torstai 17. lokakuuta 2013

Bircher müsli - tuorepuuron tyyliin

Bongasin Sikke - Ruokaa rakkaudella- ohjelmasta näppärän mysliohjeen, joka on mielestäni kyllä enemmän tuorepuuro, kun sen tekee tällä tyylillä. Herkullinen aamupalaksi sopiva "tökötti" siitä tulikin. Sen verran tuo myslin outo nimi kiinnosti, että googletin sitä hieman enemmän. Mysli on alunperin sairaalakäyttöön kehitetty. Vuonna 1900 sveitsiläinen tohtori Maximillian Bircher-Benner keksi yhdistää kaurahiutaleet (+ muut hiutaleet), kuivatut hedelmät, siemenet, pähkinät ja mantelilastut kuituja ja vitamiineja tarvitsivien potilaiden avuksi. Se nautittiin maidon tai jugurtin kera. Olemassa on jos jonkin moista reseptiä. Tässä reseptissä parasta on se, että kaurahiutaleita liotetaan omenamehussa yön yli, jotta saadaan pehmeä rakenne, jota on mukava syödä. Tätä pystyy muuntelemaan mielin määrin; omenamehun voi vaihtaa appelsiinimehuun, raastetun omenan vaikka paloiteltuun päärynään tai silputtuun kalvottomaan appelsiiniin. Marjoja voi vaihdella ja siemeniä, pähkinöitä tai mantelia lisätä mielensä mukaan. Makeutta voi lisätä hunajalla ja hapokkuutta sitruunamehulla. Enpä usko, että tähän Bircher-müsliin on olemassa yhtä ja oikeaa reseptiä, kukin voi tehdä sen omien mieltymystensä mukaan ja tarjolla on terveellinen aamupala!






2 hengelle:
200 g (2 dl) kaurahiutaleita
2 1/2 dl omenatuoremehua
2 omenaa raastettuna
200 g (1 prk) maustamatonta jugurttia
kanelia
tuoreita marjoja (mielellään mustikoita)

Laita kaurahiutaleet omenamehuun likoamaan yöksi. Sekoita raastettu omena, jugurtti, kaneli ja marjat joukkoon. Nauti aamupalaksi.


2 kommenttia:

  1. Bircheristä taitaa olla joka sveitsiläiskodissa, leipomossa ja hotellissa oma versionsa. Monissa paikoissa siinä on enemmän tai vähemmän kermavaahtoakin... energiaa puoleksi vuorilla ulkoilupäiväksi ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessakin on monessa huushollissa syöty näitä "kaurahiutalehuttuja" jo vuosikymmeniä! ♥

      Poista