lauantai 14. kesäkuuta 2014

Korvasienikeitto - sen voi valmistaa monella tapaa

Korvasienet ovat mulle ihan uusi tuttavuus, olen niitä aina vähän karsastanut, kun en ole niistä mitään osannut valmistaa. Mun hyvä ystäväni toi mulle keitollisen korvasieniä, joten oli pakko alkaa tutkia miten niiden kanssa oikein toimitaan, kun ne ovat yksi herkullisimmista ruokasienistä, joita täällä kasvaa. Hän oli kyllä ystävällisesti laittanut pahvilaatikon kylkeen ryöppäysohjeetkin; ensin sienten paloittelu, sitten huolellinen huuhtelu ja kymmenen minuutin ryöppäys kahteen kertaan. Sillä ohjeella pärjäsi hyvin. Luki siinä vielä sekin, että jos anopille tarjoaa, kannattaa laittaa suoraan pannulle vaan! Luin monta reseptiä, ne olivat aika samankaltaisia kaikki, joten en usko että korvasienikeittoa helposti pystyy pilaamaan. Kallistun siihen koulukuntaan, että kunnon kermaa siihen keittoon kannattaa laittaa, se tuo sienten hienon maun esiin. Muuten olen koonnut tuohon reseptiin erilaisia aineksia ja tapoja joita keiton valmistuksessa voi käyttää. Valitse sieltä oma tyylisi. Itse laitoin kerman lisäksi keltuaisen ja tilkan sherryä. Liemi mulla oli vettä + kanaliemikuutioita ja sipuli tavallista. Keitto oli oikein herkullista, joten jos korvasieniä jostain löydät, poimi talteen. Muistathan kerätä ne erilleen muista sienistä!








3 -6 dl esikäsiteltyjä korvasieniä
1 sipuli tai 2 salottisipulia
nokare voita
2 -3 rkl vehnäjauhoja
n. 8 dl -1 l kasvis- tai kanalientä tai 8 dl -1l vettä + 2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
(1 rkl sitruunamehua)
(1 rkl sherryä 1/2 dl madeiraa tai 1 dl kuivaa valkoviiniä)
(1 keltuainen)
2 dl kuohukermaa
suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä
(ripaus rakuunaa)
Pinnalle jotain näistä silppuna:
ruohosipulia, persiljaa tai kirveliä

Paloittele sienet, huuhtele ne huolellisesti. Ryöppää eli keitä sieniä noin 10 minuuttia runsaassa vedessä. Käytä noin 6 litraa vettä/1 kg sieniä. Kaada sitten keitinvesi pois, laita uusi vesi ja toista käsittely. Kuullota pannulla voissa silputtua sipulia hetki, lisää sitten sienet ja jatka kuullottelua. Ripottele vehnäjauhot sipuli-sieniseoksen päälle, sekoita hyvin ja anna jauhojen vähän ruskistua. Lisää kasvisliemi. Lisää sitten mahdollinen sitruunamehu ja alkoholi. Anna keiton kiehua, kunnes se suurustuu. Jos haluat sosekeittoa, soseuta keitto tässä vaiheessa. Jos laitat keltuaisen, vatkaa keltuainen ja kerma kevyesti sekaisin ja lisää ohuena nauhana keittoon. Muussa tapauksessa lisää kerma sellaisenaan tai vatkattuna, jolloin se antaa keitolle kuohkeutta. Lisää halutessasi ripaus rakuunaa. Annosteltuasi keiton lautasille, laita koristeeksi yrttisilppua.






2 kommenttia:

  1. Todella herkkua! Sherry- tai valkkarilisäys kuulostaa hyvältä, joten toivottavasti saan muutaman korvasienen kopsaani seuraavalla metsäretkellä :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kyllä kokeilla, tämä herkku jäi meillä suosikkikeittojen listalle!

    VastaaPoista