sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lampaankääpäpihvit

Mun äiti ja isä kävi metsällä katsomassa, mikä oli päivän tarjonta sienten osalta. Suolaan päätyvät sienet äidillä oli ylimpänä mielessä, tatitkin olisivat kiinnostaneet. Tatteja ei enää liiemmilti näkynyt, mutta sen sijaan pienen korillisen lampaankääpiä äiti oli löytänyt. Se on mieto sieni, jota ei tarvitse esikäsitellä. Sen voi paistaa, säilöä tai kuivata. Mun mielestä se on parhaimmillaan paistettuna. Äidin oppien mukaan leikkaan isot hatut sopivan kokoisiksi pihveiksi, pienemmät laitan kokonaisina pannulle. Leivitän ne ensin kananmunalla, sitten vehnäjauhoissa, joihin on lisätty suola ja valkopippuri. Sitten vaan hetkeksi väriä saamaan pannulle molemmin puolin. Tämä yksinkertainen herkku ei kaipaa kuin perunaa jossain muodossa kaverikseen. Tänään meillä syötiin näiden pihvien kanssa perunamuusia, johon lisäsin runsaasti ruohosipulisilppua. Isäntä lähti tänään töihin yhden jälkeen iltapäivällä. En ollut vielä siihen aikaan ruokaa tehnyt, joten hänellä oli sunnuntain kunniaksi hyvä palvelu: vein ruuan myöhemmin sinne työpaikalle lämpimänä, bon appetit!


lampaankääpiä
kananmunia
vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Puhdista sienet ja irrota jalat hatuista. Leikkaa isommat  hatut pienemmiksi paloiksi, jalat voi halkaista ja paistaa myös.  Laita pari leivitysastiaa valmiiksi, toiseen munaa, jonka rakenteen voi kevyesti vatkata rikki. Toiseen vehnäjauhoja, joihin sekoitetaan suolaa ja valkopippuria. Kasta sienet ensin kananmunaan ja jauhota sitten molemmin puolin. Paista pannulla voissa molemmin puolin kullankeltaisiksi. Nauti heti vaikka perunamuusin ja salaatin kera.
2 kommenttia:

  1. Hyvää on nuo lampaankääpäpihvit! Meillä maistuu kaikki sienet, ja mahdollisimman simppelisti laitettuna. Ei ole tatteja löytynyt meidänkään metsistä, mutta suppilovahveroita yleensä löytyy. Kun joku ehtisi metsään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kanssa syödään kaikkia mahdollisia sieniä ja niin kuin sanoit, yksinkertaiset reseptit on sienissä kaikkein parhaita, ne on itsessään niin hyvän makuisia, ei tarvitse kun vähän makua korostaa. ☺

      Poista