maanantai 30. kesäkuuta 2014

Taivaallinen kurkkudippi

Tästä en sitten pysty enää reseptiä yksinkertaistamaan, sitten se ei ole enää resepti! Olin kurkkusalaattiostoksilla Kurkkumestareilla Kauttualla. Pienyritys purkittaa itse kasvattamiaan kurkkuja. Lisäksi purkitetaan punajuurta ja kurpitsaa. Heidän valmistusmenetelmiinsä eivät kuulu keinotekoiset uutteet, aromit ja esanssit, vaan tuotteet ovat luonnonmukaisia. Meillä on jo vuosia syöty Kurkkumestareiden perinteistä kurkkua ja superherkullisia valkosipulikurkkuja. Tällä kertaa visiitilläni tehtaanmyymälään tarttui mukaan purkki kurkkusalaattia. Sai yrittäjältä vinkin, että kannattaa kokeilla dippiä kurkkusalaatista. No minähän yllytyshulluna kokeilin heti kotiin päästyäni. Dipistä tuli samettisen pehmeää, ihan täydellistä. Täytyy taas kerran todeta, että yksinkertainen on hyvää (mun vakiolause), paas kokeillen!








2 rkl Kurkkumestareiden kurkkusalaattia
1 prk creme fraichea (Pirkka)

Laita astiaan 2 kukkupäällistä ruokalusikallista kurkkusalaattia. Muusaa salaatti tehosekoittimella hienoksi. Lisää joukkoon 1 purkillinen creme fraichea, sekoita ja tarjoile grilliruoan tai kalan kanssa.




perjantai 27. kesäkuuta 2014

Mokkapalat - ne muhkeat, uunipellillinen

  Synttäreitteni kunniaksi vein töihin eilen suolaista ja makeaa tarjottavaa. Koska meillä on aika iso jengi siellä, päätin tehdä molempia uunipellillisen. Mokkapaloista pitävät suurinpiirten kaikki, siksi se oli takuuvarma valinta makeaksi tarjottavaksi. Kun muuta makeaa ei ollut tarjolla, palat saivat olla muhkeita. Etsintäni tuotti tulosta, sopiva resepti 60 cm leveään uuniin löytyi Pullahiiren leivontanurkasta, klikatuin mokkapalaresepti netissä, varmasti tulisi hyviä makeita paloja. Niin tulikin, ihan täydellisiä, muhkeita, meheviä mokkapaloja! Ps. uunipelti voi olla vähän matalampikin. Kun taittelet suuresta leivinpaperista pohjaosasta ylimenevät reunat, kiinnitä ne yhteen puolikkailla hammastikuilla yläreunoista. Ei ole väliä kuinka korkean piirakan teet, leivinpaperilla saat uunipeltiin korkeutta lisää.








uunipellillinen 60 cm leveään uuniin
Pohja:
6 munaa
5 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl kiehuvaa vettä
300 g margariinia
Kuorrute:
6 rkl vahvaa kahvia
6 rkl margariinia
1 rkl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
n. 1 pkt tomusokeria
Koristeeksi:
nonparelleja

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää joukkoon kolmessa erässä vuorotellen kuumaa vettä ja keskenään sekoitettuja kuivia aineita. Sulata rasva ja lisää se viimeisenä taikinaan.  Sekoita taikinasta tasainen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (leveys 60 cm). Levitä taikina lastan kanssa tasaiseksi. Kypsennä uunin yläosassa 175 asteessa noin 25 minuuttia. Sekoita kuorrute puolessa välissä pohjan uunissaoloaikaa. Aloita sekoittamalla kuuma kahvi ja sulatettu rasva. Lisää loput aineet ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Levitä se juuri uunista otetun pohjan päälle vielä kun pohja on lämmin. Ripottele samantien nonparellit pinnalle. Leikkaa piirakka jäähtyneenä neliöiksi.

Töistä tullessani Isäntä oli duunissa, mutta keittiön pöydällä oli ihania yllätyksiä.
Toi kasarikuva nuoruudesta on kyllä paras!









tiistai 24. kesäkuuta 2014

Erittäin hieno tilli-munavoikastike uusille perunoille

Juhannusaatoksi saimme paikalliselta perunankasvattajalta tilaamamme uudet perunat - siikliä - ylellisesti kotiin tuotuna. Meitä oli ruokailemassa 16 henkeä ja olin etukäteen suunnitellut, että teen ihan perinteisen voikastikkeen keitetyllä munalla höystettynä kastikkeeksi perunoille. Toisin kuitenkin kävi. On se hienoa, että sattuma puuttuu välillä peliin ja sotkee suunnitelmat, saattaa syntyä vaikka jotain ihan uutta ja herkullista! Vieraat olivat saapuneet, perunat oli laitettu kiehumaan ja aloin väsätä voikastiketta. Voita kattilaan ja uutta sipulia perään sinne muhimaan. Siinä vaiheessa kun pilkoin tilliä joukkoon, kaverini Katja sanoi laittavansa aina kermaa voikastikkeen joukkoon. En ollut ikinä moisesta kuullutkaan. Alkoi kuumeinen miettiminen, että uskallanko heittää sen kerman sinne sekaan, kun en ollut sellaista kastiketta koskaan maistanutkaan ja se munahakkeluskin oli jo menossa sinne kastikkeeseen uutena juttuna. Loppujen lopuksi päätin uskaltaa laittaa joukkoon sekä kerman että munahakkeluksen. Kaiken kukkuraksi ajattelin, että tämän viritelmä vaatii vielä lorauksen sinappia ja muutaman rouhaisun mustaapippuriakin mukaan. Meidän herkkuja notkuvasta ruokapöydästämme perunat ja tämä kastike tekivät parhaiten kauppansa. Väki alkoi rikkoa perunoitansa lasten tapaan saadakseen enemmän kastiketta niiden päälle. Kastikkeesta tuli niin superhyvää, että voin kernaasti suositella sitä ihan mihin juhlaan tahansa uusille perunoille kastikkeeksi. Voi sitä joskus kotona muutenkin tehdä viikonlopun kunniaksi, mutten suosittele ihan joka päivä tekemään, koska rasvapitoisuus on melkoisen suuri!










8 -10:lle hengelle:
50 g voita
1/2 nippua uutta sipulia
1/2 nippua tilliä
1 dl vettä
1/2 prk Flora kuohua (tai kuohukermaa)
loraus sinappia
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
3 -4 keitettyä kananmunaa

Laita voi kattilaan sulamaan ja pilko sipulit varsineen. Lisää ne voin joukkoon pehmiämään. Hienonna tilli ja lisää sekin joukkoon. Lisää sitten vesi, kerma ja sinappi. Mausta mustallapippurilla ja suolalla. Lisää hakkelukseksi pilkotut keitetyt kananmunat. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen hetki, että se hieman saostuu. Tarjoa heti uusien perunoiden kanssa . Sopii myös kalalle kastikkeeksi.


maanantai 23. kesäkuuta 2014

Raparperikakku - superherkullinen

Törmäsin Elämää Koivurannassa-blogissa mielenkiintoiseen raparperikakkuun, joka oli tähän blogiin löydetty Arjen timantteja-blogista. Vähän sitten kyselin vielä Arjen timanttien Anulta neuvoa, kun tarkoitukseni oli 20 cm vuoan sijasta käyttää 27 cm vuokaa. Ajattelin, että se riittäisi 18 hengelle, niin kuin se sitten nippa nappa riittikin. Ei sitä kakkua kyllä jäänyt kuin yksi pala, hyvin tuntui väelle maistuvan. Omasta mielestäni se oli aivan sairaan hyvää, joskin sen verran makeaa, että yksi pala oli aivan riittävä. Täytteen kondensoitu maito on sen verran makeaa ja täyteläistä. Tuplasin täytteen ja pohjankin melkein, 1,5-kertaisena se ei ihan riittänyt, se oli siis mallia 1,75-kertainen. Raparperi ja kondensoitu maito todella sopivat samaan kakkuun. Laitan tähän ohjeen 20 cm halkasijaltaan olevaan vuokaan, voit sitten suurentaa sitä vuokasi koon mukaan. Arjen timantteja-blogissa oli 24 cm vuokaan laitettu pohjaan hieman enemmän aineksia, täytteeseen 1,5 prk kondensoitua maitoa, 1 keltuainen lisää, samoin 1 pätkä raparperia enemmän. Oheen kannattaa laittaa tarjolle mansikkasurvosta, se sopii kakun kanssa erinomaisesti. Kannattaa käyttää laadukkaita suuria munia, niissä valkuaisten ja keltuaisten erottelu on helppoa, keltuaiset eivät herkästi hajoa. Valkuaiset voi käyttää vaikka tekemällä näitä herkullisia mansikka-suklaamarenkeja.












20 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan:
Pohja:
200 g Diggestive-keksejä
1 dl juoksevaa margariinia tai voisulaa
Täyte:
300 g raparpereja
1 dl vettä
1 prk kondensoitua maitoa
3 keltuaista
Tarjolle:
mansikkasurvosta (mansikkaa + sokeria tai tomusokeria oman mielen mukaan)

Sekoita murskatut keksit ja juokseva rasva. Taputtele keksi-rasvaseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja noin 3 sentin korkeudelle reunoille. Keitä kuorittuja ja pätkittyjä raparperinpaloja kattilassa vesitilkassa noin 15 minuuttia. Soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja keltuaiset. Soseuta nekin sekaan sauvasekoittimella. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua uunin keskitasolla 20 minuuttia (suurempaa kakkua vähän kauemmin). Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Laita se sitten vielä kylmään hyytymään ennen tarjoilua.


Eräs ystävämme kuvasi kännykällään bloggaria kakun kuvauspuuhissa!

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Sangria

Sangria kuuluu ehdottomasti mun lempijuomiini. Aina kun käydään ulkomailla, jos sitä vaan on saatavilla, niin aina löytyy mun lasistani! Meillä oli 3 litran punaviinilaatikko, jota säästeltiin juhannusaaton sangriaa varten. Tämä oli eka kerta, kun sitä itse väsättiin. Sangriareseptejä on melkein yhtä paljon kuin on tekijöitäkin, ei siihen mitään yhtä ja oikeaa reseptiä ole. Hedelmistä yleisimmät käytetyt ovat sitruuna ja appelsiini, mutta voit käyttää ihan mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Alkoholittomana se tehdään yleensä heldelmämehupohjaan ja alkoholipitoisena punaviinipohjaan. Oikein hyvää meidän sangriastamme tuli, hyvin näytti tekevän kauppansa! Reseptin laitan yhteen pullolliseen punaviiniä.






1 pll (halpaa) punaviiniä
1 l Spriteä
1/2 dl konjakkia (tai jaloviinaa)
1/2 dl coitreauta
2 appelsiinia
2 sitruunaa
1 banaani
jäitä

Laita ensin jäät kannun pohjalle. Paloittele seuraavaksi hyvin pestyt appelsiinit ja sitruunat kuorineen joukkoon. Siivuta banaanit ja puolita vielä siivut ja lisää ne joukkoon. Lisää sitten nestemäiset ainekset, sekoita hyvin ja tarjoa heti. Sekoitustikuiksi kannuun käyvät hyvin esim. puiset grillitikut.


lauantai 21. kesäkuuta 2014

Mansikka-suklaamarengit

Kaikenlaisia marenkeja olen aina blogeissa ihaillut. Nyt tuli se hetki kun ne  tulivat tässäkin blogissa ajankohtaisiksi. Mun mielestäni ne sopivat juhannusaaton kahvipöytään tosi hyvin. Mansikan ja suklaan yhdistelmä tuntui mielenkiintoiselta. Aika äkkiä selvisi, että mansikan maku ja ihana vaaleanpunainen väri saadaan aikaan mansikan makuisella tomusokerilla. Tutkin valtavan määrän marenkireseptejä ja päädyin tekemään ihan oman reseptin, voi silti olla että joku on näillä määrillä ennenkin mansikka-suklaamarenkeja tehnyt. Meillä oli kahvipöydässä 18 henkeä, joten määrän piti olla reilu. Kahden pellillisen kypsentäminen onnistui hyvin uunissa kahdella tasolla kiertoilmalla. Jos huushollissa on kiertoilmauuni, kannattaa kyllä aina tehdä kerralla tämän kokoinen satsi. Toiselle pellille voisi tehdä vaikka pari marenkilevyä kakkua varten, jos ei pikkumarenkeja tarvitse näin isoa määrää. Mä tein nämä marengit pursottamalla ne Städterin 14 mm tähtityllalla. Ne onnistuivat tosi hyvin, olivat ihanan rapeita, mutta sisältä sitkeitä niin kuin niiden kuuluukin olla.












2 pellillistä, 26- 28 kpl/pelti
6 valkuaista
5 dl mansikanmakuista tomusokeria
1 rkl sitruunan puristettua mehua
100 g tummaa suklaata

Sulata suklaa vesihauteessa. Ota suklaa sivuun jäähtymään. Laita huoneenlämpöiset valkuaiset, tomusokeri ja sitruunamehu teräs- tai lasikulhoon. Laita kulho samaan vesihauteeseen, jossa suklaa oli, se nopeuttaa vatkaamista. Vatkaa seosta niin kauan, että se lämpenee. Nosta kulho pöydälle ja jatka vatkaamista niin kauan, kunnes seos on jäähtynyt ja jähmeää. Seoksen pitää pysyä kulhossa, kun sen kääntää ylös alaisin. Lisää suklaa seokseen, kääntele se lusikalla sekaan niin, että massa jää raidalliseksi. Nostele lusikalla kököjä tai pursota pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 100 asteessa tunti, laske sitten lämpötilaa 80 asteeseen ja paista vielä toinen tunti. Voit jättää marengit vielä hetkeksi uuniin luukku raollaan kuivumaan. Marengit säilyvät huoneenlämmössä kannellisessa astiassa  1 -2 viikkoa.


torstai 19. kesäkuuta 2014

Kylmäsavulohipiirakka

Tätä piirasta tarjosin tässä taannoin nuoremman pojan kotivisiitillä. Lohi on mun mielestä NIIN hyvää piirakassa. Ohjeen bongasin Facebookista, Sami Miettinen oli sitä tehnyt paremmalle puoliskolleen ja resepti oli niin houkutteleva, että kirjasin sen ylös. Sen verran tein muutoksia reseptiin, että lisäsin joukkoon yhden Musta-Pekka juuston, kun sellainen sattui jääkaapissa olemaan ja jätin mustapippurin pois. Meillä on viimeiset juhannusvalmistelut meneillään, ystäviä on tulossa meille juhannusaattoa juhlimaan sen verran, että meitä on yhteensä 18 henkeä. Me ollaan kokoonnuttu tällä porukalla suurin piirtein koko aikuisikämme, elikä kauan! Ryhmä on muodostunut aikoinaan jalkapalloilevien miestemme kautta. Eihän niistä enää kukaan palloa potki, mutta elinikäisiä ystäviä olemme silti! Niistä tarjoiluista puhutaan sitten juhannuksen jälkeen. Osan teen itse ja osa menee nyyttäriperiaatteella, jokainen tuo jotakin.












Pohja:
3/4 dl vehnäjauhoja
1 pss perunasosejauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
200 g voita tai margariinia
!/2 dl kylmää vettä
Täyte:
1 suuri sipuli
1 keskikokoinen purjo
250 g kylmäsavulohisiivuja
(1 Mustapekka juusto, jätä mustapippuri päällisestä pois)
Päälle:
3 munaa
1 dl maitoa
2 dl kermaa (voi olla maustettua)
2 dl juustoraastetta
1 ruukku tilliä
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kuivat aineet. Nypi ne yhteen rasvan kanssa. Lisää vesi. Laita taikina jääkaappiin kohmettumaan. Voitele piirakkavuoka. Hienonna sipuli ja viipaloi purjo. Kuullota niitä pannulla öljytilkassa hetki. Paloittele kylmäsavulohi (säästä pari siivua koristeeksi). Sekoita täytteen munat, maito, kerma, juustoraaste, silputtu tilli ja mausteet keskenään. Painele pohjataikina piirakkavuoan pohajalle  ja reunoille. Levitä pohjan päälle sipuli-purjosilppu. Asettele seuraavaksi lohipalat vuokaan. Jos laitat Mustapekka-juustoa, se tässä vaiheessa murusteltuna. Kaada maustettu liemi päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia. Laita folio lopussa päälle, jos piirakka tummuu liikaa. Koristele halutessasi rullatuilla lohisiivuilla ja tillin varsilla. 


maanantai 16. kesäkuuta 2014

Raparperi-mansikkamehu äidin reseptillä

Raparperilinjalla jatketaan tässä blogissa vieläkin. Mun äiti tekee tosi hyvää raparperi-mansikkamehua, tässä tulee resepti siihen. Oliskohan meillä ollut viimeksi tätä vanhemman pojan ylioppilasjuhlissa. Vähän oli vaikeeta onkia äidiltä reseptiä, kun hän tuumasi ensin, että en minä tiedä minkä verran siihen aineksia laitan! Tulihan se sieltä pienen miettimisen jälkeen, aineksien määrät nimittäin. Mä laitoin 3 litraa mansikkaa ja tuuppasin raparperin varsia mehumaijan ihan kukkupäälle täyteen. Mehua tuli noin 2,8 litraa, johon laitoin sokeria noin 800 g. Säilöntäaineita en laittanut, enkä pakastanut mehua. koska tarkoitus on juoda kaikki juhannuksena pois. Mun mehusta tuli ihan samanmakuista kuin äidinkin, joten olkaa hyvä!














3/4 raparperia
1/4 mansikkaa
1 litraan mehua 300 g sokeria
(säilöntäainetta)

Mehusta pätkityt raparperit (kuorineen) ja mansikat (ei tarvitse ottaa kantaa pois) mehumaijassa. Laita mehu kattilaan ja kiehauta se sokerin kanssa. Laita säilöntäainetta ohjeen mukaan, jos säilytät mehua kauemmin viileässä. Pullota huolellisesti pestyihin pulloihin kuumana ja sulje ne heti. Ilman säilöntäainetta valmistettu mehu pitää käyttää muutaman päivän sisällä tai voit pakastaa sen.


sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Pikamajoneesi kymmenessä sekunnissa - toimii!

Eilen katselin Iltalehden ruokaosiosta Kulinaarisen instituutin videon majoneesin valmistamisesta kymmenessä sekunnissa, heti alkoi kiinnostaa! Tänään kokeilin ja ihastuin, tämän helpommaksi majoneesin teko ei tule ja tämä on hyvää. Mä tein kaksinkertaisen annoksen, johon lisäsin yhden grillatun säilykepaprikan soseutettuna, savupaprikajauhetta, tilkan sitruunamehua ja ne pakolliset suolat ja pippurit, tuli ihan törkeän hyvää. Näen itseni tekemässä tätä majoneesia joku viikonloppu, kun vieraat ovat jo ajaneet pihalle. Minä ehdin vielä pyöräyttää kaikessa rauhassa herkullisen majoneesin!








1. Riko muna korkeareunaiseen lasiin tai kapeaan korkeareunaiseen muoviastiaan

2. Lisää 2,5 dl hyvää rypsiöljyä tai 1/2 rypsiöljyä ja 1/2 oliiviöljyä

3. Lisää 1/2 tl sinappia

Aseta sauvasekoitin lasin tai kulhon pohjalle, täysi teho päälle. Nosta sauvasekoitinta pikku hiljaa ylös päin. Nyt on majoneesin perusosa tehty.

4. Lisää (ilman sauvasekoitinta) haluamiasi mausteita, alla esimerkkejä:

-suolaa, pippuria (nämä kannattaa lisätä melkein joka majoneesiin)

-etikkaa, viinietikkaa, sitruuna- tai limemehua

-chiliä, paprikaa, valkosipulia

-erilaisia yrttejä

Sekoita haluamasi mausteet majoneesin joukkoon. Majoneesi säilyy jääkaapissa pari viikkoa.





lauantai 14. kesäkuuta 2014

Korvasienikeitto - sen voi valmistaa monella tapaa

Korvasienet ovat mulle ihan uusi tuttavuus, olen niitä aina vähän karsastanut, kun en ole niistä mitään osannut valmistaa. Mun hyvä ystäväni toi mulle keitollisen korvasieniä, joten oli pakko alkaa tutkia miten niiden kanssa oikein toimitaan, kun ne ovat yksi herkullisimmista ruokasienistä, joita täällä kasvaa. Hän oli kyllä ystävällisesti laittanut pahvilaatikon kylkeen ryöppäysohjeetkin; ensin sienten paloittelu, sitten huolellinen huuhtelu ja kymmenen minuutin ryöppäys kahteen kertaan. Sillä ohjeella pärjäsi hyvin. Luki siinä vielä sekin, että jos anopille tarjoaa, kannattaa laittaa suoraan pannulle vaan! Luin monta reseptiä, ne olivat aika samankaltaisia kaikki, joten en usko että korvasienikeittoa helposti pystyy pilaamaan. Kallistun siihen koulukuntaan, että kunnon kermaa siihen keittoon kannattaa laittaa, se tuo sienten hienon maun esiin. Muuten olen koonnut tuohon reseptiin erilaisia aineksia ja tapoja joita keiton valmistuksessa voi käyttää. Valitse sieltä oma tyylisi. Itse laitoin kerman lisäksi keltuaisen ja tilkan sherryä. Liemi mulla oli vettä + kanaliemikuutioita ja sipuli tavallista. Keitto oli oikein herkullista, joten jos korvasieniä jostain löydät, poimi talteen. Muistathan kerätä ne erilleen muista sienistä!








3 -6 dl esikäsiteltyjä korvasieniä
1 sipuli tai 2 salottisipulia
nokare voita
2 -3 rkl vehnäjauhoja
n. 8 dl -1 l kasvis- tai kanalientä tai 8 dl -1l vettä + 2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
(1 rkl sitruunamehua)
(1 rkl sherryä 1/2 dl madeiraa tai 1 dl kuivaa valkoviiniä)
(1 keltuainen)
2 dl kuohukermaa
suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä
(ripaus rakuunaa)
Pinnalle jotain näistä silppuna:
ruohosipulia, persiljaa tai kirveliä

Paloittele sienet, huuhtele ne huolellisesti. Ryöppää eli keitä sieniä noin 10 minuuttia runsaassa vedessä. Käytä noin 6 litraa vettä/1 kg sieniä. Kaada sitten keitinvesi pois, laita uusi vesi ja toista käsittely. Kuullota pannulla voissa silputtua sipulia hetki, lisää sitten sienet ja jatka kuullottelua. Ripottele vehnäjauhot sipuli-sieniseoksen päälle, sekoita hyvin ja anna jauhojen vähän ruskistua. Lisää kasvisliemi. Lisää sitten mahdollinen sitruunamehu ja alkoholi. Anna keiton kiehua, kunnes se suurustuu. Jos haluat sosekeittoa, soseuta keitto tässä vaiheessa. Jos laitat keltuaisen, vatkaa keltuainen ja kerma kevyesti sekaisin ja lisää ohuena nauhana keittoon. Muussa tapauksessa lisää kerma sellaisenaan tai vatkattuna, jolloin se antaa keitolle kuohkeutta. Lisää halutessasi ripaus rakuunaa. Annosteltuasi keiton lautasille, laita koristeeksi yrttisilppua.






perjantai 13. kesäkuuta 2014

Naudanfileehampurilainen

Meillä piha- ja terassiremppa senkun jatkuu vaan ja se tarkoittaa sitä, ettei helluntaita sen ihmeemmin vietetty, pihahommissa meni sekin sunnuntai . Ruokailu kuitattiin pikaisella hampurilaisella, mutta siitä tuli sen verran herkullinen, että laitan sen tänne. Pirkka naudan maustamattomia ulkofilepihvejä näkyi olevan rasiallinen jääkaapissa ja tarkoitukseen sopivia Pekan parhaat sekasämpylöitä näkyi olevan pussillinen leipäkaapissa. Siltä pohjalta lähdettiin liikkeelle. Pari munaa paistoin pannulla sinne väliin ja sämpylät päätin lämmittää Merituulin vinkistä kattilan höyryosassa valmiiksi halkaistuna. Hampurilaiskastikekokeilunikin onnistui hyvin ja mikä oli oikein kivaa; tämä nopeasti itse tehty versio oli paljon kevyempää kuin valmiit hampurilaiskastikkeet.








ainekset kahteen hampurilaiseen:
2 suurta sämpylää
lehtisalaattia
naudan ulkofileepihviä
suolaa
mustapippuria myllystä
öljyä ja voita paistamiseen
2 paistettua munaa
2 viipaletta cheddarjuustoa/hampurilainen
hampurilaiskastiketta

Sekoita ensin hampurilaiskastike. Halkaise sämpylät ja laita ne kattilan höyryosaan kuumenemaan. Näin ne eivät kuivu. Ota kaksi paistinpannua esiin. Paista toisella pannulla munat ja toisella pannulla voi-ölyseoksessa pihvit, mausta vasta kypsänä. Kokoa hampurilainen vaikka näin: sämpylän pohjaosa, hampurilaiskastiketta, salaatinlehti, naudan ulkofileepihvi, hampurilaiskastiketta, paistettu muna, pari cheddarsiivua, hampurilaiskastiketta ja sämpylän kansiosa päälle. Nauti välittömästi.