sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Macaroni and Cheese - Martha Stewartin tapaan

Tämän Amerikan herkun syntyyn on syypää Thomas Jefferson, joka rakasti italialaista ruokaa ja jonka presidenttikaudella juustomakaronia tarjoiltiin hienoilla päivällisillä. Olen jo pidemmän aikaa ollut utelias tämän ruoan suhteen. Kun vanhempi poika tuli tyttöystävänsä kanssa syömään, oli oikein sopiva hetki kokeilla tätä yksinkertaista, juustoista pastaruokaa. Mulla oli pari reseptiä jemmassa, mutteivät ne näyttäneet sopivilta. Sitten vaan nettiin surffailemaan; suomalaiset versiot hylkäsin heti. Martha Stewartin resepti näytti mielenkiintoisimmalta, valitsin siis sen, vähän vähensin leivän määrää, sitä oli ihan liikaa. Sitten vaan suomennoshommiin. Teko-ohjeen ja pari lisäystä katsoin Allrecipes.com:sta, siellä oli videona macaroni and cheese Thomas Jeffersonin tyyliin. Makaronina mulla oli ihanaa maccheronia, suoraa putkipastaa, joka imaisi kivasti juustokastiketta. Sarvimakaroni käy ihan mainiosti myös. Älä pelästy kastikkeen runsasta määrää, ontot makaronit kyllä imaisevat sen itseensä. Meillä tarjottiin tämän paistoksen kanssa jauhelihapihvejä sipulirenkaiden kera, raejuustoa ja porkkanaraastetta, hyvin sopivat yhteen. Ihana tuhti herkku, jota kannattaa tehdä vain se määrä, mitä kerralla syödään, koska noin runsaalla juustomäärällä makaroonit ovat melkoista "tönkköä" seuraavana päivänä. Tästä 12 hengen reseptistä on helppo tehdä esimerkiksi puolikas annos. Minä tietysti tein neljälle hengelle koko määrän...












12 hengelle:
500 g sarvi- tai putkimakaronia
Kastike:
6 rkl voita
1,2 dl vehnäjauhoja
1, 2 l täysmaitoa (tai 1 l täysmaitoa ja 2 dl ruokakermaa)
2 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
500 g cheddar-juustoa
225 g gruyerejuustoa tai 150 g pecorino romano-juustoa
1 tl worcesterkastiketta
Päälle:
4 siivua hyvää vaaleaa leipää
2 rkl pehmeää voita

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä, kuivattele niitä hetki lävikössä. Laita juustokastikkeen voi sulamaan kattilaan. Lisää jauhot, älä anna niiden ruskistua. Lisää maito erissä vispaten. Mausta kastike. Raasta juustot ja lisää ne kattilaan sulamaan. Laita vielä tilkka worcesterkastiketta joukkoon. Murustele leipä esim. sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, lisää rasva joukkoon ja sekoita hyvin. Voitele uunivuoka, laita makaronit sinne ja kaada kastike päälle. Murustele lopuksi leipäseos päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna paistoksen vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti