torstai 18. syyskuuta 2014

Sitruunainen uunibroileriateria

Kokonainen maustamaton broileri on yksi mun lempiraaka-aineistani, kun tehdään broiskusta ruokaa. Siihen saa kaiken näköisiä makuvariaatioita itse maustaen ja meidän kahden hengen taloudessa siitä riittää purtavaa pariksi päiväksi. Mun mielestä kannattaa sinne nahan alle laittaa aina jotain makua antamaan, esim. sitruunaa, appelsiinia, yrttejä, voita tms. Siitä on kiva rakentaa kokonaisia aterioita uuniin muhimaan. Tämä ateria lähti kotona olevasta sitruunasta liikkeelle. Sen ympärille aloin sitä hommaa rakentaa. Se broisku kannattaa muuten ottaa tosi ajoissa huoneenlämpöön, koosta riippuen tunti- puoltoista ennen valmistuksen aloittamista on aika hyvä, vaikka ohjeessa sanotaankin, että puoli tuntia riittää.  Tähän ateriaan laitoin ihan perusjuttua mukaan, mitä nyt kotona sattui olemaan, perunaa, porkkanaa, sipulia ja valkosipulia. Ei kannata pelästyä tota suurta valkosipulin kynsien määrää, nimittäin kun ne käyttää pannulla öljyssä, niistä tulee ihanan mietoja. Niitä olisi voinut laittaa sinne enemmänkin. Täytyy sanoa, että kyllä maistui vielä seuraavanakin päivänä hyvältä!












kuivattua timjamia
1 sitruuna
suolaa
mustapippuria myllystä
currya
3 suurta perunaa
5 -6 pienehköä porkkanaa
2 sipulia
kymmenkunta valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä

Ota broileri huoneenlämpöön 1 -1 1/2 tuntia ennen valmistuksen aloittamista. Hiero ensin linnun pintaan suolaa, mustapippuria ja currya. Irrota sitten broilerin nahka lihasta fileiden ja reisien kohdalta, että voit maustaa lihan nahan alta. Laita ensin timjamia nahan alle. Leikkaa sitten sitruunasta "poikittain" neljä ohutta viipaletta ja laita ne nahan alle rintafileiden ja reisien kohdalle. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Kuori myös sipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Sitten on vuorossa valkosipuli, kuori kynnet ja kuullota niitä pannulla öljyssä hetki. Kääntele koko ajan, etteivät pala. Laita suuri paistopussi laakeaan uunivuokaan tai reunalliselle uunipellille toinen kulma ylöspäin. Leikkaa kulmasta pala pois, että kuuma höyry pääsee ulos pussista. Laita ensin pussiin perunat, porkkanat ja sipulit. Kaada sitten pannulta valkosipulit öljyineen pussiin. Mausta juurekset samoilla mausteilla kuin broilerikin, eli suolalla, mustapippurilla, currylla ja timjamilla. Asettele broileri kasvisten päälle. Laita halutessasi loppu sitruuna lohkottuna broilerin ympärille. Lorauta lopuksi valkoviini pussiin ja sulje se. Kypsennä uunissa 175 asteessa 1 1/2 -2 tuntia.






4 kommenttia:

  1. Tämä on selkeestikin niitä ruokia, mitä meillä tehdään kunhan ollaan taas saatu leivinuuni lämpimäksi. Eilen jo vähän sitä lämmiteltiin. Lupas niin kylmää ilmaa jo ensi viikoksi. Ilmojen kylmenemisessä on juurikin se hyvä puoli, että ruoat saa taas tehtyä leivinuunissa. Savipata herkkuja onkin ollut jo ikävä!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mäkin olen kaivannut näitä uuniruokia. Hiukan tuntuu hullulta, että muutaman päivän kuluttua saattaa olla jo melkoisen kylmät kelit, mut ei se mitään, nautitaan sitten takkatulen lämmöstä! Mun tarvii kans se mun ikivanha savipata kaivaa naftaliinista ja alkaa tehdä siinä pataruokia. ♥

      Poista
  2. Hyvännäköinen ruoka! Mulla on nuo uunijuurekset taas alkaneet kummittelemaan mielessä kun syksy saapuu. Ne on niin ihania :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aattelin, että täytyy alkaa tutustumaan uusiin erilaisiinkin juureksiin. Tuntuu siltä, että pyörittelen aina näitä samoja tuttuja juureksia padoissani! ♥

      Poista