sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Portobello-ateria kahdelle

Saimme blogitapaamiseemme näitä ihania portobello-sieniä sponssina Champilta. Portobellot olivat mulle uusi tuttavuus vaikka herkkusienten ystävä olenkin. Mietin pitkään, mitä näistä jättiläisherkkusienistä valmistaisin. Miten olisi koko ateria, joka rakentuisi näiden sienten ympärille ja sitten koko "hoito" uuniin? Tutkin ison kasan reseptejä, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Tulin siihen tulokseen, että portobellot kannattaa esipaistaa ensin uunissa, niistä lähtee nimittäin melkoinen määrä kosteutta, lopputulos ei sitten ole vetinen. Neste kannattaa kipata sienistä pois ennen täyttämistä. Päädyin täyttämään sienet naudan ulkofileepihveillä, jotka leikkasin suikaleiksi ja karamellisoiduilla sipulirenkailla. Tuon vaahtovoin lappamisen pihvien päälle olen joskus nähnyt Kari Aihisen tekevän telkkarissa. Vähän aikaa sitten pääsin sitä itse kokeilemaan HK:n lihakoulussa firman kokkien opastuksella. Se parantaa pihvien makua huomattavasti ja pitää ne mehevinä. Päälle laitoin vuohenjuustokiekon. Uunivuokaan laitoin lisäksi tomaattikuutioita ja perunamuusiruusukkeita. Ihan täydellinen ateria, sanoisin! Hiilihydraatteja välttelevät jättävät tietysti perunamuusin pois ja lisäävät kasvisten määrää.












2:lle hengelle:
2 kpl portobelloja
öljyä

Karamellisoidut sipulit:
2 sipulia
0,75 dl punaviiniä
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 tl tuoretta timjamia
0,5 tl merisuolaa myllystä

Naudan ulkofileepihvit:
2 kpl maustamattomia naudan ulkofileepihvejä (1 pkt Pirkkaa)
öljyä ja voita
reilu nokare voita
muutama oksa timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä

Tomaattilisäke:
2 tomaattia
suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

1 (President) vuohenjuustokiekko
perunamuusia

Ota pihvit huoneenlämpöön ajoissa. Puhdista sienet hyvin ja ota jalka pois. Kaavi tummat "höttöiset" osat lakin alapinnasta ja reunoilta vaikka lusikalla pois. Öljyä uunivuoan pohja ja laita sienet vuokaan. Paista sieniä uunissa n. 220 asteessa  kymmenisen minuuttia, kunnes neste irtoaa sienistä. Ota vuoka uunista ja anna sienten jäähtyä hieman. Kaada neste sienistä pois. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulirenkaita 10 minuuttia öljytilkassa. Lisää viini, viinietikka, timjami ja suola. Anna sipulien karamellisoitua kannen alla miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia välillä sekoittaen. Kuivaa pihvien pinnat. Laita kuumalle pannulle sekä öljyä että voita. Paista pihvejä noin 3 minuuttia/puoli. Älä kääntele ja liikuttele niitä, vaan ensin toinen puoli ja sitten kääntö ja toinen puoli. Ensimmäisen puolen paistopintaa voi lastalla vähän pihvin kulmaa nostaen katsoa, koska se näyttää hyvältä. Kun olet kääntänyt pihvit, lisää pannulle reilu nokare voita ja muutama oksa timjamia. Kun voi on sulanut ja hieman ruskistunut, ala kauhoa sitä ruokalusikalla pihvien päälle, tee tämä useita kertoja. Ota pihvit pannulta, mausta suolalla ja pippurilla ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuutioi ja valuta tomaatit. Täytä sienet. Laita lakkeihin ensin suikaloidut pihvit, sitten karamellisoitua sipulia päälle. Leikkaa vuohenjuustokiekko halki ja laita kummankin sienen päälle puolikas juustokiekko "nahkapuoli" ylöspäin. Asettele seuraavaksi tomaattikuutiot vuokaan, mausta ne suolalla ja pippurilla ja lorauta tilkka oliiviöljyä päälle. Pursota lopuksi perunamuusia vuokaan. Gratinoi 225 asteessa, kunnes juusto ja perunamuusi ovat kauniin kullanruskeita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti