perjantai 1. marraskuuta 2013

Pop Up Eura - gourmeeta lähiruuasta hienolla konseptilla

Eilen se sitten tehtiin. Käytiin työkavereiden kanssa lounaalla paljon puhutussa Pop Up ravintolassa, joka on perustettu Euraan tyhjillään oleviin Holvikellarin tiloihin.  Holvikellari tarjoaa arvoisensa puitteet koko Suomessa aivan uudenlaiselle Pop Up ravintolalle. 

Tätä ravintolaa ei perustettu hetkeksi vain tarjoamaan mielettömän hyvää gourmeetasoista ruokaa. Syy ravintolan perustamiseen lähti Euran kunnan halusta löytää uudenlainen keino auttaa syrjäytyneitä nuoria sijoittumaan työelämään tai löytämään koulutuspaikka. Euran kunnan perusturvajohtaja Sanna-Tuulia Lehtomäki ja Kustavin Kipinän isäntä Pekka Kuru laittoivat hynttyynsä yhteen ja tuloksena oli aivan ennen näkemätön pop up-konsepti teemalla "Nuorille työtä -Ruokaa pöytään". Kustavin Kipinässä oli kokemusta vastaavanlaisesta pop up ravintolan pitämisestä, ja kun Euran kunta lähti rohkeasti mukaan ja päätti rahoittaa hankkeen kunnan toimeentulotukimenoista 15 000 eurolla, saatiin homma pyörähtämään käyntiin. Mukaan lähti muitakin yhteistyökumppaneita, mm. työvoimatoimisto ja ravintolatilojen omistaja Holvisaunat Oy.

Projektiin valittiin 6 nuorisotakuun piiriin kuuluvaa työtöntä nuorta. Nuorisotakuu koskee 19 -28-vuotiaita nuoria, joilla ei ole työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikkaa. Nuoret eivät välttämättä työllisty projektin jälkeen ravintola-alalle, hanke auttaa heitä työllistymään tai kouluttautumaan mille alalle tahansa, siis valmistaa yleensäkin työelämään. Toivon mukaan joku saa "ravintolakipinän", mutta se on varma, että oman ruokansa he taatusti osaavat jatkossa valmistaa. Projektipäälliköksi lähti Pekka Kuru ja ravintolatoimintaa lähti vetämään keittiömestari Rainer Nyman Skafferiet Catering Oy:stä. Ennen ravintolan aukeamista nuoret viettivät kuukauden yhdessä,viimeisen viikon he perehtyivät Rainer Nymanin johdolla raaka-aineisiin, ruuan valmistukseen ja esille panoon. Mai Hurme opasti nuoret tarjoilun saloihin. Huomatkaa, että vain viikon perehdytyksellä aivan uskomattomia suorituksia!
Sitten mennäänkin siihen ruokaan, eli ravintola on auki neljän viikon ajan (viikot 42 -45) maanantaista perjantaihin klo 11.00 -14.00, joten ensi viikolla ehtii vielä lounaalle (aika kannattaa varata). Viikoittain vaihtuva menyy sisältää kolmen ruokalajin gourmeetasoisen lounaan voittoa tuottamattomaan hintaan eli lounaan hinta on uskomattomat 13 euroa.

Tämän viikon lounas koostui ihanasta leipäsestä basilikaöljyn kera, ankanrinnasta, paahdetusta mustapapumuhennoksesta (olin maistavinani siinä oluen) ja artisokkapyreestä (artisokka Rymättylästä), seuraavana saimme paikallisesta Pyhäjärvestä pyydettyä paahdettua siikaa, sitruuna-punajuuria (kasvatettu naapurikunnassa Säkylässä), tilliperunasosetta ja hollandaisekastiketta. Ateriakokonaisuuden kruunasi ihan oikeasti suuhun sulanut valkosuklaa-dajmkakku (koostumus niin samettinen, etteivät sanat riitä kertomaan) ja vadelmasorbè. En löydä tarpeeksi ylistyssanoja tälle lounaalle, käsittämättömän hyvää! Olen aivan ällistynyt siitä, miten tasokasta tuo ruoka oli. Hienoja makuvivahteita.
Kyllä olivat nämä nuoret oppineet vähässä ajassa tekemään todella tasokasta ruokaa. Tiedän mistä puhun, sillä olen itsekin ollut räätälöidyssä kokkikoulutuksessa, opetellut siellä tekemään gourmeeruokaa ja huipennuksena valmistimme firmamme johtokunnalle monen (en muista enää kuinka monen) ruokalajin gourmeepäivällisen. Olen suunnattoman ylpeä euralaisuudestani tällä hetkellä. Hienossa asiassa olemme uranuurtajia, toivottavasti tämän tyylinen pop up-toiminta leviää koko Suomeen ja muuallekin kuin ravintola-alalle. Lopuksi vielä toivotan näille kuudelle nuorelle kaikkea hyvää tulevaisuudessa, toivottavasti kaikille löytyy mielekästä työtä!


4 kommenttia:

 1. Ensimmäinen kerta, kun ihan vähän harmittaa asua Raumalla... Ei täältä kerkiä sinne lounastamaan, mutta hieno projekti - kertakaikkiaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka oli aivan taivaallista ja kun tämän koko projektin hienous valkeni minulle, oli päivän selvää, että jaan tiedon tänne blogiin!

   Poista
 2. Viime viikon yön yli haudutettu possun niska lisukkeineen räjäytti kyllä pankin... Tämän viikon ruokakin oli taivaallista, mutta viime viikon menyyseen verrattuna vain "ok" :) Ensi viikolla tsekkaamaan vielä, kun viikon enää auki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ollut vertailukohtaa edelliseen viikkoon, koska ruokailin Pop Upissa vain menneellä viikolla, mutta olin aivan myyty. Sen perusteella vinkkasin isännälle ja parille ystävällemme, että kannattaa käydä lounaalla, muuten jää paljosta paitsi!

   Poista