lauantai 22. helmikuuta 2014

Täytekakkupohja - resepti ja tietopaketti onnistuneen kakun tekoon

Hyvän täytekakkupohjan tekeminen on taitolaji, mutta kun tietoa on riittävästi tekeminen on helppoa. Aika monella on tietty (äidiltä peräisin oleva) resepti, jolla pohja tehdään tiettyyn vuokaan ja se onnistuu (tai sitten ei). Mitäs sitten kun haluttais tehdä eri kokoisia täytekakkuja erilaisille ihmismäärille niin, ettei aina tule tehtyä esim. liian suurta kakkua, josta jää puolet syömättä? Mua kiinnosti tämä juttu sen verran, että lähdin sitä selvittelemään. Hyvien kakuntekijöiden blogeissa ja keittokirjoissa on asian tiimoilta runsaasti arvokasta tietoa. Salapoliisityöni ja omien kokeilujeni pohjalta päädyin julkaisemaan tämän alla olevan reseptin ja tietoa vuokien koosta, munien määrästä ja muista pohjan teossa oleellisista asioista. Tällä tyylillä pystyy tekemään onnistuvan, maistuvan, upean kakkupohjan. Kakkupohja ei ole liian "höttöinen" vaan se on hyvä leikata.


Välineet:

Digitaalivaaka, taskulaskin, kakkuvuoka, leivinpaperia, pehmeää (tai sulatettua) rasvaa (käytän voita melkein sulana), suti, (tai vuokasprayta), leivitykseen korppujauhoja, vehnäjauhoja (itse leivintän jauhoilla), mannaryynejä tai kookoshiutaleita, yleiskone tai sähkövatkain, puuhaarukka tai muu väline taikinan sekoitukseen ja nuolija kulhon kaapimiseen ja taikinan tasoitukseen vuoassa (silikoninen nuolija putsaa kulhot parhaiten!). Jos käytät yleiskonetta munien ja sokerin vatkaamiseen, älä vatkaa täydellä teholla, se voi aiheuttaa kakun läsähtämisen.


Vuoan leivittäminen ja leivinpaperin käyttäminen:

Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota leivinpaperi pohjan ja reunojen väliin. Voit leikata tai repiä paperin ulkopuolelta pois. Voitele reunat pehmeällä (tai sulatetulla) rasvalla pullasutia apuna käyttäen. (Korppu)jauhota vuoka. Jos käytät kiinteää vuokaa, leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pyörylä ja asettele se pohjalle. Itse "liimaan" sen pohjalle muutamalla sutaisulla pehmeää rasvaa, sitten laitan leivinpaperipyörylän päälle. Voitele ja jauhota reunat. Voit myös halutessasi voidella pohjankin paperin päältä, mutta se ei ole välttämätöntä. Leivinpaperi pohjalla estää kakkua palamasta pohjasta, pitää pohjan pehmeänä ja toisaalta estää kumottavassa vuoassa paistetun kakun pintakerrosta tarttumasta pohjaan kiinni. Jos epäilet kakun mahtumista vuokaan tai haluat tehdä korkeamman kakun toimi pohjan vuoraamisen jälkeen seuraavasti: leikkaa leivinpaperista pari suorakaiteen mallista paperisuikaletta, joiden lyhyet sivut ovat selvästi korkeammat kuin kakkuvuoan reunat. Paperisuikaleet saavat olla sen pituisia, että kun laitat ne vuoan reunoille, suikaleet menevät muutaman sentin päällekkäin saumakohdistaan. Voitele sitten vuoan reunat ja asettele paperit reunoille. Voitele leivinpaperin saumakohdat ja painele ne limittäin hyvin kiinni. En tiedä voisiko vuoan jättää tämän jälkeen voitelematta, mutta minä voitelen ja jauhotan paperin tämän jälkeen. Kuten huomaat, voit tehdä vähän suuremman kakun vähän pienempäänkin vuokaan!


Käytettävät ainekset, huoneenlämpöisinä:

munia (käytän L-kokoisia), sokeria, erikoisvehnäjauhoja tai kakkujauhoja, perunajauhoja, leivinjauhetta, halutessaan voi osan vehnäjauhoista korvata esim. kaakaojauheella, mantelijauheella tai jauhetulla pähkinällä.  Myös sulatettua rasvaa voi laittaa halutessaa hiukan taikinaan, se tekee siitä kosteamman. Mukaan voi laittaa hieman unikonsiemeniä tai kakkupohjan voi värjätä tilkalla elintarvikeväriä. Punaisella elintarvikevärillä saat näyttävän red velvet-kakun.


Digitaalivaa'an käyttäminen:

Aseta kulho vaa'alle, sitten vaaka päälle. Näin saat kulhon painon pois ja vaaka näyttää nollaa, kun alat aineksia punnitsemaan (kahdella kulholla pärjäät; punnitse munat toisessa ja kuivia aineita peräkanaa toisessa kulhossa).


Onnistunut muna-sokerivaahto:

Sen kyllä huomaa, kun munavaahto alkaa paksuuntumaan ja vaalenemaan, sen tilavuus laajenee runsaasti. Mun äidin ohje on, että munia ja sokeria vaahdotetaan niin kauan, että vaahtoon voi kirjoittaa etunimensä ennen kuin se siitä katoaa. Noudatan tätä ohjetta, se on toimiva. Toinen toimiva tapa on katsoa kellosta ja vatkata vaahtoa niin monta minuuttia kuin on munien määrä.


Resepti:

munia
0,7 x munien paino sokeria
0,7 x munien paino jauhoja, tästä määrästä noin 70 % vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja (tai muuta tärkkelystä, esim. maissitärkkelystä)
1 tl leivinjauhetta kuutta munaa kohti (ei ole pakollinen, itse käytän aina)


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Jos käytät sähkövatkainta, älä vatkaa laitoja ja pohjaa pitkin kolisutellen, etteivät pienet ilmakuplat katoa vaahdosta. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne taikinaan kevyesti käännellen jauhosihdillä tai siivilän läpi. Voit myös siivilöidä jauhot ensin eri kulhoon ja kaataa sitten pienissä erissä kevyesti käännellen taikinaan. Kaada taikina leivitettyyn (ja leivinpaperoituun) vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla. Jätä pinta keskeltä hieman "kuopalle", ettei kakku nouse liikaa keskeltä. Reseptin löysin Tarun Taikakakut-blogista, alkuperäisohje on Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset (2009).


Kakkupohjan paistaminen:

175 asteessa uunin alatasolla. Älä avaa luukkua ensimmäiseen kahteenkymmeneen minuuttiia, ettei kakku lässähdä. Vältä uunin ympärillä turhia tärinöitä, esim. älä paukuttele turhaan uunin vieressä olevia laatikoita! Jos pohja tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi loppupaiston ajaksi. Kokeile kypsyys puutikulla (esim. cocktailtikku). Kakkupohjan viitteellisiä paistoaikoja löysin Juhlattaren blogista, paistoaikahan riippuu uunista, ne ovat yksilöllisiä:

2 munan kakun paistoaika on noin 20 -25 minuuttia
4 munan kakun paistoaika on noin 30 -35 minuuttia
6 munan kakun paistoaika on noin 40 -45 minuuttia
8 munan kakun paistoaika on noin 50 -55 minuuttia


Vuokaan väärin päin koottavan täytekakun paistaminen:

Jos haluat tehdä täytekakun lasivuokaan ja koota sen väärin päin, voit paistaa kakkupohjan ko. lasivuoassa. Laita tällöin kakkupohja uunipellin päälle uuniin, näin kakku ruskistuu myös alapuolelta. Laita pohjan kokoiseksi leikattu leivinpaperi vuoan pohjalle ja voitele ja leivitä reunat, ennen kuin kaadat kakkutaikinan vuokaan. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ja irroita tarvittaessa reunat veitsellä ennen kumoamista.

Vinkki: Ovaalinmallisessa lasivuoassa paistetusta kakkupohjasta kokoat kauniin mallisen täytekakun!

Minkä kokoinen kakku?

Kakun koko lasketaan kananmunista, aina 1 muna kolmea henkilöä kohti. Jos ei ole muuta tarjottavaa, voi vaikka laittaa yhden ylimääräisen munan. Jos tehdään suurempi kakku ja tarjottavaa on paljon, voi munien määrää vähentää yhdellä. Juhlattaren blogista löysin hyvät ohjeet siihen, miten paljon munia tarvitaan henkilömäärää varten. Jos olet epävarma, laita aina yksi muna enemmän! Alla toimiva taulukko:

1 kananmuna = 3 henkilöä
2 kananmunaa = 6 henkilöä
3 kananmunaa = 9 henkilöä
4 kananmunaa = 12 henkilöä
5 kananmunaa = 15 henkilöä
6 kananmunaa = 18 henkilöä
7 kananmunaa = 21 henkilöä
8 kananmunaa = 24 henkilöä
9 kananmunaa = 27 henkilöä
10 kanamunaa = 30 henkilöä


Minkä kokoinen vuoka?

Samaisesta Juhlattaren blogista on peräisin myös pyöreitä vuokia koskeva näppärä taulukko. Vuoan koko määräytyy munien määrän mukaan:

1 kananmuna   = 12cm vuoka
2 kananmunaa = 15cm vuoka
3 kananmunaa = 18cm vuoka (/20cm vuoka)
4 kananmunaa = 22cm vuoka (/24cm vuoka)
5 kananmunaa = 24cm vuoka
6 kananmunaa = 24cm vuoka (/26cm vuoka)
7 kananmunaa = 26cm vuoka
8 kananmunaa = 26cm vuoka (/28cm vuoka)
9 kananmunaa =28cm
10 kananmunaa=28cm vuoka (/30cm vuoka)
12 kananmunaa=30cm vuoka (/32cm vuoka)
  
Kiinteään vuokaan voidaan vuoan koko laskea (Marttojen mukaan) myös näin:

2 munan kakku = 1 l vuoka
4 munan kakku = 2 l vuoka
6 munan kakku = 3 l vuoka
8 munan kakku = 4 l vuoka
10 munan kakku = 5 l vuoka

Yleensä (suurempi) taikina tehdään parillisesta munien määrästä. Yleisimpiä kokoja on 4:n, 6:n tai 8:n munan kakku. Irtopohjavuoka ja kiinteä kakkuvuoka ovat molemmat hyviä valintoja. Itse suosin materiaalina teflonia tai alumiinia.


Muita vinkkejä:

Tee pohja aina päivää ennen täyttöä, että se pysyy mehevänä tai jos se ei ole mahdollista tee pohja aamulla ja täytä illalla. Anna kakun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen vuoassaan ja kumoa se sitten ritilälle tai kakkukuvun pohjan päälle. Laita jäähtynyt kakkupohja muovipussissa kylmään odottamaan täyttöä. Käytä leikkaamiseen sahalaitaista veistä.


7 munan esimerkkikakku, tehty 20 hengelle (kuvissa)

L-kokoisia munia 7 kpl 407 g
sokeria 285 g
jauhoja yhteensä 285 g, joista 200 g vehnäjauhoja ja 85 g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokana käytetty 26 cm irtopohjavuokaa, joka on korotettu leivinpaperin avulla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti