keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

gazpacho - kylmä espanjalainen vihanneskeitto

Tein tätä keittoa Korukeitaan teemapäivään, jossa tarjottiin tekemiäni sormisyötäviä asiakkaille. Olin suunnitellut tarjoavani paria kylmää keittoa pienistä kertakäyttöisistä mukeista. Päädyin tähän espanjalaisen keittiön helmeen, gazpachoon, koska siinä oli yksinkertaiset aineet ja valmistaminen oli nopeaa. Pakkohan sen on hyvää olla, kun se on Espanjassa niin suosittua alkupalana tarjottavaa keittoa. Gazpacho-reseptejä on Espanjassa varmasti yhtä paljon kuin on kokkejakin. Hyvä muistisääntö tämän keiton aineiden määriin on seuraava: sopiva määrä tomaatteja, siitä määrästä puolet paprikaa, paprikan määrästä puolet kurkkua (näiden kahden mittasuhteet voivat olla toisinkin päin), sitten kolme osaa oliiviöljyä ja yksi osa valkoviini-, punaviini- tai sherryviinietikkaa. Suolaa, pippuria ja muita mausteita maun mukaan. Valkosipulia tässä keitossa on aina ja sitten vaaleata hieman kuivahtanutta leipää saostamiseen. Espanjalaiset syövät tätä keittoa kesähelteillä ja se kanssa tarjotaan usein kuutioitua kurkkua, paprikaa, sipulia ja paahtoleipää kruntonkeina.


2 -3 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 kurkku
1 -2 paprikaa
1/2 kg kypsiä (tai ylikypsiä) tomaatteja
1 sipuli tai salaattisipuli
1-2 puristettua valkosipulin kynttä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
(vähän tomaattimehua)
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä maun mukaan
muita mausteita maun mukaan esim. tabascoa, korianteria, cayennepippuria tai jeeraa, ehkä ripaus sokeria, tilkka sitruunamehua
vettä tarvittaessa keiton ohentamiseen

Kostuta leipäviipaleet kulhossa kylmässä vedessä. Tee tomaatteihin ristiviilto ja käytä ne 10 sekuntia kylmässä vedessä, niin kuori irtoaa helposti. Kuori kurkku joko juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Kuutioi kaikki ainekset vähän pienemmäksi ja sekoita kaikki ainekset hyvin joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Mausta mielesi mukaan. Anna keiton tekeytyä vähän aikaa jääkaapissa. Voit jäähdyttää keiton halutessasi jääpaloilla. Tarjoiluun mielesi mukaan kuutioitua kurkkua, paprikaa, sipulia ja krutonkeja. Keitto voidaan tarjota syötävänä lautaselta tai juotavana laseista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti