sunnuntai 11. elokuuta 2013

Herkullinen perunapaistos

Kyllä se vaan niin on että, peruna sopii suomalaisen suuhun. Miten se onkaan niin hyvää, varsinkin jos kyytipojaksi lisää vielä kermaa. Ei ihan joka päivä kannata kerman kanssa pelata, mutta aina joskus! Tuo mandoliini on oiva apuväline perunoiden siivutuksessa, varsinkin jos haluaa ihan ohuita siivuja. Suomalainen laittaa paistokseensa pelkän kerman, ruotsalainen lisää siihen sinappia ja ranskalainen timjamia. Mä laitoin ne kaikki, uskotte varmaan, että oli maukasta! Sitten vielä lämmitin ton kerma-maidon, että sain lisättyä liemeen laakerinlehteä, siitä tulee hieno maku. Lainasin sen jutun ranskalaisilta, kun ne tekevät oikein hienoa bechamel-kastiketta, lisäävät siihen laakerinlehteä.










n. 1 kg perunoita
1 suurehko sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulin kynttä
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 -2 laakerinlehteä
2 rkl dijon-sinappia
1 rkl kuivattua timjamia
voita vuoan voiteluun

Pese perunat hyvin ja kuivaa ne. Siivuta ne kuorineen oikein ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Siivuta sipuli ja puolita renkaat, silppua valkosipuli veitsellä. Kuullota sipulit pannulla. Kaada kerma-maito-sinappiliemi kattilaan, lisää sinne laakerinlehdet. Kuumenna juuri ja juuri kiehuvaksi.  Voitele uunivuoka voilla. Lado perunat ja sipulit kerroksittain vuokaan niin, että maustat joka kerroksen suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kaada liemi varovasti perunoiden päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin keskiosassa 40 -50  minuuttia. Se, että perunat ovat ihan ohuita siivuja ja sipulit kuullotetaan nopeuttaa kypsymistä jonkin verran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti