lauantai 19. lokakuuta 2013

Hieno omenakakku

Teki mieli leipoa viikonlopuksi jotain hyvää kahvin kanssa. Tämä ohje tuli jostain vastaani, näytti kokeilemisen arvoiselta. Resepti on jostain keräilykortista vuosien takaa. Niitä kerättiin joskus, liityttiin johonkin reseptikerhoon, sitten posti alkoi kantaa reseptinippuja laatikkoon. Aloituspaketissa tuli joskus muinoin ensin sellanen muovilaatikko, sittemmin kansioita. Tämä oli sitä Mestarikustannuksen kansiomallia. Yhtään ruokaohjetta ei siis kannata heittää pois, vaikka olisi kuinka kummallisessa muodossa. Tämä on ihanan makuinen, hienostunut kahvipöydän kakku. Vaniljakastike sopii mielestäni sen kanssa tarjottavaksi. Munia en muistanut ajoissa ottaa lämpiämään, joten laitoin ne hetkeksi kädenlämpöiseen veteen ja jauhot laitan kakkuihin aina sihtaamalla, että saan ne ilmavasti taikinaan. Leivinjauhetta  tähän kakkuun ei tarvita, sillä munat kuohkeuttavat kakun. Omenoiksi kannattaa valita joku kova, kirpakka lajike. Tuo helppotekoinen omenatäyte kostuttaa kakkua mukavasti ja antaa sille hienon maun. Omenan tilalla voi käyttää persikkaa, päärynää tai aprikoosia, jos teet säilykkeestä, ota 400 g purkki.












200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
4 munaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 1/2 -3 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2 dl vettä
1 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
pala kanelitankoa
2 -3 omenaa
Koristeeksi:
tomusokeria

Kuori omenat ja poista niistä siemenkota. Leikkaa ne ohuehkoiksi lohkoiksi. Kiehauta vesi, sokeri, sitruunan mehu ja kuori sekä kanelitanko. Lisää omenalohkot liemeen ja keitä ne melko pehmeiksi. Anna jäähtyä liemessään ja valuta. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää sen jälkeen raastettu sitruunankuori ja sekoita lopuksi jauhot taikinaan. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22 cm irtopohjavuoka. Kaada puolet taikinasta vuokaan, levitä se lastalla tasaiseksi ja kaada omenatäyte päälle. Levitä sekin tasaiseksi. Lisää lopuksi toinen osa taikinasta päälle ja levitä lastalla tasaiseksi. Paista kakkua 175 asteessa alatasolla noin tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen irrottamista. Ripottele tomusokeria koristeeksi kakun päälle ja oheen vaniljakastiketta, kun tarjoat kakkua. 


2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkua! Näyttää tosiaan ihanan mehevältä!
    Katselin, että muuta talviomena roikkuuu vielä epätoivoisesti omenapuussa.. ehkäpä ne päätyvät tähän kakkuun =)

    VastaaPoista
  2. Oli tosi kyllä tosi herkullista; isäntä lähti eilen illalla töihin ja laitoin hänelle palan kakkua mukaan. Oikein soitti ja kertoi kuinka hyvää oli ollut! ♥

    VastaaPoista