tiistai 3. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsakeitto - huikean hyvää!

Tänään piti sitten tuhota se toinen jättiläiskesäkurpitsa, luomulähiruokaa parhaimmillaan. Sille piti laatia arvoisensa resepti. Keittoa en ole tehnyt pieneen aikaan, joten eikun parin päivän keittoreseptiä laatimaan. Ajattelin, että pelkästä kesäkurpitsasta tehdystä keitosta tulee vetinen, joten porkkanaa ja perunaa mukaan, sekä sipulia ja valkosipulia makua antamaan. Liemeksi ehdottomasti kanalientä höystettynä tilkalla appelsiinituoremehua, varmaan tulisi hyvä liemi. Kaiken kruunuksi Koskenlaskijaa tietysti. Jotta mausta saisi täyteläisen, hieman paahteisen, kannattaisi kasviksia kuullotella kattilassa ennen liemen lisäämistä. Mausteiksi valitsin suolan lisäksi curryn ja cayennepippurin. Sanat eivät riitä kertomaan, miten hyvää keitosta tuli! Paahdoin oheen kinkkusuikaleita ja tummaa kuutioitua leipää pannulla. Hyvä keino käyttää vähän kuivahtaneet tummat leivän siivut, sekoitus sopi tosi hyvin keiton päälle! Nappasin vielä kuvan reseptistä, jota kirjoittelin keittoa tehdessäni plussapistetiedotteen kirjekuoresta  repäistyyn paperinpalaan.






tilkka öljyä
4 porkkanaa
4 perunaa
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 rkl currya
2 kesäkurpitsaa 
cayennepippuria
2 dl appelsiinituoremehua
2 kanaliemikuutiota + 1 litra vettä
suolaa
Lisäksi:
1 pss HK 100 % paahdettu kinkkusuikale
4 viipaletta suorakaiteen muotoista ruis- tai muuta tummaa leipää

Lorauta tilkka öljyä suureen kattilaan, lisää ensin kuoritut, viipaloidut porkkanat ja kuullota niitä hetki. Kun ovat vähän pehmenneet lisää kuoritut, kuutioidut perunat ja silputut sipuli sekä valkosipuli ja mausteista curry. Anna kypsyä ja pehmentyä puulastalla välillä sekoitellen. Lisää öljyä tarpeen vaatiessa. Lisää (kuorimattomat) kuutioidut kesäkurpitsat ja cayennepippuri. Anna kasvisten pehmetä vielä hetki. Lisää appelsiinituoremehu, vesi ja murustele kanaliemikuutiot joukkoon. Lisää suola. Kuutioi viimeisenä sulatejuusto keiton joukkoon. Anna keiton kypsyä hiljaisella tulella n. 15 minuuttia. Paahda keiton kypsyessä pannulla tilkassa öljyä kinkkusuikaleet ja pieniksi kuutioidut leipäviipaleet. Ihan lopuksi soseuta keitto sauvasekoittimella tai vatkaimella. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Ripottele lautaselle keiton päälle kinkkusuikale-leipäkuutioseosta.


2 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsa on kyllä upea raaka-aine! On taas niin herkullinen ohje, appelsiinimehu kuulostaa mielenkiintoiselta! Tässähän tulee ihan nälkä =)

    VastaaPoista
  2. Se sopi sinne kuin nyrkki silmään, mä yhdistelin kaikki ihanat kesäkurpitsakeittoreseptit ja hyväähän siitä tuli!

    VastaaPoista