maanantai 14. lokakuuta 2013

Härkäruukku

Nuorempi poika oli tulossa sunnuntaina kotiin syömään. Piti miettiä jotain proteiinipitoista jääkiekkolijalle, liharuokaa siis tarjolle. Mulla oli pakastimessa runsaan kilon painoinen naudan paahtopaistipala, otinpa sen sitten sulamaan. En halunnut laittaa paistia kokonaisena ja mietin, että uskaltaiskohan paahtopaistista laittaa jotain ruukkutyylistä uuniin muhimaan, vai olisiko se sitkeää niin laitettuna. Riskillä vedettiin, kun se ruukku kummitteli siellä päässä. Tutkin niitä "ruukku"-reseptejä, näyttivät usein sisältävän sieniä tai porkkanaa, kumpaakaan ei voinut laittaa, kun se poika ei niitä syö. Piti siis keksiä jotain muuta sinne joukkoon, päädyin suippopaprikaan. Kirjoittelin reseptiä paperille sitä mukaa kun tuli mieleen ainesosia, joita sinne voisi laittaa. Kun se oli valmis, käväisin kaupassa ja hain sunnuntaita varten puuttuvat aineet. Mä tein sen ruukun suureen pataan, mutta sen voi tehdä myös pieniin uuninkestäviin annosruukkuihin, jos sellaiset omistaa. Mulla ei ole niitä VIELÄ. Uskokaa huviksenne, liha oli suussasulavan mureaa ja kastikkeen maku maukas, sakea ja täyteläinen, ihan täydellinen härkäruukku siis tuli uunista ulos. Sen kanssa oli jälkikasvun pyynnöstä lohkoperunoita ja vihersalaattia.








n. 1 kg naudan paistia, esim. naudan paistipalaa (tai sisä- tai paahtopaistia) suikaleina
voita + öljyä
2 sipulia pilkottuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
2 punaista suippopaprikaa ohuina suikaleina
öljyä
1 pieni prk tomaattipyreetä
1 tl sokeria
2 lihaliemikuutiota murennettuna
1 laakerinlehti
keitettyä vettä sen verran, että lihat hyvin peittyvät
1 prk ruokakermaa
(suolaa)

Kuivaa ensin liha talouspaperiin, varsinkin jos se on ollut vakuumipaketissa. Suikaloi se ohuiksi, pitkähköiksi suikaleiksi. Paista kahdessa erässä voi-öljyseoksessa muutama minuutti ja kaada lihat uunipataan. Huutaise pannu tilkalla vettä ja kaada huuhdeliemi myös pataan. Kuullota sipulit ja paprika öljytilkassa pannulla ja laita ne seuraavaksi pataan. Lisää sitten tomaattipyree, sokeri, juusto, laakerinlehti ja vettä sopivasti. Sekoita vielä varovasti. Laita kansi päälle ja anna hautua uunissa n. 1,5 -2 tuntia. Ota pata uunista ja lisää ruokakerma sekä suurustetta niin, että saat sakean kastikkeen. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarpeen vaatiessa. Jos ruokakerma jäähdyttää liikaa kastiketta, lämmitä sitä hieman tarvittaessa. Härkäruukun kanssa tarjottavaksi sopivat perunat tai muut juurekset eri tavoin valmistettuna tai riisikin on sille oiva kaveri.


5 kommenttia:

  1. Oikeeta herkkuruokaa! Pikkasen lisäsin pippuria.

    VastaaPoista
  2. Mä en tähän sitä pippuria laittanut, kun sen verran mitä tossa juustossa oli. Syynä se, että aikomuksena olis jossain vaiheessa blogata pippuriruukku...

    VastaaPoista
  3. Mä olen nyt etsinyt tälläisiä helppoja pataruokia, jotka voisi jättää työpäivän ajaksi leivinuuniin miedolle lämmölle muhimaan. Säästäisi roimasti ruoanlaittoajassa ja saisi vapaa-ajat nauttia ulkoilmasta ja pihahommista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kanssa padoista ja niiden helppotekoiduudesta. Kyllä liha on vaan on hyvää, kun se muhii kunnolla uunissa ja aina ei jaksa eikä ehdi koko ajan olla siellä "lieden" ääressä!

      Poista
  4. Tämä ohje on ollut korvaamaton. Saan aina silloin tällöin hevosta ja joka kerta se on tullut tällä ohjeella valmistettua. Syöjät tykkää ja kädetön kokki tykkää yksinkertaisuudesta.
    Tänään meni tavoilleni tyypillisesti ihan kunnolla säätämiseksi, kun tarkistamatta ohjetta muistelin, että aineksista uupuu vain suippopaprika ja lähetin lapsen hakemaan sitä. Aloin kokkailla ja pian tajusin, että mullahan on sipuli loppu. Ei muuta kuin pikalähetyksenä lapsi uudelleen kauppaan. Siinä vaiheessa, kun tajusin, että eihän mulla ole mustapekkaakaan, aloin soveltaa. :D Lykkäsin joukkoon hyvästi pippuria ja ruokalusikallisen turkkilaista jugurttia. Saa nähdä mitä siitä tulee. :D

    VastaaPoista