maanantai 30. maaliskuuta 2015

Maa-artisokkakeitto

Kannattaa kurkata tuo kuva tuolla reseptin alla, syötävän hyvännäköisiä suklaaruusuja on nyt kukkakaupoissa myynnissä. Ne ei siis ole syötäviä! Meillä päin näitä ihanuuksia myy ainakin Kukkasiskot. Oltiin lauantaina menossa kavereille kylään ja ennen sitä kävin kiireesti kaupassa tarkoituksena hakea jotain nopeasti valmistuvaa purtavaa ennen iltaa. Ei mulla mitään muita suunnitelmia ollut, katselin siellä Supermarketissa kasvisosastolla "sillä silmällä" ympärilleni ja näin valmiin maa-artisokkasoseen hyllyssä. Se oli siinä, luotin siihen että loput ainekset löytyvät kotoa, kuohukermapurkin  poimin vielä koriini. Kotona aloin sitten tutkia niitä reseptejä ja päädyin tähän helppoon versioon, johon poimin juttuja vähän sieltä ja täältä. Ei niissä resepteissä muuten paljon eroja ole, mutta yleensä käytetään perunaa loiventamassa ja kuohukermaa pehmentämässä maa-artisokan makua. Perunoita löytyi kotoa, samoin sipuleita. Kasvikset voisi paahtaa kattilassa ennen liemen lisäämistä, mutta kun mulla oli valmista sosetta, niin päädyin kypsentämään pieniksi kuutioidut perunat nopeasti kasvisliemessä, kuullottamaan sipulit, soseuttamaan nämä ja lisäämään valmiin maa-artisokkasoseen sinne joukkoon. Keitto valmistui tosi nopeasti ja oli tosi hyvää, sopii erinomaisesti lounaskeitoksi, mutta myös alkupalakeitoksi. Lounasversiosta voi jättää kerman pois. Eläköön valmiit kasvissoseet!








500 g valmista maa-artisokkasosetta
500 g raakoja (jauhoisia) perunoita
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
tilkka öljyä
(2 dl kuohukermaa)
1 rkl hunajaa
maun mukaan suolaa
maun mukaan mustapippuria myllystä
maun mukaan muskottia (varovasti)
Tarjoiluun:
neitsytoliiviöljyä
persiljaa

Kuori perunat ja kuutioi ne. Laita vesi ja liemikuutio kattilaan ja lisää perunat sinne kypsymään. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää ne sitten kattilaan. Kun perunat ovat kypsyneet soseuta ne sileäksi soseeksi ja lisää maa-artisokkasose ja mausteet joukkoon. Kuumenna keitto uudelleen ja lisää lopuksi kerma. Anna vielä  keiton kuumentua, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria tai muskottia. Annostele lautasille ja laita pinnalle persiljaa ja pirskottele lopuksi vähän oliiviöljyä lautasille. Nauti esim. patongin tai maalaisleivän kanssa.




4 kommenttia:

  1. Mäkin tein viikonloppuna maa-artisokkakeittoa, mutta en oo siitä vielä ehtinyt kirjoittamaan. En oo koskaan aiemmin moista keittoa tehnyt, enkä katsonut vinkkejä ohjeista, mutta silti raaka-aineet on melkein samat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli hyvää keittoa, Isännästä näin, ettei kuulunut ihan ylimpiin suosikkeihin, mutta mulle maistuis. Söin sitä vielä parina päivänä töissä lounaalla ja oli hyvää uudelleen lämmitettynäkin!☺

      Poista
  2. Maa-artisokkakeitto (ja gratiini) lukeutuu minunkin suosikkikeittoihin ja sitä tuleekin tehtyä aika usein syksyllä. Valmiista soseesta en ole koskaan tehnyt...vaan pitääpä katsella olisko sitä meidänkin kaupoissa. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo ennen tehnyt mitään maa-artisokasta, mutta nyt on kynnys ylitetty ja juures hyväksi havaittu, niin eiköhän tästäkin blogista pukkaa lisää maa-artisokkareseptejä!☺

      Poista