sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Punajuuritzatziki

Punajuuritzatziki on ihana herkku, jota voi syödä läpi vuoden. Tässä jouluisessa versiossa on inkivääriä, mutta kun sen jättää pois, tää sopii joka vuodenaikaan. Kun tämän tekee etikkapunajuurista, se on hetkessä valmista. Punajuuret, kurkku ja sipulit vain raastetaan, punajuurista ja kurkusta siivilässä nesteet pois ja kaikki aineet sekaisin, eipä voisi paljon helpompaa olla!




3 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
3 isoa tai 9 pientä etikkapunajuurta karkeaksi raastettuna
1/3 kurkku karkeaksi raastettuna
1salottisipuli karkeaksi raastettuna
1 valkosipulin kynsi hienoksi raastettuna
1 puristus sitruunan mehua
1 tl jauhettua inkivääriä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
1 rkl extra virgin oliiviöljyä

Valuta punajuuri- ja kurkkuraaste siivilässä painellen ylimääräiset nesteet pois. Sekoita kaikki aineet kulhossa. Anna tzatzikin tekeytyä kylmässä muutama tunti, että maut tasoittuvat.


Jouluinen perunasalaatti

Olen perunasalaattifani, siksi näitä salaatteja ilmaantuu tänne blogiin tämän tästä. Sain eräästä lehdestä pyynnön tehdä pikkujouluruokia. Mikään ei sovi paremmin pikkujoulupöytään kuin perunasalaatti ja jos siihen vielä laittaa jouluisia juttuja mukaan. Aineksia miettiessäni mieleeni tuli perunan lisäksi punasipuli, porkkana, omena ja pähkinät ensin alkuun. Sitten sain idean, että kokeilen marinoida omenakuutiot glögissä saadakseni salaattiin lisää joulun makua. Tosta tulisi aika "lempeän" makuinen, joten se kaipaa vähän chiliä mukaan. Pähkinöiden pitää olla pehmeitä, että ne sopivat muiden ainesten kanssa, pekaani- tai saksanpähkinöitä. Ostin molempia ja laitoin joukkoon saksanpähkinöitä. Käytin tähän laadukasta Hellmann´sin majoneesia, tuon kermaviilin ja jugurtin tilalla voisi käyttää esim. creme fraicheakin. Kermaviili, jugurtti tai creme fraiche käy, kunhan niitä on yhteensä 3 dl. Tältä pohjalta lähdettiin liikkeelle ja jouluisesta perunasalaatista tuli oikein hyvää, ihan julkaisukelpoinen resepti! (Kävin vielä lusikan kanssa jääkaapilla jälkikäteen tarkastamassa, KYLLÄSE OLI OIKEESTI HYVÄÄ.)




10 perunaa
1 pienehkö porkkana
1 punasipuli
1 omena
marinointiin glögiä
muutama saksan- tai pekaanipähkinä (laitoin 6 kpl)
1/2 punainen mieto chili
suolaa
piripiripippuria myllystä
2 dl kermaviiliä
1 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
2 rkl majoneesia

Keitä perunat ja porkkana kypsiksi ja anna niiden jäähtyä. Tämän voi tehdä jo edellisenä päivänä. Kuori ja kuutioi omena. Laita omenakuutiot kulhoon ja glögiä päälle sen verran että ne peittyvät ja nosta kulho kylmään marinoitumaan muutamaksi tunniksi. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Laita kulhoon kermaviili, jugurtti ja majoneesi. Mausta suolalla ja piripirillä. Valuta omenakuutiot lävikössä. Lisää sen jälkeen perunat, porkkana, sipuli ja omena joukkoon. Ota chilistä siemenet pois ja hienonna se tosi pieneksi. Lisää salaattiin. Silppua veitsellä pähkinät pieniksi ja sekoita ne lopuksi salaattiin. Anna salaatin maustua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.


