keskiviikko 20. elokuuta 2014

Gambialainen lammaspata - tämähän sulaa suuhun

Mulla oli vuosia "lammaskammo", kun joskus vuosia sitten pilasin lampaanpaistin totaalisesti tehden siitä aivan kammottavan makuista pöperöä, sitä kuuluisaa hikistä villasukkaa. Nyt bloggaamisen myötä tuli mieleen, että sen lampaan voisi ottaa uudelleen käsittelyyn. Pakkohan mun on osata siitä tehdä jotain mitä pystyy oikeasti syömään. Mun ystäväni Taina on jo pidemmän aikaa yrittänyt kertoa mulle, että hän tekee todella hyvää lammaspataa simppelillä reseptillä. Yhtenä kauniina päivänä sitten ostin lammaspaistin ja kirjoittelin ystäväni reseptin muistiin. Todella yksinkertaiset aineet siinä reseptissä olivatkin, tomaatilla ja chilillä mentiin, paljon muuta ei tarvittu. Resepti on kulkeutunut ystävälleni hänen ystävältään, jonka gambilainen ex-puoliso tapasi valmistaa lammasta näin. Jos jollain muulle on käynyt kuten mulle tai ei ole uskaltanut lampaasta valmistaa koskaan mitään, suosittelen lämpimästi kokeiluun tätä reseptiä. Jos pelkää tuota chiliä tuossa reseptissä, voin kertoa, etten yhtään käsitä mihin se tulisuus katoaa. Se pata vaan maistuu taivaallisen hyvältä, sulaa suuhun, chili ei maistu tuliselta jälkipotkuineen, vaan maustaa padan tomaatin kanssa ihanan lempeästi. Chilin suurkuluttajat voivat hyvin laittaa pari chiliä tähän reseptiin. Tämä resepti on muutenkin aivan ihana, sipulin, valkosipulin ja paseeratun tomaatin määrääkin voi muutella mielensä mukaan, miten niitä sattuu kaapissa olemaan. Paseerattua tomaattia voi laittaa enemmänkin, jos haluaa, että padassa on runsaammin kastiketta. Juju on se pitkään hauduttaminen padassa, joko liedellä tai uunissa, senkin voi itse valita. HK tuo maahan Chosen by Farmers-tuoteperheessään tuoreita vakumoituja uusi-seelantilaisia karitsan paisteja ja fileitä, joita myydään K-ryhmän kaupoissa (ainakin Citymarketeissa ja Supermarketeissa). Ne ovat aivan upeita tuotteita, valitsin reseptiini luuttoman karitsanpaistin tästä sarjasta. Kiitokset vielä Tainalle ihanasta reseptistä, joka teki musta ja Isännästä kerralla lammasfaneja!






1 - 1,3 kg lampaan tai karitsan luutonta paistia (tai ulkofilettä)
2 -3 sipulia
ainakin 4 valkosipulin kynttä (voi laittaa reilusti enemmänkin)
2 -3 prk paseerattua tomaattia
1 -2 mietoa punaista chiliä
suolaa
mustapippuria myllystä
2 laakerinlehteä

Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Poista paistista kalvot ja leikkaa se rouhean kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihapalat kuumalla pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja pieniksi paloiksi leikatut valkosipulit pannulle. Kuullota niitäkin hieman ja lisää sitten paseerattu tomaatti. Poista chilistä siemenet, leikkaa se pieniksi paloiksi ja lisää pannulle. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla sekä parilla laakerin lehdellä. Jos valmistat padan kokonaan liedellä, käytä kannellista paistokasaria ja anna padan muhia kannen alla pari tuntia hiljaisella lämmöllä. Jos laitat padan uuniin siirrä se tässä vaiheessa kannelliseen uunipataan ja laita uuniin muhimaan pariksi tunniksi, uunin lämpötila 175°.
Nauti maukas lammaspata riisin ja hyvän salaatin kera, meillä syötiin tätä salaattia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti