sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Omenainen kerrostorttu

Meille oli tulossa vieraita ja omppusesongin ollessa käynnissä tiesin, että omenasta väsäisin jonkun piirakan. Sitten se tapahtui ja sain jonkun ihme vision kokeilla piirakkaa vähän niinkuin juustokakun tyyliin. Ensin olisi pohja reunoille asti, sitten omenat päälle ja jotain valkosta niin paljon, että omenat peittyisivät ihan kokonaan. Tämä tehtynä irtopohjavuokaan, niin saiskohan sen sitten nätisti koristeltua vaniljakastikepursotuksella, olisi sitten kaikki samassa paketissa? Löysin yhden vanhan ruutuvihkoon kirjoittamani reseptin, jota olen usein tehnyt, sen mehevyyden ja täydellisen maun takia. Kokeilin tutulla reseptillä, vaihdoin vain kermaviilit creme fraicheen ja laitoin sitä lientä vähän enemmän kuin reseptissä sanotaan. Vuokana käytin 22-senttistä irtopohjavuokaa. Kyllä tämä mun mielestä toimi tosi hyvin. Näin tehtynä, ainakin tällä reseptillä piirakka on ihan täydellistä; ihana ohut pohja, mehevä omenatäyte, reilusti maukasta creme fraichea hyvin hyytyneenä päällä ja kaiken kruununa pursotettu vaniljakastike. Täydellinen makuyhdistelmä. Sitä paitsi omenapiirakka näin koristeltuna on ainakin mun silmiini niin juhlava, että se käy vaikka täytekakusta. Sen voi koristella omalla tyylillä, mussa vaan asuu se pieni maalaisromantikko, joka aina haluaa tehdä niitä ruusuja. Toisin sanoen - toimii!


















20- 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka tai piirakkavuoka
Pohja:
100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
6 -8 hapahkoa omenaa
Päälle:
4 dl kermaviiliä tai creme fraichea (tai 5 dl creme fraichea)
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl kanelia
Koristelu:
1 prk Flora Vanillaa + 1 rkl vaniljakreemijauhetta

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja leivitä reunat tai voitele piirakkavuoka. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja fariinisokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja taputtele taikina ohuelti vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 175 asteessa. Kuori ja lohko omenat lado ne puolikypsän pohjan päälle. Sekoita keskenään creme fraiche, munat, sokeria ja kaneli. Kaada liemi omenoiden päälle. Paista torttua vielä puolisen tuntia uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa. Paistoaika riippuu liemen määrästä. Tarjoa torttu haaleana vaniljakastikkeen tai kanelikerman kanssa. Jos koristelet tortun, anna sen jäähtyä ensin. Vatkaa Flora Vanilla ja vaniljakreemijauhe kovaksi vaahdoksi ja pursota se tortun pinnalle.




10 kommenttia:

  1. Oi onpa se kyllä niin soma. Oppisinpa minäkin joku päivä pursottamaan noin nätisti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä se pursotus on aika paljon siitä tyllasta kiinni. Sitten tuo Flora Vanilla oli tosi hyvä pursotettava! ☺

      Poista
  2. Voi miten hieno ja herkullisen näköinen! Varmasti ihanaa, nam! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä syntisen hyvää, ihana maku tuli noista pursotuksista! ☺

      Poista
  3. Taatusti herkullista! Sinä se keksit aina ihania ohjeita ♥
    Meidän omenapuut ei tänä vuonna notku omenista... mutta kyllä sieltä silti leivontaan aina riittää ;)
    Tuo Flora Vanilla on herkkua, nams ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole itsellä yhtään omenapuuta, yksi oli mut sekin kuoli pois! Onneksi on ihania työkavereita, joilta niitä omppuja aina piirakan verran saa.☺

      Poista
  4. Kaunis on! Hauska idea pursotella vaniljavaahto tuohon päälle. Se todella tekee tortusta juhlavan näköisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu, tuo vaniljavaahto päälle pursotettuna tekee tortun maustakin paljon paremman!☺

      Poista
  5. Kaunis kakku ja kauniisti olet saanut kukat sen päälle! Minä en osaa ollenkaan pursotella, jälki on niin rumaa, että harmittaa! Harjoituskaan ei tunnu auttavan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu, että multa taas ei onnistu mikään muu kuin nuo purstotukset on pikku hiljaa tulleet jota kuinkin kelvollisiksi (vielä on kyllä parannettavaa)!☺

      Poista