sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lohivoileipäkakku

Jotain suolaista piti vielä viedä appiukolle synttärilahjaksi, makeana viemisenä mulla oli mansikkamoussekakku. Suolaisen piirakan sijaan päädyin voileipäkakkuun. Lohikakusta hän pitäisi varmasti, samoin anoppi. Vaalea leipä sopii mielestäni hyvin merellisiin voileipäkakkuihin, käytin Pågenin jättiranskaa. Tein kakusta suorakaiteen mallisen, leipää 3 siivua kerroksessa tiiliskiviladonnalla, yhteensä viisi kerrosta. Täytettä tuli siis neljään väliin. Kahteen väliin savulohitäyte ja kahteen väliin munakokkelitäyte. Isäntä savusti itse täytteessä käyttämäni lohen. Sekotin sen tillisilpun kanssa ranskankerman joukkoon.Tuohon munakokkelitäytteeseen olen joskus jossakin törmännyt ja se on mielestäni mehevämpi kuin esimerkiksi keitetystä munasta tehty täyte. Laitoin munakokkelin joukkoon rasiallisen Creme Bonjour katkaraputuorejuustoa ja vähän silputtua purjoa. Täytteestä tuli erittäin herkullinen.
Kostutuksessa päädyin kokeilemaan kalaliemen sijasta öljy-sinappilientä, jonka löysin muistaakseni jostain Maku-lehden reseptistä. Kostutus oli erittäin onnistunut, tulen käyttämään tätä jatkossakin merellisissä voileipäkakuissa. Kuorrutuksessa käytin maustamatonta tuorejuustoa, jonka notkistin majoneesilla. Koristelin kakun kylmäsavulohiruusuilla, keitetyillä munalohkoilla, katkaravuilla ja tillillä. Tästä maukkaasta kakusta riittää tarjottavaa 8 - 12 hengelle, riippuen siitä kuinka paljon muita sortteja on tarjolla.
8-12 hengelle:
15 viipaletta Pågenin jättiranskaa
Kostutus:
1/2 dl öljyä
1/2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
Lohitäyte kahteen väliin:
n. 150 g savustettua lohta
1 prk ranskankermaa
tilliä silputtuna
Munakokkelitäyte kahteen väliin:
4 munaa
1 rkl voita
1/2 dl kevytkermaa
suolaa
valkopippuria
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl majoneesia
Koristelu:
kylmäsavulohta
keitettyä kananmunaa
katkarapuja
tilliä
(tarjoilualustalle sitruunan viipaleita)

Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois.Laita tarjoilualustalle ensin leivinpaperisuikaleet, jotka voit ottaa pois, kun kakku on koristeltu. Näin tarjoilualusta pysyy siistinä.  Laita kolme viipaletta leipää peräkkäin tarjoilualustalle. Kostuta leipäkerros sutia apuna käyttäen. Levitä puolet jommasta kummasta täytteestä leipien päälle. Sitten taas leipäkerros ja kostutus. Levitä sitten puolet vielä käyttämättömästä täytteestä päälle. Sitten taas leipäkerros, kostutus ja täyte. Tämä vielä kerran ja päällimmäiseksi viimeinen leipäkerros ja kostutus. Kiedo kakun ympärille tuorekelmua ja käännä kelmun reunat kakun päälle, niin että kakku pysyy kasassa. Laita päälle paino ja kakku kylmään seuraavaan päivään asti. Levitä kuorrutus lastalla kakun reunoille ja päälle. Koristele haluamallasia tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti