torstai 24. huhtikuuta 2014

Paahdettu kasvissosekeitto

Mulla oli ensin tarkoituksena tehdä peruna-purjososekeitto, mutta palsternakkatwistillä, mutta taas homma karkasi käsistä. Mulla on varmaan tuhat kasviskeiton reseptiä, poimin sieltä kaikki sopivat sosekeitot, lukaisin läpi ja aloin kirjoittaa aineksia paperille. Perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, kukkakaalia, omenaa, purjoa, sipulia, valkosipulinkynsiä, liemikuutioita, vettä, suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää, timjamia, laakerinlehti, tabascoa, maitoa, tuorejuustoa - niistä on hyvä kasvissosekeitto tehty! Kasvikset kannattaa leikata aika pieniksi kuutioiksi, jotta ne saavat enemmän paahteista pintaa. Eikä ole väliä, vaikka kasvikset ottavat vähän kattilan pohjaan kiinnikin, sitten kun lisää liemen, ne irtoavat pohjasta. Kasvikset lisätään kattilaan siten, että eniten kypsymisaikaa vaativat laitetaan ensin ja vähiten aikaa vaativat viimeksi. Veisköhän tuo kasvisten pyörittely joku 10 -15 minuuttia aikaa. Sen jälkeen kun on lisännyt veden, liemikuutiot ja mausteet, kannattaa keiton antaa porista 15 -20 minuuttia ja sitten soseutus sauvasekoittimella. Huolellinen soseutus, että keitosta tulee oikein samettista. Tämän jälkeen lisätään maito ja tuorejuusto, maku tarkastetaan ja lisätään tarpeen mukaan suolaa ja mustapippuria. Sitten enää kevyt lämmitys ja keitto on valmista nautittavaksi. Jos koristuksia haluaa keittoannosten päälle, pelkkä ruohosipulisilppu riittää hyvin. Meidän nuoremman pojan kasvis- ja juuresvalikoima on aika suppea ja Isäntä epäili, että ei se poika Mikkelistä palattuaan varmaan tuota syö. Sitä paitsi hän ei tykkää yhtään kukkakaalista. Poika söi ja sanoi keiton olevan oikein hyvää. Tässä keitossa on niin monipuolisesti kasviksia ja maut ovat niin täydellisessä harmoniassa keskenään, että tätä kannattaa tehdä usein. Oma arvioni on, että tästä on vaikeaa kasvissosekeiton makua parantaa!










7 litran kattilallinen:
2 purjoa (n. 600 g)
1 palsternakka (n. 150 g)
1 kukkakaali (n. 600 g)
8 perunaa
4 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 omena
2 l vettä + 3 kanaliemikuutiota
suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
vähän paprikajauhetta
tuoretta tai kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
muutama tippa tabascoa
n. 4 dl maitoa (laita enemmän, jos haluat juoksevampaa keittoa)
1 rasia Creme Bonjour-savuporotuorejuustoa
Tarjoiluun pinnalle:
ruohosipulisilppua

Laita suuren kattilan pohjalle nokare voita ja vähän öljyä. Lisää sinne ensin pilkotut porkkanat, hetken kuluttua pilkottu kukkakaali, sitten pilkottu palsternakka. Seuraavana on vuorossa pilkotut perunat, sitten silputut sipuli ja valkosipuli. Lisää sitten viipaloitu purjo. Sekoittele ahkerasti puulastalla pohjia myöten. Kun kasvikset ovat pehmenneet ja saaneet vähän väriä (10 -15 minuutin kuluttua) lisää kuorittu, pilkottu omena, vesi ja kanaliemikuutiot. Lisää myös suolaa ja mustapippuria, muskottipähkinää, paprikaa, ja timjamia. Sitten muutama tippa tabascoa, huolellinen sekoitus ja laakerinlehti kattilan laitaan. Sieltä se löytyy helposti ennen soseutusta. Anna kiehua 15 -20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat varmasti pehmenneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettiseksi, lisää maito ja tuorejuusto vielä sauvasekoittimella joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Kuumenna keitto nopeasti. Tarjoa heti, voit halutessasi lisätä keittoannosten päälle ruohosipulisilppua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti