torstai 15. tammikuuta 2015

Lihamakaronilaatikko - made in heaven

Tää resepti tulee "yleisön pyynnnöstä", työkaverit suorastaan vaatii mua laittamaan sen heti tänne, että he pääsevät ruuanlaittopuuhiin. Kysymys on niinkin tavallisesta sapuskasta kuin lihamakaronilaatikko. Ja taas tarina palaa sinne joulun tienoille. Meidän rakkaat pojat kun vaativat lihamakaronilaatikon joulupöytään, totta se on! Yritin ennen joulua vienosti tiedustella, josko sitä ei tänä vuonna tarvittaisikaan, vastaus tuli kahdesta suusta: TARVITAAN! Mä tein ihan tavislihamakaronilaatikon (munamaitoon), paitsi että vanhempi poika maustoi jauhelihan. Nuorella herralla karkas sen verran mopo käsistä tuossa maustamisessa ja lorahti savupaprikajauhetta (en ikinä laita lihamakaronilaatikkoon) enemmä kuin laki sallii, että laatikko maistui vähän oudolta. No pojat kuitenkin pistelivät sitä aattona hyvällä ruokahalulla. Joulupäivänä syötiinkin sitten mummilassa ja siellä olikin niin hyvää lihamakaronilaatikkoa (siis koko suku joutuu tekemään sitä lootaa meidän jälkikasvun takia jouluna!) että se suorastaan suli suuhun. Mun äiti sanoi ottaneensa ohjeen joskus K-Ruokalehdestä. Jossain vaiheessa joulun jälkeen kun arki koitti, muistin sen mummin laatikon ja kaivelin itsekin tuon reseptin esiin. Siinä joulupöydässä se laatikko maistui kyllä hyvälle, mutta niitä sortteja oli niin paljon, että se maku hukkui sinne muiden sekaan. Nyt se oli meillä pääruokana ja täytyy sanoa, että siinä on lihamakaronilaatikko MADE IN HEAVEN, ihan täydellistä. Suorastaan liian hyvää, sitä on pakko santsata sen taivaallisen maun takia. Meillä piti paikkansa mainoksen lause, että "on niin hyvää, ettei sanotuksi saa". Syötiin täydellisen hiljaisuuden vallitessa ihmetellen sitä täydellistä makua. Ja sitten tietysti santsikierros perään. Laatikko on tosi helppo ja nopea valmistaa ja tiskiäkin tulee vähemmän kuin tavislaatikkoa tehdessä. Sen koostumus on ihan erilainen, johtuu varmasti siitä, ettei se sisällä munamaitoa lainkaan vaan tilalla on vettä, lihalientä kuutiosta ja Koskenlaskijaa. Se sulatejuusto varmaan on syynä siihen, että se munaton laatikko pysyy silti ihan täydellisesti koossa. Toimii seuraavana päivänä mikron kautta lämmitettynäkin tavallista lihamakaronilaatikkoa huomattavasti paremmin, maku ja rakenne ei kärsi yhtään. Jos sun huushollissasi asuu lihamakaronilaatikkofaneja, niin tätä reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla!








4 -5:lle:
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl kuivattua oreganoa
hiven suolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 l  vettä
2 lihaliemikuutiota
1 pss (400 g) tummia sarvimakaroneja
150 g Koskenlaskija-sulatejuustoa (kokeile eri versioita juustosta)

Silppua ensin sipuli. Laita jauheliha (teflon)pannulle paistumaan omaan rasvaansa. Lisää loppuvaiheessa sipuli joukkoon kuullottumaan. Mausta seos tomaattipyreellä, oreganolla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Kiehauta vesi kattilassa ja murenna joukkoon lihaliemikuutiot. Lisää sekaan raa'at makaronit ja jauheliha-sipuliseos pannulta. Sekoita ainekset ja anna seoksen kiehua kattilassa noin 6 minuuttia. Paloittele sulatejuusto ja lisää seokseen. Sekoittele, kunnes juusto on täysin sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hiven suolaa. Kaada makaroni-jauhelihaseos uunivuokaan ja paista 200° puolisen tuntia. Ota laatikko uunista, laita kansi päälle ja anna vetäytyä vielä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa lisänä esim. punajuurisalaattia.




9 kommenttia:

  1. Kokeilin juuri pari päivää sitten ekaa kertaa makaronilaatikkoa lihaliemellä! Mikä yhteensattuma! :) Laitoin joukkoon tavallista juustoraastetta ja ihan hyvää oli. Olen normaaliin laatikkoon laittanut koskenlaskijaa pieninä paloina ja se on kyllä ihanaa. Tämä resepti kuulostaa niin mahtavalta, että sitä on heti seuraavaksi testattava! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla, oli sen verran mahtava ruokaelämys. Kiitokset K-koekeittiölle hyvästä reseptistä! ☺

      Poista
  2. Mä olen ennenkin blogissani kirjoittanut, että en ole mikään suuri makaronilaatikon ystävä. Yritän aina kokeilla vähän erilaisia reseptejä, jos vaikka oppisin siitä tykkäämään. Tämäkin menee ihan varmasti testaukseen!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen melkoisen varma, että teidän isäntä on aivan myyty tähän!☺

      Poista
    2. Tää oli ihan SUPERHYVÄÄ, kiitos ohjeesta! Pitää vielä testata tehdä itse tuo punajuurisalaatti.

      Poista
    3. Se on ihan superhyvää, kokeile ihmeessä!☺

      Poista
  3. Tää on hyvää!!! Myös tuorejuustot sopii tähän, varsinkin ruohosipuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuorejuustoa en olekaan koskaan makaronilaatikkoon laittanut, kiitos vinkistä, tulen aivan varmasti testaamaan sitäkin!☺

      Poista
  4. SAIRAAAN HYVÄÄÄ! KIITOS:)

    VastaaPoista