perjantai 25. heinäkuuta 2014

Mutakakku

Olin viimeksi tehnyt mutakakkua vuosia sitten, eikä mulla ollut oikein mitään muistikuvaa kakun mausta ja vielä vähemmän tietoa siitä, millä reseptillä sen silloin tein. Mulla on sellainen mielikuva, että tämä on usein eka leivonnainen, mitä lapset tekevät kun leipominen alkaa kiinnostaa. Se on varsinkin teinien suosikki. Kuinkas ollakaan lupauduin tekemään piknikpurtavaa kuuden hengen ryhmällemme viime lauantain konserttiin Poriin jazzeille. Aattelin, että mutakakku sopisi sinne hyvin makeaksi palaksi, jota voisi nauttia kahvin tai viinin kanssa. Mulla oli itsellä kymmenkunta mutakakkureseptiä, mutta mikään niistä ei oikein säväyttänyt. Olin päättänyt tehdä sen halkaisijaltaan 20-senttiseen kertakäyttöiseen foliovuokaan ja netistä reseptejä surffaillessani löysin täydellisen reseptin Mausteinen Manteli-blogista. Kakussa on todella yksinkertaiset aineet, suklaata ei tarvita, pelkkä tumma kaakaojauho riittää tekemään kakusta superhyvän makuisen. Koostumukseltaan kakku on täydellinen, reunoilta kypsempi, keskeltä hiukan valuva, tahmainen. Mun mielestä kakku ei tarvitse mitään muuta, kuin vähän tomusokeria päälle, mutta voi sen kanssa tarjota vaikka vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa, jos haluaa. Juu, ja pieni pala tätä täyteläistä kakkua riittää tyydyttämään makeanhimon. Meitä tuli lauantaina kyyti hakemaan kolmen aikaan iltapäivällä, vähän kahden jälkeen otin ainekset esille ja sekoittelin kakun viidessä minuutissa, 20 vailla kolme otin sen uunista ulos ja vein sen autotallin lattialle jäähtymään foliolla peitettynä. Kolmelta lähdettiin, niin kuin pitikin! Porissa Karjarannan Shelliltä oli aika pitkä matka Kirjurinluotoon konserttialueelle kantaa kakkua lämpimässä kädessä, vaappuvassa kertakäyttövuoassa, mutta näin me kuitenkin tehtiin. Tuloksena oli kiva reikä keskellä kakkua, joten se kakku ei kuviin päässyt. Tein pari uutta mutakakkua tällä viikolla, kun meillä kävi vieraita pariinkin otteeseen, niistä kakuista sai jo asiallisia kuviakin. Tämän kokoisia kakkuja menee pari kivasti uuniin samalla kertaa. Toisen kakun tein irtopohjavuokaan ja toisen taas folivuokaan. Siitä foliovuoasta kakun saa näppärästi tarjolle saksimalla vuoan pois tahmean kakun ympäriltä sitten kun kakku on jäähtynyt. Jazzeilla me syötiin kakku kuuteen pekkaan, mutta jos kahvipöydässä on muutakin tarjottavaa, kakusta riittää hyvinkin kymmenellekin hengelle. Miten noin yksinkertaisista aineksista tuleekin näin syntisen hyvä, täydellinen suklaakakku, tämä sun on PAKKO kokeilla!










halkasijaltaan 20 cm irtopohjavuoka 
150 g voita
2 munaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
4 rkl kaakaojauhetta
3 dl sokeria

Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja sekoita voisula joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne muna-voisulan joukkoon. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja leivitä reunat, vuoraa tavallinen vuoka leivinpaperilla ja voitele se kevyesti tai leivitä kertakäyttövuoka kokonaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja säilytä tarvittaessa jääkaapissa. Koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti