sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Naan-leivät

Mä sain äidiltä ja isältä synttärilahjaksi kauan haaveilemani pizzakiven. Jossakin naan-leivän reseptissä luki, että leipä kannattaa paistaa pizzakivellä, jos sellasen sattuu omistamaan. Näin saatiin kivi korkattua. Ensin pyyhin sen kostealla rätillä, sitten laitoin sen uuniin lämpiämään. Se laitetaan kylmän uunin alaosaan, lämpötilaksi max 220 astetta, otetaan pois lämpimänä, laitetaan leipomukset päälle ja takaisin uuniin, yläosaan tällä kertaa. Hyvin paistoi ainakin nämä ensimmäiset leivät! Ton juustokuminan voi halutessaan jättää pois, mutta se antaa kyllä leiville hienon maun. Siirapin voi halutessaan korvata sokerilla. Laitoin mä tohon reseptiin unikonsiemenetkin, mutten muistanut niitä sitten leipien päälle kiireessä laittaa, ei se mitään, eihän ne alunperin naan-leivän päälle ole kuuluneetkaan! Yksi leipä/henkilö on hyvä jos sen tarjoaa esim. keiton kanssa, mutta jos leivät laittaa tarjolle neljään osaan murrettuna tai leikattuna esim. noutopöytään, riittää vähempi määrä yhdelle henkilölle. Naan-leipä sopii hyvin minkä tahansa keiton kanssa tarjottavaksi, ei sen välttämättä tarvitse olla intialaista. Mulla on muutama naan-leivän resepti. Tutkin niitä ja tällainen niistä sitten syntyi:







4:lle hengelle, 4 leipää
5 -5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 dl vettä
2 1/2 dl maustamatonta jugurttia
1 rkl auringonkukkaöljyä
2 tl siirappia
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
Voiteluun ennen uunia:
vettä
Päälle: 
unikonsiemeniä
Voiteluun uunin jälkeen:
voisulaa, jonka voi halutessaan maustaa valkosipulijauheella ja cayennepippurilla

Sekoita vehnäjauhot, kuivahiiva, suola ja juustokumina. Lisää vesi-jugurttiseos, joka on kuumennettu n. 42 asteiseksi. Kuivahiiva vaatii kädenlämpöä korkeamman lämpötilan, jotta alkaa käymään! Lisää öljy ja siirappi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja alusta se pehmeäksi. Anna kohota liinan alla 20 minuuttia. Jaa taikina neljään osaan. Taputtele taikinanpalat noin 1,5 cm paksuisiksi noin 15 cm halkaisijaltaan oleviksi pyöreiksi lätyiksi. Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se öljyllä. Nosta leivät pellille. Voitele vedellä, etteivät kuivu uunissa. Paista 250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla 5 -8 minuuttia. Ota puolessa välissä uunista, käännä, voitele vedellä. laita uuniin ja paista toinenkin puoli. Voitele uunista tulleet leivät voisulalla. Jos teet leipiä enemmän kuin yhden annoksen, peitä uunia odottavat leivät leivinliinalla. Valmiit voisulalla voidellut leivät nosta keoksi päällekkäin ja tee foliosta paketti, että pysyvät pehmeinä ja lämpiminä. Tarjotaan siis lämpiminä, tuoreina!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti