perjantai 9. elokuuta 2013

Kolme dippiä

Pihajuhliin, joissa työkaverini vastasi tarjottavista ja allekirjoittanut laati menyyn tarjoittiin kolmea erilaista dippiä. Minttu-, sitruunapesto- ja barbequedippejä. Dipattavana oli jugurttimarinoituja, puolitettuja broilerin minuuttipihvejä, hunajaisia pikkunakkeja, tuoretta kurkkua ja porkkanaa tikkuina. Minttudippi  tehtiin ranskankermaan, sitruunapesto- ja savubarbequedipit turkkilaiseen jugurttiin. 






Sitruunapestodippi
3 -4 dl turkkilaista jugurttia
Pirkka sitruunapestoa maun mukaan

Sekoita ainekset keskenään. Anna tekeytyä hetki kylmässä.

Savubarbequedippi
3 -4 dl turkkilaista jugurttia
n. 1/2 dl savubarbequekastiketta

Sekoita ainekset keskenään. Anna tekeytyä hetki kylmässä.

Minttudippi
ohje löytyy täältä


Hunajaiset pikkunakit

Pihajuhlien toisena lihatuotteena oli broilerin hunajaiset pihvit grillistä, joten toinen lihatuote piti miettiä sellaiseksi, että sen saisi valmistettua uunissa. Koska broilerin pihvit olivat jo sen verran hintavia, valitsin pihajuhlien toiseksi "lihaksi" hunajaiset pikkunakit, jotka valmistuivat uunissa ja jotka oli erittäin helppo valmistaa. Reseptin olen joskus poiminut Avotakasta (muistaakseni). Herkullista sormisyötävää dipin kanssa!




juoksevaa hunajaa

Jos kypsennät nakit grillissä, työnnä ne metalliseen varrastikkuun pitkittäin. Jätä nakeille pieni väli. Sivele hunajasinapilla ja kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes nakit ovat kypsiä. Jos käytät uunia, levitä nakit pellille leivinpaperin päälle ja paista kymmenisen minuuttia 200 asteessa. Sivele hunajasinapilla ja jatka kypsentämistä, kunnes nakit ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Voit sivellä nakit sinapilla kahteenkin kertaan. Anna jäähtyä. Pujota nakit cocktailtikkuihin kauniisti tarjolle. Tarjoa minttu- tai muun dipin kanssa.

Minttudippi
3 dl smetanaa tai ranskankermaa
1 tl sitruunamehua
1 tl sipulimehua (puserra sipulipala valkosipulipusertimessa)
2 rkl silputtua maustekurkkua silppuna
2 rkl silputtua tuoretta minttua
puolikas kurkku
suolaa, mustapippuria

Sekoita dipin ainekset keskenään, kurkku kuorittuna ja raastettuna. Dipin voi koristella halutessaan paprikajauheella ja muutamalla mintunlehdellä.





Uunipaahdetut kirsikkatomaatit

Kirsikkatomaateista saa maukasta tarjottavaa paahtamalla ne uunissa. Ne sopivat tarjottavaksi jäähtyneina sellaisenaan lisukkeena, bruschettojen päällä, salaateissa tai yksinkertaisena pastakastikkeena. Alkuperäinen resepti on Ruoka-lehdestä. Alkuperäisohjesta karsittiin ainekset minimiin, mausteena käytettiin vain suolaa ja mustapippuria, koska reseptin pihajuhliin piti olla yksinkertainen, ettei tarvinnut hankkia monia aineksia.




500 g kirsikkatomaatteja
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Levitä halkaistut tomaatit uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria myllystä. Paahda tomaatteja 150 asteisen uunin keskitasolla 60 -90 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Jos tarjoat pastaan sekoitettuna, silloin tietysti lämpimänä.


Tomaattibruschettat

Näiden bruscettojen tuli olla herkullisia, mutta helppo valmistaa. Kirsikkatomaatit paahdettiin uunissa päivää ennen tarjoilua. Patonginsiivut käytettiin uunissa hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja päällystettin vasta hetki ennen pihajuhlien vieraiden saapumista.








patonkia
oliiviöljyä
basilikaa ruukusta

Siivuta patongit uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta hiukan oliiviöljyä siivujen päälle. Voit levittää sitä hieman pullasudilla. Paahda hetki 275 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä ennen päällystämistä. Laita päälle uunipaahdettuja kirsikkatomaatteja ja 1 basilikanlehti koristeeksi.


Helpot mansikkatriflet

Nuori työkaverini järjesti tarjoilun pihajuhliin. Laadin hänelle reseptit kaikkiin purtaviin. Tarjottavien tuli olla nopeita valmistaa, edullisia, mutta herkullisia. Tässä toinen makeista tarjottavista, tämäkin on siinä ja siinä, että onko edes resepti. Mutta joskus se yksinkertainen on vaan parasta. Kakkua ja vaniljakastiketta kaupan hyllystä höystettynä tuoreilla mansikoilla, tarjottuna kirkkaista muovimukeista. Kyllä se homma toimii!






vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
tuoreita mansikoita

Kuutioi kakku, vaahdota vaniljakastike ja halkaise mansikat. Kokoa kirkkaisiin muovimukeihin kerrostellen niin, että mansikkaa on päällimmäisenä.


Pikaiset kaurakeksileivokset

Tämän reseptin (voiko tätä edes sanoa reseptiksi) heitin hatusta työkaverilleni, joka järjesti ystävälleen pihajuhlat. Tarjottavien tuli olla nopeita valmistaa, edullisia, mutta herkullisia. 




kaurakeksejä (kaurapitsejä) valmiina kaupasta
tilkka ruokakermaa

Notkista tuorejuusto tilkalla ruokakermaa notkeaksi levittää. Levitä tuorejuustoa kaurakeksin pohjapuolelle. Nosta toinen keksi kanneksi pohjapuoli tuorejuuston päälle. Tee nämä hetki ennen tarjoilua, etteivät pehmene.


torstai 8. elokuuta 2013

Maailman paras mustikkapiirakka

Ihmisillä on hurjasti erilaisia näkemyksiä maailman parhaasta mustikkapiirakasta. Netissä, kun googlettaa "maailman paras mustikkapiirakka", niitä reseptejä on siellä pitkä rivi ja kaikki erilaisia. Ensimmäisen mielestä täytteessä on kermaviiliä, toisen mielestä pelkkä perunajauho ja sokeri mustikan lisäksi riittää. Kolmas haluaa pullataikinasta pohjan. Kyllä näitä erilaisia näkemyksiä riittää. Plarasin mielettömän määrän reseptejä arkistoistani ja netistä ennen kuin aloin piirakkaa tekemään. Tämän piirakan valmistaminen juuri tällä tavoin on siis tarkan harkinnan tulos. Tosta täytteestä osa on lainattu Kinuskikissan eräästä omenapiirakkareseptistä. Tästä mun versiosta näätte jo aineista, että tän on pakko olla hyvää. TÄMÄ ON TAIVAALLISEN MAKUISTA. Eli jos mun pitäis olla joku ruoka, olisin tämä piirakka! Lisätietona ilmoitan, että Rauman Lukko hävisi tänään harjoitusottelun KHL-seura Lev Prahalle niukasti 4-5. Todella jännä ja viihdyttävä matsi. Lukko rules!



















200 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 1/2 dl maitoa
1 pss Vanhan ajan Vaniljakastiketta (Blå Band)
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
400 -500 g mustikoita (1 rasiallinen)
n. 1 rkl perunajauhoja 
sokeria
n. 1/2 dl siirappia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin. Voitele (pyöreä halkaisijaltaan 27 -30 cm) piirasvuoka tai uunivuoka ja levitä taikina pohjalle ja reunoille. Tähän piirakkaan sopii, että reunojakin on reilusti. Sekoita vaniljakastikejauhe vispilällä maidon joukkoon ja laita kylmään 10 minuutiksi. Lisää joukkoon mascarponejuusto ja sekoita vähän voimaakin käyttäen, on aika tömäkkää sekoitettavaa. Lisää täyte lastalla piirakkapohjan päälle. Helpointa oli edetä keskeltä reunoille. Levitä mustikat täytteen päälle. Ripottele pinnalle ensin perunajauhoja, sitten vähän sokeria ja lopuksi valuta siirappia suoraan tetran kaatonokasta nauhana piiraan päälle. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Kun reunat ovat vähän ruskistuneet lisää leivinpaperi piiraan päälle, etteivät reunat pala. Nokkela keino on piirtää piirakkavuuan ääriviivoja myöten rengas leivinpaperille ja leikata sitten keskeltä pyörylä pois muutaman sentin pienempänä kuin ääriviivat. Tämä toimi hyvin, koska mustikoiden kostuttama täyteosa tarvitsi vielä kypsymistä. 


tiistai 6. elokuuta 2013

Juustokuorrutetut broilerin paistileikkeet

Tämän reseptin olen saanut vuosia sitten erään (turkulaisen) Citymarketin kotikeittiöstä. Nämä leikkeet ovat siis kuuluneet jo kauan meidän perheen herkkuihin. Kunhan leikkeet maustaa suolalla, muuten voi käyttää omia lempimausteitaan. Osaan leikkeistä voi halutessaan laittaa enemmän mausteita aikuisia varten ja lasten leikkeet voi maustaa kevyemmin. Aina kun olen näitä tarjonnut, kaikki ovat niistä pitäneet. Resepti on niin simppeli, että tän osaa tehdä vaikkei paljoa olisi kokkaamista harrastanutkaan. Jos valmistat vain vain yhden rasiallisen paistileikkeitä, ne kannattaa laittaa piirasvuokaan, matalareunaisessa vuoassa leikkeet näyttävät paremmalta!









6:lle hengelle:
suolaa, mustapippuria myllystä
paprikajauhetta (tai mieleistäsi maustetta)
korppujauhoja
emmental-mozzarellajuustoraastetta

Mausta broilerin paistileikkeet suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Ripottele kerros korppujauhoja  halkaisijaltaan 28 cm piiras- tai matalan uunivuoan pohjalle. Lado paistileikkeet korppujauhojen päälle. Mausta leikkeiden pinta paprikajauheella ja levitä päällimmäiseksi reilu kerros juustoraastetta. Kypsennä leikkeitä uunin keskiosassa 15 -20 minuuttia 200 asteessa.


lauantai 3. elokuuta 2013

Sitruunalimonadi isoäidin tapaan

Nyt tuli kyllä täysosuma! Siis tää Me Naiset-lehdestä napattu Pipsa Hurmerinnan resepti tästä vanhan ajan limonadista. Miten sen nyt sanois, ihan päällikkö juoma. Mietin pitkään, että laittasko joukkoon limeä, hunajaa tai inkivääriä. Onneksi en tehnyt niin. Tän kuuluu olla just tällainen, että kiitosta vaan Pipsa. En tiedä onko tämä hänen isoäitinsä resepti vai mistä on peräisin, mutta hyvää on. Sopii kaiken ikäisille ja mihin tilanteeseen vaan; janojuomaksi, vierastarjottavaksi, vapuksi jne. Tekeminenkin on helppoa kuin heinän teko, edellisenä päivänä ainekset kiehautetaan, jätetään kattilaan ja pullotus seuraavana päivänä. Ihana perinneresepti! Kannattaa muuten tehdä luomu- tai muuten laadukkaista sitruunoista, mitä paremmat raaka-aineet sitä parempi maku. Mun sitruunat tulivat Italiasta suoraan kotiovelle! Sisilialaisia, laadultaan maailman parhaita. Laimennussuhde oli sama kuin mehuissa ja erityisen hyvää juoma oli laimennettuna Soda Streamilla tehtyyn kuplaveteen.















Noin 2 litraa valmista tiivistettä:
1 l vettä
1 kg sokeria
1 rkl sitruunahappoa
6 sitruunaa

Pese sitruunat hyvin ja raasta niiden keltainen kuori. Leikkaa sitruunat ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta vesi, sokeri ja sitruunahappo kattilassa. Lisää sitruunaviipaleet ja -kuoriraaste kiehuvaan liemeen. Anna limonadin jäähtyä kattilassa ja seistä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Tarjoile tavallisella/hiilihappopitoisella vedellä sopivaksi laimennettuna.


Juustotäytteiset jauhelihapihvit

Kyllä se jauheliha vaan on niin helppo raaka-aine, että siihen tarttuu helposti, jos ruoka pitää saada nopeasti valmiiksi. Jauhelihasta tehdyt ruuat kyllä hyviäkin. Jauhelihan myyntitilastot Suomessa osoittavat sen, että kyllä siitä jauhelihasta joku muukin tykkää. Tässä on joskus muinoin jostain lehdestä poimimani jauhelihapihviresepti, joka toimii hyvin. Teen pihvit alkuperäisreseptin mukaisesti tosi isoiksi, siis 4 jättipihviä. Voihan niistä kokeilla tehdä pienempiäkin. Nämä ovat oikein herkkupihvejä!















4 kpl oikein isoja tai 8 kpl pieniä pihvejä:
2 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
tilkka öljyä
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 1/2 tl suolaa
Täyte:
100 g maustettua tuorejuustoa (laitoin ruohosipulimaustettua)
1 dl juustoraastetta (laitoin emmental-mozzarellaa)
yrttejä halutessasi

Sekoita täytteen aineet keskenään. Hienonna sipuli ja pehmitä pannulla tilkassa öljyä. Laita jauheliha kulhoon. Kippaa kermaviili perään. Kaada kermaviilin päälle korppujauhot ja sekoita ne kermaviiliin. Anna turvota hetki ja lisää loput aineet. Sekoita vatkaimella, käytä taikinakoukkuja. Muotoile taikinasta neljä isoa pihviä uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa täyte pihvien keskelle ja taita reunat täytteen päälle. Paista pihvit uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai pannulla kullanruskeiksi molemmin puolin. Jos paistat pannulla, tee ne silti leivinpaperille ja jos teet isoja pihvejä, nosta kahden lastan avulla pannulle.