Tämä tuntuu olevan oikein lihapullablogi, aika usein niitä suomalaisten suosikkipalleroita tulee tehtyä. Jouluksi halusin tehdä taas vähän erilaiset, mutta herkulliset lihapullat. Reseptejäni silmäillessä katseeni osui tähän reseptiin, jonka viereen olin joskus vuosia sitten kirjoittanut: loistavan makusia. En kyllä yhtään muistanut, miltä ne maistuivat, mutta pakko kai oli kokeilla uudelleen. Tämä resepti on vuosien takaa Me-lehdestä ja muistaakseni tietokirjailija Mysi Lahtisen peruja. Häneltä on peräisin muitakin toimivia ja jo legendaksi muodostuneita reseptejä. Onneksi tein uudelleen, nämä ovat loistavan makuisia. Reseptiä olen vähän muokkaillut ja suurentanut sen isolle porukalle, pullia tulee pari uunipellillistä. Muistathan, että jos teet lihapullat etukäteen ja tarjoilutilanteessa lämmität ne, älä vaan kuumenna niitä mikrossa tai saatika sitten uunissa, kuivuvat ihan turhaan ja maku kärsii. Hyvä ja hellävarainen lämmitystapa on höyrytys, elikä laita kattilaan liedelle vettä ja pullat joko kattilan omaan höyrytysosaan tai kuumennusta kestävään siivilään kattilan päälle. Sitten vaan kuumennus ja lihapullat pysyvät mehevinä ja maukkaina!
2 uunipellillistä keskikokoisia lihapullia:
6 sipulia silputtuna
voita
loraus vettä
6 lihaliemikuutiota
4 valkosipulin kynttä silputtuna
6 ranskanleivän (tai muun vaalean leivän) viipaletta
1/2 prk kermaa
3 rs (á 400 g) naudan jauhelihaa (laiton 2 rs nauta 10 % ja 1 rs nauta 17 % jauhelihaa)
2 munaa
valkopippuria
Kuullota sipulisilppua hetki paistinpannulla voissa. Lisää vettä ja murennetut liemikuutiot. Lisää valkosipuli ja sekoittele seosta pannulla hetki. Lisää tarvittaessa vettä, mutta kuitenkin vain niin vähän, että kaikki vesi on haihtunut sipulien kypsyttyä pehmeiksi. Murustele leipäviipaleiden sisus kulhoon, lisää kerma ja sekoita hyvin. Anna leipämurun turvota ja kostua hetki kermassa ja lisää sitten joukkoon jauheliha, munat sekä sipuliseos. Mausta reippaasti valkopippurilla ja anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia huoneenlämmössä. Pyörittele pullia ja paista pannulla voissa tai uunissa. Tein taikinan yleiskoneella, paistoin uunissa vajaassa 200 asteessa kiertoilmalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti