maanantai 2. maaliskuuta 2015

Täytekakku suomupursotuksella - Onnea Isännälle!♥

Isäntä täytti perjantaina vuosia ja eilen se kunniaksi kahviteltiin kummankin vanhempien kanssa. Jälkikasvu ei paikalle ehtinyt, vanhempi oli töissä ja nuorempi riiuureissulla pääkaupungissa. Isäntä antoi kakullensa tiukat ohjeet: kermakakku vadelmatäytteellä, suklaata päällä koristeena. Kolmen munan pohjan tein anopin ohjeella ja noudatin täytteissä ja päällisessä ohjeita, mutta omalla tyylilläni. Vadelma ja suklaa meni molemmat täytteeseen ja kerma sai värikseen miehekkään sinisen. Täytteen rakensin tätä reseptiä pohjana käyttäen, siinä ei tarvitse käyttää liivatteita. Kokeilin ensi kertaa suomumaista pursotustyyliä, johon löytyi hyvät ohjeet Herkkujen helmiä-blogista. Jälki ei ole kauneinta mahdollista, sillä koristelin kakun kovassa kiireessä (niin kuin yleensä). Multa jäi vahingossa ohut kermakerroskin laittamatta pursotusten alle, joten kuvissa näkyy tummia koloja. No, ens kerralla sitten. Kokeilin myös eri vahvuisilla sinisillä värjättyjä kerroksia, omaan silmään ne on ihan kivannäköisiä. Koristeeksi tein ruusun sinisestä sokerimassasta (vähän lisäsin vielä sinistä väriä massaan). Laiton täytteeseen ja pursotukseen vain hivenen sokeria, mikä oli ihan hyvä. Kakku oli oiken ihanan makuinen, eikä missään nimessä liian makea.








n. 9:lle hengelle
halkaisijaltaan 20 cm vuoka
Kakkupohja:
3 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
4 dl vispikermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
1 rkl sokeria
1 prk (250 g) maitorahkaa
200 g vadelmamarmeladia
100 g tummaa suklaata
Kostutus:
vettä + sitruuna- tai limemehua + sokeria
Päälle:
5 dl Flora Vispiä
½ dl vaniljakreemijauhetta
1 rkl sokeria
nestemäistä sinistä väriä (esim. Dr. Oetker)
Koristeeksi:
sokerimassa- tai aito ruusu

Leivitä tai vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti. Lisää viimeisenä vesi ja sekoita se taikinaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkupohjaa 175° uunin alimmalla tasolla n. 35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla, kun taikina ei tartu tikkuun, kakkupohja on kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle leivinpaperin päälle. Tee kakkupohja jo edellisenä päivänä. Vatkaa täytteen kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe ja sokeri. Lisää rahka ja vadelmamarmeladi kermavaahdon joukkoon. Sulata suklaa mikrossa tai tai liedellä kattilan päällä vesihauteessa. Lisää joukkoon ja sekoita. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin osa ja lisää puolet täytteestä päälle. Sitten toinen kakkukerros ja kostuta sekin. Levitä toinen puoli täytteestä päälle ja laita ylin kakkukerros kanneksi. Kostuta kansi ja laita kevyt paino päälle ja kakku hetkeksi kylmään. Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi, lisää vaniljakreemijauhe ja sokeri. Sivele ensin ohut kerros värjäämätöntä kermavaahtoa kakun päälle ja reunoille. Jaa kermavaahto kolmeen astiaan ja värjää ensimmäinen kulhollinen siniseksi, toinen vähän vaaleammaksi ja kolmas kaikista vaaleimmaksi. Pursota pyöreällä tyllalla ja paina pursotukset suomuiksi lusikalla tai lastalla. Koristele kakku.




4 kommenttia:

  1. Upeat värit! Nyt täytyy varmaan kehittää "syy" kakun leipomiseen... sais samalla testata tuota pursotusta ;) Ihana ruusu!!
    Onnittelut Isännälle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mukava pursotustyyli ja pikkulusikka riittää apuvälineeksi, kannattaa kokeilla. Mä välitin onnittelut perille! ☺

      Poista
  2. Tämä on tosi kaunis kakku ja ihanaa kun olet viitsinut värjätä kermaa niin, että on tullut tuo liukuväri-efekti. Hieno ja varmasti maukas :) Onnittelut minunkin puolestani isännälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru, liukuvärjäys on vähän hitaanpaa kuin tavallinen värjäys, mutta ihan mukavaa. Kakku oli kyllä hyvää, vielä pienempiä kakkuja pitäis tehdä, ettei jäisi paljoa seuraaville päiville syötäväksi. Onnittelut on välitetty! ☺

      Poista