torstai 2. lokakuuta 2014

Vaivaamaton leipä

En ole leiponut leipää pitkään aikaan, mutta kun tämä resepti tuli vastaan Kädenvääntöä-blogissa , ajattelin, että tästähän on helppo aloittaa taas pitkästä aikaa. Nuorempana tuli leivottua aika paljon, mutta perheen kasvaessa se vain jotenkin jäi, ei muka ollut aikaa. No nyt kun kersat ovat lentäneet pesästä ei sitäkään tekosyytä voi enää käyttää. Perjantaina sekoittelin yksinkertaisista aineksista taikinan isoon lasikulhoon ja lauantaina muotoilin siitä leivän, jota kohotin vielä kelmun alla. Viskasin leivän liotettuun savipataan, joka oli lojunut vuosia käyttämättä kaapin viimeisessä nurkassa. Onneksi en ollut heittänyt pataa pois, vaikka se oli muutaman kerran käynyt mielessä. Laitoin padan kylmään uuniin ja uunin vasta siinä vaiheessa päälle, kun mun ihanat naisystävät tulivat visiitille. Pientä jännitystä kieltämättä oli ilmassa, mitäköhän sieltä uunista tulisi ulos? Hyvin siinä muuten kävi, leipä oli ihan onnistunut, muttei se meinannut millään irrota savipadasta, jossa sen paistoin, koska siinä sain leivälle pitkulaisen muodon. Näin se leipä riitti hyvin meidän kuuden hengen jengille ja kaikki saivat vähän samankokoisia siivuja. Pitää muistaa ensi kerralla öljytä padan pohjaa hieman. No, sain kuin sainkin sen sieltä padasta yhtenä kappaleena pois ja tuuppasin liinan alle jäähtymään. Oli tosi ylellistä syödä hyvien  ystävien kanssa alkupalan kera herkullista, rapeakuorista, uunituoretta leipää ruohosipulilevitteen kanssa.










7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään suurehkossa (lasi)kulhossa. Kannattaa valita lasikulho, koska päälle tulevan kelmun saa levitettyä sen päälle tiiviisti. Kaada vesi taikinan joukkoon ja sekoita puukauhalla hyvin sekaisin. Peitä kulho tiiviisti tuorekelmulla ja anna kohota hiljalleen huoneenlämmössä 12 -18 tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata lämpiämään uuniin samalla. Jauhota leivinalusta ja kippaa löysä taikina siihen. Lisää jauhoja taikinan päälle ja pyöräytä se palloksi tai soikioiksi, riippuen padan mallista. Jos haluat maustaa leipää esim. yrteillä tai suolakiteillä, tee se samalla kun muotoilet pallon/soikion. Peitä leipä löyhästi tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Laita taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja kypsennä uunissa puoli tuntia. Ota sitten pata uunista, poista kansi ja laita vielä takaisin ilman kantta noin 15 minuutin ajaksi.
Jos käytät savipataa, liota sitä noin 15 minuuttia ennen käyttöä ja sipaise hiukan öljyä pohjalle. Nosta leipä pataan, sulje kansi, laita leipä uuniin ja vasta sitten uuni lämpiämään 225 asteeseen. Nauti leipä tuoreena voin tai hyvän levitteen kanssa.




6 kommenttia:

  1. Pataleipä on niiiiin hyvää! Meillä tehdään erilaisia versioita lähes joka viikko. Tänäänkin ajattelin jonkinlaisen taikinan tehdä, jotta huomen aamulla saa taas uunituoretta leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täytyy munkin alkaa niitä tekemään, on se niin helppoa!☺

      Poista
  2. Hyvän näköinen leipä tuli savipadassa. Itse en ole vielä tätä kokonaan vehnästä tehtyä versiota kokeillutkaan, mutta mielessä käväisi, että jospa illaksi tekisi valkosipulilevitteen kera. Saisi sitten viinin ja Vain elämää -jakson kanssa nautiskella :)
    Oikein hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuli leipä tehtyä, toivottavasti maistui. Itselläni meni tuo Vain elämää-jakso melkein liikutuksen puolelle, ainakin Loirin esitystä kuunnellessa!☺

      Poista
  3. herkkuleipää...hieman tummempana versiona minäkin tein paria eri versioita ekan kerran muutamia viikkoja sitten, vaan ei ole vielä blogiin asti päässeet.... ainut huono puoli on, että tätä tulee syötyä paljon enemmän, kun leipää yleensä....nätin leivän oelt ihanassa savipadassa tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaksi koitan sitä tummempaa versiota Kokki-padassa!

      Poista