perjantai 15. elokuuta 2014

Prinsessakakku

Meillä juotiin tällä viikolla kaksien synttäreiden kahvit, sankareina vanhempi poika ja nuoremman pojan tyttöystävä. Mietiskelin siinä, että mitähän kakkua sitä sitten tekisi ja satuin kysymään juniorin tyttöystävältä, että mistä kakusta hän pitää; no prinsessakakusta tietysti. Ajattelin, että voi kauhistus, emmä tota toivetta kyllä pysty täyttämään, en osaa! Mulle on kuitenkin johkaantunut muutama prinsessakakun ohje ja netistä lueskelin lisää. Päätin tarttua härkää sarvista, ylittää itseni ja tehdä sen kakun meni syteen tai saveen. Maku-lehden resepti tuntui kaikista parhaimmalta, päätin mennä sen mukaan. Siinä ei tarvinnut koota levykakkua väärinpäin pyöreään kulhoon vaan mentiin neljän munan kakkupohjalla halkaisijaltaan 24-senttisessä vuoassa paistettuna. Vaikken koonnutkaan sitä kakkua kulhossa puolipyöreäksi, halusin kakulle hieman pyöreän yläreunan ja kohollaan olevan keskiosan. Ennen kun jaoin kakkupohjan kolmeen osaan, viistoin veitsellä yläreunasta vähän veitsellä kakkupohjaa pois. Tämän poistetun "silpun" laitoin ylimmän kerroksen päälle keoksi, sitten peitin sen kermavaahdolla ja sen päälle laitoin kaulitun sokerimassakuorrutteen. Leikkasin ylimääräisen sokerimassan pois kakun reunoilta ja päätin hetken mielijohteesta koittaa tehdä siitä ruusun. En ole koskaan ennen ruusuja itse tehnyt. Mulla oli kuitenkin pari työvälinettä sen ruusun tekoon ja muistuttaahan se hämärästi ruusua, kun ei katso liian tarkkaan. Kakun ulkonäkö olisi voinut olla kaikin puolin siistimpi, mutta koristelin sen sellaisella lennolla, että oksat pois. Vanhempi poika tyttöystänsä kera oli lähdössä reissuun, joten aikaa kakun viimeistelyyn ei liiemmilti ollut. Kakku ja kuvat ovat sen mukaiset, kovassa kiireessä tehdyt. En kostuttanut kakkua ollenkaan, se oli silti oikein mehevä, ehkä vähän liiankin kostea. Tuon kiisselin tilalle toiseen väliin voisi kokeilla vaniljarahkan ja kermavaahdon sekoitustakin, niin ei tarvitse keitellä kiisseliä ja jäähdyttää sitä tai vispaisi Flora vanillaa ja laittaisi sinne yhden liivatteen. Nyt kerran kakun tehneenä voin sanoa, että pohja kannattaa tehdä kahta päivää aikaisemmin ja kakun voi täyttää ja koristella päivää aikaisemmin, kuin se tarjotaan. Jos käyttää pakastevadelmia, ne täytyy valuttaa ennen kuin lisää sokeria niihin, sitten eivät värjää koko alinta kerrosta punaiseksi eivätkä kostuta pohjaa liikaa. Tomusokerin sijaa suihkuttelin valkean kakun pinnalle vaaleanpunaista kiillettä spraypurkista juuri ennen tarjoilua. Oli se niin herkullista, että tulee kyllä tehtyä toistekin ja lupaan, että seuraavan kakun viimeistelen oikein kauniisti, laitan päälle oikein mallikkaan itse tehdyn ruusun ja käytän kuvaukseen riittävästi aikaa!












halkaisijaltaan 24-senttinen vuoka
Pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
Täyte väliin 1:
1 dl vadelmahilloa
3 dl vadelmia
1 rkl sokeria
Täyte väliin 2:
1 liivatelehti
2 ½ dl maitoa
1 ½ dl maissintärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispi- tai kuohukermaa vaahdotettuna
Päälle:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
tomusokeria
250 g masipaania tai sokerimassaa, valkoista, vaaleanpunaista tai vihreää

Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paista kakkupohja korppujauhotetussa vuoassa 175° uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kokeile kypsyys tikulla. Anna pohjan jäähtyä. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sekoita maito, maissintärkkelys, sokeri ja keltuaiset pinnoitetussa kattilassa (tai vesihauteessa). Kuumenna seos koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja liuota se kuumaan kiisseliin. Jäähdytä kiisseli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja vaniljasokeri kiisseliin. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Levitä alimmalle levylle vadelmahillo. Jos käytät pakastevadelmia, valuta ne sulatuksen jälkeen. Murskaa vadelmat, mausta ne sokerilla ja levitä hillon päälle. Nosta keskimmäinen kakkulevy vadelmien päälle ja peitä vaniljakiisselillä. Nosta ylin kakkulevy päälle. Jos olet viistonnut kakkua yläreunasta, nosta muruset ylimmän kakkulevyn päälle keoksi. Laita kakku seuraavan työvaiheen ajaksi kylmään. Vaahdota maustamaton kerma napakaksi vaahdoksi. Levitä kermavaahtoa ohuelti lastalla kakun reunoille ja kakun päälle. Kokoa loppukermavaahto kakkumurujen päälle symmetriseksi keoksi. Levitä työpöydälle leivinpaperi ja siivilöi tomusokeria sen päälle. Kauli marsipaani tai sokerimassa niin suureksi pyöryläksi, että se ulottuu hyvin kakun reunojen yli. Nosta kaulittu kuorrute kaulimen avulla varovasti kakun päälle ja painele reunat tiiviiksi. Leikkaa ylimääräinen kuorrute pois ja muotoile siitä halutessasi muutama koristekukkanen kakun päälle. Anna kakun vetäytyä kylmässä vähintää 3 tuntia, mielellään yön yli. Koristele juuri ennen tarjoilua sihtaamalla tomusokeria kakun pinnalle (tai koristeluun tarkoitettua värillistä kiillettä spraypullosta, kuten minä tein).

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Terveisiä Tallinnasta, kävin shoppailemassa Ülemisten kauppakeskuksessa lähellä lentokenttää, siellä oli kivoja alennuksia yhdessä kokkipuodissa. Matkaani tarttui Emile Henryn taginepata, yrttisilputtaja, tomaattileikkuri, massiivinen silikoninen paistinlasta ja kiva pieni väline, jolla kuutioi näppärästi salaattiaineksia. Muuten se kauppakeskus oli vähän sekasortoisessa tilassa, koska siellä oli meneillään suuren luokan remontti, toivottavasti on jo ensi kesänä keskus entistä ehompi.






2 kommenttia:

  1. Lämpimät onnittelut päivänsankareille <3 Kaunishan tuo kakku on ja taatusti hyvää! Minäkään en oo koskaan tehnyt prinsessakakkua. Ehkä joskus täytyisi uskaltautua kokeilemaan. On se niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin kakkua paljon vaikeatekoisemmaksi, yllättävän helpolla sen teosta selvittiin. ♥

      Poista