Kanelibataatit

Kanelibataattireseptin on joku alunperin tehnyt grilliruoan kaveriksi. Kanelibataatit sopivat tosi hyvin grillilihan kanssa tarjottavaksi, mutta mielestäni vielä paremmin ne sopivat pikkujouluun tai jouluun. Kun bataattilohkot kypsyvät uunissa, ihana kanelin ja fariinisokerin tuoksu leviää joka puolelle. Se jos mikä saa ihmisen joulumielelle. Makunsakin puolesta ne ovat täydellisesti jouluisiin juhlapöytiin sopivia. Jos perinteiset laatikot tuntuvat liian työläiltä tai muuten vaan kyllästyttävät, niin sitten kannattaa kokeilla näitä nopeasti valmistuvia herkkuja! Alkuperäisreseptissä bataatit oli siivutettu kiekoiksi, mutta mun mielestä ne on kivampia lohkoina. Ps. aivan loistavia tarjottavia myös sormisyötävinä jonkun hyvän dipin kanssa.




2 bataattia
2 rkl rypsiöljyä
Mausteseos:
1 tl jauhettua kanelia
2 tl fariinisokeria
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pese, kuivaa ja leikkaa bataatit kuorineen lohkoiksi. Helpoimmin teet lohkot katkaisemalla bataatit ensin kahtia ja lohkomalla sitten puolikkaat veneiksi. Laita bataattilohkot kulhoon ja päälle öljyä. Pyörittele öljy käsin lohkoihin ja laita ne sitten uunipellille. Tee mausteseos ja ripottele se bataattien päälle. Kypsennä uunissa 225 asteessa 15 -20 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmenneet ja saaneet kauniin värin. Tarjoa kesällä ranskankerman ja grilliruoan kera tai talvella jouluisessa juhlapöydässä. 


lauantai 23. marraskuuta 2013

Lohkoperunat - paras reseptini

Viime sunnuntaina äidin molemmat muruset tulivat kotiin syömään. Tarjosin pojille heidän lempiherkkujaan, joista yksi takuuvarma on lohkoperunat dippien kera. Maistuvat dipit sain näppärästi Ebba & Lorentzin avajaisista jääneistä levitteistä, smetanalevite oli sopivaa ihan sellaisenaan ja yrttisen fetalevitteen tein dipiksi notkistamalla sen maidolla. Ei mun pitänyt näitä perunoita tänne laittaa, mutta niistä tuli niin hyviä, että otin nopeasti kuvan niistä mitä oli jäljellä ja kirjoitin ohjeen ylös. Savupaprika on sellainen mauste joka kannattaa kaupasta poimia mukaansa. Se on ihan älyttömän hyvää, nostaa maustamisen ihan uudelle tasolle. Ps. näistä saa ihania sormisyötäviä levittämällä perunalohkot tarjoilualustalle ja tikuttamalla ne cocktailtikuilla!






perunoita pitkittäin 4 osaan lohkottuna
Mausteöljy:
oliiviöljyä
suolaa
piripiri-pippuria myllystä (Pirkka)
savupaprikaa
kuivattua timjamia
ketsuppia tai chiliketsuppia

Tee mausteöljy isoon kulhoon. Laita aineita haluamasi määrä, riippuen siitä, kuinka voimakkaasti mausteuista perunoista teillä pidetään ja miten paljon perunoita on. Pese ja lohko perunat ja laita ne kulhoon. Pyörittele perunat hyvin mausteöljyssä. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kippaa perunat siihen. Käännä kaikki perunat siten, että kuoripuoli on leivinpaperia vasten ja asettele ne "riveihin", näin ne paistuvat tasaisesti. Kypsennä 200 asteessa puolisen tuntia lohkojen koosta riippuen, kunnes ovat pehmeitä ja kauniin värisiä. Tarjoa hyvän dipin kanssa. Smetanaisen dipin ohje on täällä. Se on hyvää ihan sellaisenaan, mutta joukkoon voi laittaa myös kylmäsavu- tai savulohta. Yrttisestä fetalevitteestä saa mainion dipin notkistamalla sitä maidolla tai ruokakermalla. Ohje on täällä.


Smetanadippi ja yrttinen fetadippi

Lempeän tulinen kanakeitto

Tästä kanakeitosta tuli niin hyvää, että maku on suorastaan syntinen! Tein sitä 7 litran kattilallisen, joten resepti on isolle porukalle tai sitten sitä voi syödä muutaman päivän. Maku vaan paranee vanhetessaan. Porkkanoita ja perunoita kannattaa paahtaa kunnolla kattilassa, niihin saa tulla reilusti paistoväriä pintaan, se vaan parantaa keiton makua. Jos ei ole ennen chiliä käyttänyt, tästä reseptistä kannattaa sen käyttö aloittaa. Mä käytän yleensä niitä mietoja punaisia chilejä, joita myydään joka marketissa. Chili on kummaa tavaraa, nälkä vaan kasvaa syödessä, eli pikku hiljaa sitä vaan alkaa pitää tulisemmista sapuskoista. Tämä keitto ei kuitenkaan ole tulista, se on ihanan samettisen makuista, lopuksi vain tulee sellainen mukava jälkipotku tuosta chilistä!






7 litran kattilallinen:
tilkka öljyä
3 porkkanaa viipaleina
9 perunaa lohkoina
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 iso sipuli pilkottuna
1 suuri tai 2 pienempää punaista paprikaa paloiteltuna
1 mieto punainen chili (siemenet poistettuna) pilkottuna ihan pieneksi
3 l vettä
3 kanaliemikuutiota
1 tl (tai maun mukaan) suolaa
1 (200 g) pss pakastemaissia

Laita ensin porkkanasiivut suureen kattilaan öljytilkkaan paahtumaan. Kun ne ovat saaneet väriä, lisää perunalohkot. Sekoittele juureksia, etteivät pala pohjaan. Kun perunatkin ovat saaneet väriä pintaansa, lisää paprika, valkosipuli, sipuli ja chili ja anna niiden pehmetä hetki. Sen jälkeen voit lisätä liemen eli veden ja kanaliemikuutiot. Anna porista hetki ja lisää sitten Koskenlaskija, maissi ja pannulla paistetut broilerin hunaja-chili suikaleet. Mausta suolalla ja anna keiton kiehua, kunnes maut ovat tasoittuneet ja juurekset kypsiä. 


Uunijuurekset

Näitä maukkaita uunijuureksia on kiva tehdä talvella, joulupöytäänkin ovat kiva lisäke. Juureksia voit käyttää tähän reseptiin oman mielesi mukaan, esim. porkkanaa, punajuurta, lanttua, palsternakkaa, naurista tai bataattia. Minä käytin tällä kerralla porkkanaa, lanttua ja punajuurta. Jos antaa niiden olla uunissa 200 asteessa 35 -45 minuuttia, ne ovat kivasti "al dente", mutta voit myös antaa niiden muhia pienemmällä lämmöllä (vähän yli 100 astetta) muutaman tunnin, sitten ne ovat ihanan pehmeitä. Mun juurekset muhi muutaman tunnin sillä aikaa, kun käytiin katsomassa Lukon peli!  Paistoaika riippuu myös siitä, minkä kokoisiksi paloiksi olet juurekset pilkkonut. Tuo sitrusmarinointi antaa juureksille käsittämättömän hyvän maun. Reseptin olen ottanut jostain lehdestä, saattaa olla vaikka Kotivinkistä peräisin.








n. 1 kg juureksia (porkkanaa, punajuurta, lanttua, palsternakkaa, naurista, bataattia yms.)
1 sitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori
1 rkl kuivattua timjamia
vajaa dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja paloittele juurekset. Nosta ne uunivuokaan. Sekoita mauste-öljyseos ja kaada se juurespalojen päälle. Sekoita juurekset hyvin (käsin) vuoassa. Paista 200 asteessa 35 -40 minuuttia tai 110 asteessa muutama tunti.



Kanakeitto toscanalaisittain

Tämä kanakeitto poikkeaa jonkin verran niistä kanakeitoista, joita olen ennen tehnyt. Pinaatti antaa kirkasliemiselle keitolle kivan pikantin maun ja värjää sen vihreäksi. Sipulin laitoin vähän pienempinä paloina, kuin renkaina ja pekonia tais olla vähän enemmän kuin laki sallii. Pätkäspagettia ei mun kaapistani siihen hätään löytynyt, joten pätkin pitkää spagettia joukkoon. Tämä on erittäin nopea ja helppotekoinen ruoka, hyvin voipi viikollakin nälkäisenä töiden jälkeen tehdä. Ohje on joskus Ruoka-lehdestä napattu. Meidän Isäntä arvioi keiton maultaan kiitettäväksi (hän joutuu aina arvioimaan kaikki blogiin päätyvät ruuat koulun arvosteluasteikolla ja odottamaan että sapuska on kuvattu)!








neljälle hengelle:
170 g  Amerikan pekonia kuutioina
250 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1 sipulia renkaina
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 tlk (400 g) kikherneitä
1 1/2 l vettä
3 kanaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua rosmariinia
150 g pakastepinaattia
2 dl pätkäspagettia

Ruskista pekoni kattilassa. Lisää broilerin suikaleet loppuvaiheessa. Lisää sitten sipuli ja valkosipuli,  valutetut kikherneet, vesi, liemikuutiot sekä mausteet. Hauduttele keittoa miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Viimeisenä lisätään jäinen pinaatti ja spagetti. Anna keiton kiehua vielä viitisen minuuttia, kunnes spagetti on kypsää. Varo keittämästä spagettia ylikypsäksi, ettei siitä tule vetelää. Tarjoa keitto leivän kera.


perjantai 22. marraskuuta 2013

Cattelinin herkkusienisalaatti

Cattelin on klassikkoravintola Tukholman Vanhassakaupungissa. Ove Pihlin Suomessakin julkaistun Cattelinin keittokirjan ansiosta ravintola on tunnettu Ruotsin lisäksi myös täällä Suomessa. Tämä yksinkertainen alkuruoka kuuluu Cattelinin suosikkeihin. Minä tarjosin sen salaattina pääruuan yhteydessä tässä taannoin kun meillä oli vieraita. Kovassa kiireessä jäi persiljakin vahingossa pois salaatista, mutta hyvää se oli ilmankin. Löysin tämän reseptin Makuja-ohjelman nettisivuilta, mutta huomasin, että salaatti oli suoraan suomennettu ruotsalaisen TV4-ohjelman sivuilta, kuvakin näytti olevan sieltä peräisin ja sitä paitsi nimikin oli väärin suomennettu! Mandoliini on oiva apuväline tämänkin salaatin herkkusienien siivuttamisessa. Koska todellakin tein tämän salaatin kiireessä, en sekoittanut kastiketta sieniin, vaan kaadoin sen vain sienten päälle, toimi hyvin sekoittamattakin, koska salaatti tarjottiin välittömästi kun se valmistui. Taas tuli todettua, että yksinkertainen on HYVÄÄ!






alkupalana neljälle hengelle:
300 g (yksi rasia) herkkusieniä
1 valkosipulin kynsi
1 dl persiljasilppua
vihreää salaattia
Kastike:
1 dl valkoviinietikkaa
1 tl dijonsinappia
4 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kastikkeen viinietikka ja sinappi ja lisää öljy ohuena nauhana joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita yli jäävä kastike jääkaappiin säilöön, se säilyy siellä pari viikkoa. Puhdista sienet ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Voit tässä vaihessa sekoittaa niihin kulhossa vähän kastiketta (tai laita kastike vasta lautasella sienten päälle). Laita annoslautasille tai isolle laakealle lautaselle jotakin vihreää salaattia pohjalle pediksi. Lisää herkkusieniviipaleet salaatin päälle. Purista valkosipulin kynsi sieniviipaleiden päälle. Sirottele pinnalle persiljasilppua. Tarjoa välittömästi, etteivät sienet harmaannu ja pehmene.


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ebba & Lorentz

Mun kaverini Ninni Kerola toteutti pitkäaikaisen haaveensa, naulasi kampaamonsa oven kiinni ja laittoi sakset naftaliiniin perustaen merkkivaateliikkeen Kauttualle. Liike sai paikkakunnan perinteitä kunnioittavan nimen, Ebba & Lorentz. Avajaisia vietettiin perjantaina ja lauantaina 15. -16.11. Perjantaina asiakkaille tarjottiin kakkukahvit ja lauantaina pientä suolaista palaa kahvin kanssa. Ninnin pyynnöstä tein ne suolaiset palat. Kahdenlaisilla pienillä leivillä mentiin, ruisleipäsiä muna-smetanalevitteellä ja kanapeeleipäsiä yrttisellä fetalevitteellä. Kumpikin levite on kuulunut jo kauan meidän perheen juhlien tarjottaviin, joten oli selvää, että niitä voisi isommallekin ihmisjoukolle tarjota. Muna-smetanalevite sai alleen Pälkäneen ruislimppuviipaleita. Leikkasin yläreunan tasaiseksi ja halkaisin siivut kahtia, että sain niistä sopivia suupaloja. Yrttiselle fetalevitteelle valitsin leiväksi Pågenin maukkaan vaalean limpun. Yhdestä siivusta sai muotilla neljä pientä pyöreää leipästä. Pursotin levitteen leipien päälle Städterin 14 mm:n tähtityllalla. Ihan vinkkinä, että näin joulun lähestyessä kannattaa hakea Ebba & Lorentzin lahjakortteja pukinkonttiin. Liikkeestä löytyy laadukkaita lahjoja niin naisille kuin miehillekin!








Kauttuan liikekeskus,  Kauppatie 4 27500 Kauttua





Ninni Kerola











Yrttinen fetalevite

Tätä levitettä olen tehnyt usein, kun perheellämme on ollut jotain juhlia. Yrttejä vaihtelemalla se maistuu aina vähän erilaiselta ja tästä saa myös helposti tehtyä laktoosittoman version. Kun laittaa osan yrteistä kuivattuna, levite ei näytä liian "vihreältä". Jos tämän notkistaa maidolla tai ruokakermalla, siitä saa mielettömän hyvän dipin. Ripen (meidän firman ihana huippukokki Risto Mikkola) neuvosta lorautin joukkoon vähän oliiviöljyä ja raastoin mukaan hieman sitruunan kuorta. Tällä kertaa tein levitteen uuden merkkivaateliikkeen Ebba & Lorentzin avajaisiin pienten kanapeeleipien päälle pursottaen sen Städterin 14 mm:n tähtityllalla. Leipänä käytin Pågenin valmiiksi siivutettua limppua. Yhdestä siivusta saa stanssilla neljä kuoretonta pyöreää leipästä. Stanssi on muotti, pyöreitä eri kokoisia myydään erikseen ja paketeissa ainakin nettikaupoissa ja kokkipuodeissa, näppärä apuväline keittiöön! Koristeena käytin marinoitua punasipulia. 2 punasipulia viipaleina tai vielä pienempinä paloina, 1/2 dl valkoista balsamicoa, 1 rkl sokeria, 1 tl suolaa, laita maustumaan edellisenä päivänä.




200 g fetaa palana (käytin Apetinaa)
100 g voita pehmeänä
1ltk maitorahkaa
silputtuja yrttejä, esim. basilikaa, oreganoa, persiljaa, ruohosipulia, timjamia yms.
(laitoin persiljan tuoreena, basilikan, oreganon ja timjamin kuivattuna)
1 valkosipulin kynsi murskattuna
mustapippuria myllystä
suolaa
tujaus oliiviöljyä
hieman sitruunan kuorta raastettuna
(notkista tarpeen vaatiessa maidolla tai ruokakermalla)

Murenna feta kulhoon käsin tai haarukalla. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita hyvin. Anna makujen tasoittua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Jos purstotat levitteen, anna sen olla tosi kiinteää, mutta jos teet veitsellä levitettävän version, voit notkistaa sitä maidolla tai kermalla.