keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Tomaattisalsa

Terveisiä Ateria13-tapahtumasta. Se on HoReCa-sektorin keittiöpuolen ammattilaisille suunnattu informaatiopläjäys. Puhujia oli ruoka-alan rautaisista ammattilaisista aina elintarvikealan tutkijoihin ja poliitikkoihin asti. Mielenkiintoisia luentoja. Hävikkiasiaa käsiteltiin myös siellä. Margit Kojon - kouluruokailun parantamisen uranuurtaja Suomessa, käsitteli luennossaan sitä valtavaa valmiin ruoan hävikkiä, joka kouluruoasta jää jälkeen. Sillä saralla riittää töitä, toivottavasti parannuksia saadaan pian.

Meillä syötiin sunnuntaina nuoremman pojan toivomuksesta tortilloja. Tässä on resepti helppotekoiseen ja maukkaaseen tomaattisalsaan. Se on peräisin Kotivinkistä ja monia kertoja testattu. Chilin määrää säätelemällä teet siitä vahvempaa tai miedompaa, miten itse haluat. Tee vaikka molempia, tujumpi aikuisille ja miedompi lapsille. Olen joskus tehnyt myös niin, että olen laittanut kuivattua basilikaa salsan joukkoon, se antaa kivan säväyksen. Voi sen basilikan jättää kokonaan poiskin. Puolikas annos oli ihan sopiva kolmelle hengelle tortilloihin ja vielä jäi seuraavaksikin päiväksi. Tuo ristiviillon tekeminen päälle ja sitten sisälmyksen ulospuristaminen on näppärä keino poistaa siemenet ja liiat nesteet tomaatista. Ja sitten vain koverretaan veitsellä kanta pois, näppärää! Vaikka ne vähän repeilisikin, ei ole väliä, koska ne kuutioidaan joka tapauksessa. Tähän kannattaa valita suuria tomaatteja. Mulla oli iso pussillinen jo ikääntyneitä tomaatteja, joten tämä oli hyvä keino hävittää muutama tomaatti!


4:lle hengelle:
n. 1 kg tomaatteja
1 -2 chiliä tai 1 -2 tl kuivattua chiliä
1 iso sipuli (tai kaksi kesäsipulia)
2 tl sokeria
2 rkl omenaviinietikkaa
2 tl Worcherstershire-kastiketta
2 tl suolaa
Viimeistelyyn:
hienonnettua tuoretta basilikaa

Leikkaa tomaatteihin ristikkäisviilto ja purista siemenet ja nesteet pois. Koverra toisesta päästä kanta veitsellä pois ja kuutioi tomaatit. Hienonna chili ja sipulit. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja nosta salsa kylmään maustumaan muutamaksi tunniksi. Viimeistele tarjolle vietäessä tuoreella basilikalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti