Kaalilaatikonkin voi tehdä niin, että laittaa sekaan jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, muttei sentään sinistä! Halusin luoda suussa sulavan kaalilaatikkoreseptin, jota voisin sitten jatkossa käyttää ja josta saattaisi olla muillekin iloa. Perehdyin asiaan tutkimalla hurjan kasan reseptejä itseltäni ja netistä. Multa löytyi todella perinteisiä, esim. Isännän mummun resepti. Kaikista silmiini osuneista lehdistä olen myös ne reseptit vuosien varrella talteen poiminut. Kyllä mä Hymy-lehdessäkin joskus julkaistusta Paavo Väyrysen kaalilaatikkoreseptistä yhden idean poimin! Olen aina sanonut, että hyviä reseptejä tai ideoita on kaikkialla, aina pitää olla silmät ja korvat tarkkana. Onneksi mun äiti on koko ikänsä harrastanut ystäviensä kanssa lehtien vaihtoa, ne kaikki päätyy mulle ennemmin tai myöhemmin. Äidin lehdet käy mulla ennen ystäville menoa ja ystävien lehdet mä selaan läpi ja poimin mielenkiintoiset reseptit talteen ennen kuin laitan ne lehtikeräykseen. Keittokirjojen reseptejä oli vaikka millä mitalla. Blogeissakin tästä suomalaisten rakastamasta kaalilaatikosta oli vaikka minkälaisia versioita. Sen on aina tehnyt tietyllä tavalla, eikä ole tullut mieleenkään, että niitä valmistustapoja on aivan hirveästi. Tarkoitan tässä nimen omaan lihakaalilaatikkoa, siis sitä versiota, jossa pääraaka-aineina ovat kaali, jauheliha ja riisi/ohra sekä joku liemi/sidosaine. Yhden aineksen tiesin näiden lisäksi laatikkooni laittavani, nimittäin siirapin, mä rakastan sitä siirapin makua siellä laatikossa. Sit mä tiesin mikä jää ehdottomasti tästä herkkuversiosta pois. meirami, en oikein tykkää sen mausta. Tämän penkomisen lopputuloksena syntyi hyvä resepti. Tuli tehtyä rakenteeltaan täydellistä ja aivan mahtavan makuista, suorastaan törkeän hyvää kaalilaatikkoa, olkaa hyvä!
n. 1,3 kg keräkaalia suikaleina
voita
2 sipulia
2 dl puuroriisiä + vettä
1 lihaliemikuutio
400 g jauhelihaa
suolaa
valkopippuria
3/4 dl siirappia
1/2 l kiehuvaa vettä
3 munaa
2 rkl ketsuppia
Päälle:
korppujauhoja
Hauduta suikaloitu kaali voissa pannulla. Lisää loppuvaiheessa silputtu sipuli pannulle hautumaan. Keitä puuroriisi kypsäksi kattilassa vedessä, johon on lisätty lihaliemikuutio pakkauksen ohjeen mukaan. Paista jauheliha pannulla, mausta suolalla ja valkopippurilla. Yhdistä kaaliseos, riisi ja jauheliha suuressa kulhossa ja lisää joukkoon siirappi, kiehuva vesi, munat ja ketsuppi. Sekoita hyvin ja jaa voideltuihin uunivuokiin. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista laatikoita 175° uunissa 1 ½ - 2 tuntia, kunnes laatikko on tosi pehmeää. Nauti puolukkasurvoksen ja halutessasi perunoiden kanssa.
Minäkin tässä eräänä ehtoona tein kaalilaatikkoa, oikaisin sen verran, että laitoin kaaliraasteen raakana, samaten esikypsennetyt ohraryynit semmosenaan ilman keittämistä. Hyvää ja pehmeää tuli parin tunnin uunhaudutuksen jälkeen ! Terv. Jaana V Porista
VastaaPoistaHuomasin kanssa noita reseptejä tutkiessani, että noinkin sen voi tehdä. Sen jauhelihankin voi laittaa raakana, tai jos käyttää riisiä, sitäkin oli raakana laitettu. Sitten vaan pitkä haudutus, kyllä se onnistuu niinkin. Noi munat on kanssa makuasia, toiset laittaa, toiset ei. Uskon kyllä,että se sun lootas oli hyvää!☺
PoistaEn ymmärrä, miks en joskus tykännyt kaalilaatikosta... nyt se on suurta herkkua! Täytyykin lähteä kaalin ostoon ;)
VastaaPoistaEn mäkään siitä aina ole tykännyt, nykyisin noi kaaliherkut vie kyllä kielen mennessään. Pitääpä joskus kokeilla tota Jaanan tyyliä, että laittaa kaalit ja suurimot raakana ja hauduttelee pitkään! ☺
PoistaKaalilaatikko on kyllä melkoista herkkua! Meillä muut ei oikein kyseisestä ruoasta innostu, mutta joutuvat sitä ainakin kerran vuodessa syömään.
VastaaPoistaAnu, tässä kohtaa täytyy sanoa, että tää voi olla se ainoa syy, että on kiva asustella Isännän kanssa kahdestaan: saa mielin määrin huseerata noiden kaaliruokien kanssa, kun pojat ei ole huutelemassa hirveestä hajusta keittiössä, eikä kumpikaan olisi tikullakaan koskenut mihinkään kaaliruokaan!☺
PoistaNam, näyttää herkulliselta! Meilläkään tuo isäntä ei oikein lämpiä kaaliruoille. Mutta aion tätä kyllä leivinuunissa tehdä, kunhan sen lämpöiseksi saan.
VastaaPoistaMulla on leivinuuni takan sivussa ylhäällä, kunhan ilmat vähän viilenee ja takassa aletaan pitää jatkuvasti tulta, alan kanssa laittaa sinne ruokia muhimaan!☺
Poista