torstai 19. kesäkuuta 2014

Kylmäsavulohipiirakka

Tätä piirasta tarjosin tässä taannoin nuoremman pojan kotivisiitillä. Lohi on mun mielestä NIIN hyvää piirakassa. Ohjeen bongasin Facebookista, Sami Miettinen oli sitä tehnyt paremmalle puoliskolleen ja resepti oli niin houkutteleva, että kirjasin sen ylös. Sen verran tein muutoksia reseptiin, että lisäsin joukkoon yhden Musta-Pekka juuston, kun sellainen sattui jääkaapissa olemaan ja jätin mustapippurin pois. Meillä on viimeiset juhannusvalmistelut meneillään, ystäviä on tulossa meille juhannusaattoa juhlimaan sen verran, että meitä on yhteensä 18 henkeä. Me ollaan kokoonnuttu tällä porukalla suurin piirtein koko aikuisikämme, elikä kauan! Ryhmä on muodostunut aikoinaan jalkapalloilevien miestemme kautta. Eihän niistä enää kukaan palloa potki, mutta elinikäisiä ystäviä olemme silti! Niistä tarjoiluista puhutaan sitten juhannuksen jälkeen. Osan teen itse ja osa menee nyyttäriperiaatteella, jokainen tuo jotakin.












Pohja:
3/4 dl vehnäjauhoja
1 pss perunasosejauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
200 g voita tai margariinia
!/2 dl kylmää vettä
Täyte:
1 suuri sipuli
1 keskikokoinen purjo
250 g kylmäsavulohisiivuja
(1 Mustapekka juusto, jätä mustapippuri päällisestä pois)
Päälle:
3 munaa
1 dl maitoa
2 dl kermaa (voi olla maustettua)
2 dl juustoraastetta
1 ruukku tilliä
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kuivat aineet. Nypi ne yhteen rasvan kanssa. Lisää vesi. Laita taikina jääkaappiin kohmettumaan. Voitele piirakkavuoka. Hienonna sipuli ja viipaloi purjo. Kuullota niitä pannulla öljytilkassa hetki. Paloittele kylmäsavulohi (säästä pari siivua koristeeksi). Sekoita täytteen munat, maito, kerma, juustoraaste, silputtu tilli ja mausteet keskenään. Painele pohjataikina piirakkavuoan pohajalle  ja reunoille. Levitä pohjan päälle sipuli-purjosilppu. Asettele seuraavaksi lohipalat vuokaan. Jos laitat Mustapekka-juustoa, se tässä vaiheessa murusteltuna. Kaada maustettu liemi päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia. Laita folio lopussa päälle, jos piirakka tummuu liikaa. Koristele halutessasi rullatuilla lohisiivuilla ja tillin varsilla. 


4 kommenttia:

  1. Ja tästä tulikin mieleeni, että isäntä selaili yksi päivä blogiani ja pyysi tekemään taas kylmäsavulohipiirakkaa. Olen unohtanut koko jutun, mutta nythän se putkahti mieleeni. Kiitos Eija! :)
    Oikein mukavaa juhannusta koko teidän poppoolle!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäsavulohipiirakka on tosiaan oikein makoisaa! Mulla nämä vastaukset vähän kesti, en ehtinyt paljon blogissa käymään, meni aika juhannusaattoa valmistellessa, meillä oli kaiken kaikkiaan 19 henkee uutta terassia avaamassa. Hyvin toimi terassi, lasitus ja lämmitin pitivät kylmän loitolla!

      Poista
  2. Aivan ihanan näköistä piirakkaa, ja lohi on aina herkullista. Antaa varmaan kipakan makulisäyksen tuo Mustapekka. Ihan pakko kokeilla tätäkin yhdistelmää! Oikein hyvää juhannusta seurueellenne :) Me olemme vielä pojan luona Helsingissä, ja lähdemme vasta illalla (pahimpaan ruuhkaan nuorison kanssa) ajamaan kohti Pohjanmaata. Juhannusruoat on vielä kaupassa, mutta huusholli on sentään siivottuna odottamassa. Jotain ihmettä varmaan emännältä taas odotetaan ruokapöytään, vaikka kattilat ei ole autossa mukana... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne ja juhannuksen toivotukset täältä tulevat ihan vähän myöhässä, olen mennyt sellaista lentoa, että huh, huh. Mulla oli täällä aattona yhteensä 18 henkilöä, joten puuhaa on riittänyt. Toivottavasti olet keksinyt jotain kivaa purtavaa ilman kattiloitakin!

      Poista