lauantai 12. huhtikuuta 2014

Leipäpaistos - rakkain tähdereseptini

Tätä paistosta meillä tehdään aika usein, sen tekeminen on niin helppoa ja nopeaa. Maku vaihtelee sen mukaan, mitä aineita sattuu kaapissa olemaan, mutta aina siitä on tullut herkullista. Muodonkin voi itse päättää; sen voi tehdä uunipellille ohueksi pizzan tyyliin, se voi olla pienemmässä vuoassa piirakan tapaan paksumpana tai sitten siitä voi tehdä aamu- tai iltapalamuffinssit muffinssipellille. Kaikkia versioita on meillä tehty. Tähän tarvitaan maitoa ja munia ja sitten tietenkin sitä leipää. Maidon joukkoon voi lisätä kermapurkin lopun, jos sellainen sattuu pyörimään jääkaapissa. Leipä saa olla vähän kuivahtanutta, mielellään vaaleaa tai sekaleipää, voi olla siemeniäkin joukossa. Jos budjettisi on tosi tiukka tai haluat vähentää kaupan hävikkiä, osta punalaputettua "elistä" leipää. Jos kaikki alkaisivat tehdä näitä paistoksia, pienentäisimme mukavasti kaupasta jätteisiin menevää leipäkuormaa! Sitten niihin muihin aineisiin; jotain yrttiä tai yrttisekoitusta tuoreena tai kuivattuna kannattaa laittaa aina sekaan. Ja tietysti suolaa ja vähän pippuria. Munat laitetaan maidon joukkoon, maustetaan ja kuutioidaan leipä joukkoon. Sitten laitetaan kulho vähäksi aikaa kylmään, että leipä imee lientä itseensä, turpoaa ja hajoaa. Kokonaan sen ei tarvitse hajota, saa olla sattumia joukossa, riittää, että se on kokonaan kostunut. Sillä aikaa, kun muna-maito-leipäseos on turpoamassa, laitetaan uunipelti/vuoka/muffinipelti valmiiksi. Uunipellille olen laittanut leivinpaperia, jonka sipaisen öljyllä, uuni- tai piirakkavuoan olen voidellut (voisihan sinnekin laittaa sen leivinpaperin) ja muffinipellin voidellut öljyllä. Sitten tuleekin mukava kohta, eli mitä muuta laitetaan joukkoon, kun otetaan muna-maito-leipäseos kylmästä? No ihan mitä vaan, varsinkin kaikkea missä päiväykset lähenevät, eilisen ruoan jämiä, juustonkantteja, vähän nahistuneita kasviksia, pitkään pakkasessa pyörineitä tuotteita, joista ei tiedä mitä niistä valmistaisi. Tällä paistoksella saa helposti "siivottua" jääkaappia ja tulee tehtyä hyviä tekoja, kun ei tule sitä kotitalousjätettä niin paljon. Juustoraastetta laitan tuohon pizzamaiseen versioon päälle, muihin en sitä välttämättä laita. Tuon paistosversion voisi tehdä niin, että tekisi pelkän liemen, laittaisi sen vuokaan ja lisäisi päälle siivutettua tomaattia ja mozzarellaa. Näistä kaikista voi tehdä myös pelkän kasvis- tai kasvis-sieniversion. Sormisyötävää leipäpaistoksesta saa leikkaamalla pellille tehdyn version pieniksi neliöiksi tai kypsentämällä sen pienissä muffinssivuoissa.

Mä laitan tähän esimerkkejä, mitä paistos voisi sisältää, keksi itse lisää:

-leikkeleitä, makkaraa, jauhelihaa (paistettuna), kalaa, lihaa, broileria, sieniä
-kasviksia mielesi mukaan, nämä käytän yleensä ensin pannun kautta
-juustonkantteja raastettuna, tuore- tai raejuustojen jämiä

Viimeksi tein paistokseni pizzan tyyliin. Vanhempi poikani Eetun ilmoitti tulevansa tyttöystävänsä Saaran kanssa illalla käymään. Sain tiedon samana päivänä, joten jotain nopeasti valmistuvaa piti tehdä iltapalaksi. Mulla oli kaapissa muutama kuivahtanut sämpylä, maitoa ja munia löytyi, avatun metukkatangon jämät, sipulia, avattu juustoraastepussi ja vähän nahistuneen näköisiä suippopaprikoita. Näistähän syntyisi loistava, herkullinen iltapala yksinkertaisen vihersalaatin ja raejuuston kera. Hyvää tarjottavaa urheileville nuorille!















uunipellillinen, pizzan tapaan tehtynä, uuni- tai piirasvuokaan tehtynä tai muffinipellillä tehtynä
liemi:
1/2 l maitoa
4 munaa
puolen pitkän patongin verran leipää
suolaa
mustapippuria myllystä
yhtä yrttiä tai yrttiseosta tuoreena tai kuivattuna
halutessasi jotain muuta maustetta (esim. paprikaa)
muita aineksia:
mielesi mukaan, mitä kaapista löytyy
jos käytät kasviksia, pehmitä ne pannulla
liha-, kala- tai siipikarjatuotteet kypsänä, eli raa'at ensin pannun kautta
pakastetut sienet pannun kautta
juustoa raastettuna (paistoksen tai muffinien päälle ei tarvitse laittaa)

Sekoita kulhossa liemen ainekset, maito, munat, yrtit ja mausteet. Kuutioi käyttämäsi leipä ja lisää se joukkoon. Painele leivänpalat maitoon. Laita kylmään turpoamaan. Valmistele käyttämäsi vuoka. Tee tarvittavat toimenpiteet muille paistokseen käytettäville aineksille. Ota liemi kylmästä ja lisää loput ainekset joukkoon. Ne voi lisätä suoraan pannulta, ei tarvitse jäähdyttää. Levitä seos käsin tasaisesti uunipellille tai uuni- tai piirasvuokaan tai muffinipellin koloihin ja ripottele juustoraaste päälle (ei ole välttämätöntä vuoassa tai muffinipellillä). Muffineissa kolot saa täyttää kukkuralleen. Paista 160 asteessa 30 -35 minuuttia, kunnes juustoraaste on sulanut ja pinta kauniisti ruskistunut. Anna paistoksen vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen, ennen kuin annostelet sen. 


3 kommenttia:

  1. Aivan loistava hävikkiherkku :) Voi kun muistaisin tämän seuraavalla kerralla, kun yritän pakkosyöttää kuivahtaneita leivänkannikoita ipanoille. Luulen, että tällaisessa muodossa uppoaisi taatusti paremmin! Kiitos loistavasta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tosi herkkua lapsille kun käyttää niiden lemppariaineksia (ja vähemmän miellyttävät pieneksi silpuksi ja sinne vaan sekaan)!

      Poista
  2. Onkos kiertoilmauuni?

    VastaaPoista