta pysyy siistinä.  Laita kolme viipaletta leipää peräkkäin tarjoilualustalle. Kostuta leipäkerros sutia apuna käyttäen. Levitä puolet jommasta kummasta täytteestä leipien päälle. Sitten taas leipäkerros ja kostutus. Levitä sitten puolet vielä käyttämättömästä täytteestä päälle. Sitten taas leipäkerros, kostutus ja täyte. Tämä vielä kerran ja päällimmäiseksi viimeinen leipäkerros ja kostutus. Kiedo kakun ympärille tuorekelmua ja käännä kelmun reunat kakun päälle, niin että kakku pysyy kasassa. Laita päälle paino ja kakku kylmään seuraavaan päivään asti. Levitä kuorrutus lastalla kakun reunoille ja päälle. Koristele haluamallasia tavalla.


perjantai 7. helmikuuta 2014

Juustoinen broileri-pastasalaatti

Vanhempi poika tuli pitkästä aikaa iltapalalle tyttöystävänsä kanssa. Kuten olen jo useamman kerran todennut, meidän molemmat pojat tykkäävät pastasta, joten pastasalaatti oli takuuvarma valinta. Trikolorisimpukkapastaa näytti olevan kaapissa, siitä salaatille pohja. Lisäksi broilerin hunajaisia minuuttipihvejä suikaloituna ja paistettuna, purjoa, ananasta, omenaa, tuoretta kurkkua, maustekurkkua ja juustoa. Trikolori simpukkapasta on runsaskuituista, eli hyvä valinta ja ananaksena kannattaa käyttää Dolen Tropical Goldia, se on maukkainta purkkiananasta, jota olen maistanut. Sitten vähän pähkinää hakattuna höysteeksi ja öljykastike, että ainekset jäävät herkullisesti näkyviin. Öljykastikeeseen laitoin oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, sinappia, valkosipulin kynnen, sokeri, suolaa ja mustapippuria. Kastikkeesta tuli maukas, mutta se ei peittänyt salaatin ainesten makua, vaan toi maut paremmin esiin. Salaatti teki niin hyvin kauppansa, että siitä pitivät muutkin kuin minä itse. Tosi onnistunut, herkullinen pastasalaatti broilerista. Salaatti on sen verran kevyt, että sitä voi syödä hyvin ihan arkioloissa, mutta niin hyvän makuinen, että sitä voi hyvin tarjota myös juhlapöydässä.









5 dl kypsentämätöntä Trikolori simpukkapastaa
1 iso omena
pätkä tuoretta kurkkua
1 maustekurkku
reilu 10 cm pätkä purjoa
n. 50 g sinileima emmentalia
muutama pekaanipähkinä
Kastike:
3/4 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi pieneksi paloiteltuna
1 rkl sinappia
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Paloittele ensin broilerin minuuttipihvit ja paista ne pannulla kypsiksi. Laita ne kulhoon jäähtymään. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, laita keitinveteen vähän suolaa. Jäähdytä pasta ja kaada kulhoon. Valuta ananaspalat ja paloittele ne pienemmäksi. Kuori omena ja kuutioi se. Kuutioi myös kurkut ja juusto. Huuhtele, kuivaa ja suikaloi purjo. Pienennä pähkinät terävällä veitsellä ja laita kaikki ainekset kulhoon. Sekoita kastike ja sekoita se salaatin joukkoon. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Laita salaatti tekeytymään kylmään ainakin tunniksi.


maanantai 3. helmikuuta 2014

Mansikkamoussekakku

Käytiin juomassa appiukon synttärikahvit ja vein hälle tämän kakun lahjaksi. Mansikkakakkua samettisen pehmeänä ilman mansikoita. Miten se on mahdollista? Pohjan tein Dominokekseistä ja voisulasta, pehmeästi taputeltuna vuokaan, ettei se olisi liian kovaa. Tuo keksien täytekreemi muuttaa pohjan helposti kovaksi, jos sen taputtelee oikein tiiviisti vuokaan. 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka oli aivan passeli tähän kakkuun. Vielä jäi kakkua huomisillekin kahvittelijoille. Mietin, että miten saisin täytteestä oikein todellisen moussen, suussa sulavan samettisen pehmeän. Mascarponea, maitoa sitä pehmittämään, tomusokeria, pari keltuaista ja rasia mansikkamarmeladia. Tämän cocktailin vatkasin kulhossa sileäksi. Toisessa kulhossa vatkasin Flora vispin ja vaniljasokerin vaahdoksi ja kolmannessa kulhossa pari valkuaista kovaksi vaahdoksi. Liivatelehdet liotin sitruunamehuun, sillä sitruunaa tarvittiin raikastamaan täytteen makua. Nämä kaikki yhdistämällä syntyi oikein onnistuneen makuinen mousse. Ruusupursotukset tein mansikkakermasta, tomusokerista ja vaniljareemistä. Kuten huomaatte, mun ruusut kaipaa vielä totta totisesti paljon harjoitusta! Kun oikein hempeän oloinen vaaleanpunainen kakku sai vielä suklaasydämiä koristeikseen, tulipa mieleeni, että tämähän sopisi vaikka ystävänpäiväkakuksi!










20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka
Pohja:
175 g (yksi pötkö) tavallisia Domino-keksejä
50 voita sulatettuna
Moussetäyte:
1 prk mascarponea
1/2dl maitoa
2 keltuaista
1 dl tomusokeria
1 rasia (230 g) mansikkamarmeladia
2 valkuaista
2 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä + vettä liotukseen
1/2 sitruunan mehu
Päälle (tämän voi jättää halutessaan pois):
1rkl tomusokeria
1 rkl vaniljakreemiä
Koristelu:
suklaasydämiä, teko-ohje on täällä tai haluamallasi tavalla

Murskaa keksit ja sekoita voisula niiden joukkoon. Taputtele keksiseos hellästi vuoan pohjalle. Laita vuoka kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen. Laita kulhoon mascarpone, maito, keltuaiset, tomusokeri ja mansikkamarmeladi. Vatkaa seos huolellisesti, ettei mascarponeen jää paakkuja. Vatkaa toisessa kulhossa Flora vispi ja vaniljasokeri vaahdoksi. Vatkaa kolmannessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Liota liivatelehdet vedessä. Yhdistä mascarponeseos ja Flora-vaahto käännellen. Sekoita sitten varovasti käännellen valkuaisvaahto seokseen. Kiehauta sitruunamehu ja liota sinne kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateneste ohuena nauhana moussen joukkoon (Vinkki: kaada teesihdin läpi, ei varmasti jää paakkuja liivatteesta). Öljyä vuoan reunat pullasudin avulla neutraalilla ruokaöljyllä ja tomusokeroi reunat. Kaada mousse vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään. Tee mansikkakermavaahto ja pursota ruusut päälle. Laita edellisenä päivänä kylmään jähmettymään laittamasi suklaaruusukoristeet kakkuun.