keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hellun sinappi

Tämän mainion sinappireseptin olen saanut porilaiselta ystävältämme Hellulta, jonka mukaan myös nimesin sinapin. Meidän isäntä käy joka kesä ystävineen viettämässä miesten ehtoota eräällä mökillä. Yhtenä kesänä velikultien palatessa reissultaan Porin pojat kävivät meillä pikavisiitillä ja Hellu jätti sinappipurnukkansa lopun meille. Maisteluani sinappia totesin, että tämä resepti on pakko saada. Hellu lähetti ystävällisesti reseptin mulle ja sen jälkeen olen tehnyt sitä tämän tästä, yleensä jouluksi kinkun kera ja kesällä grillattavien kyytipojaksi. Tämä on siitä näppärä sinappi, että se on erittäin hyvin säilyvää, koska se ei sisällä kermaa eikä maitoa, pelkkää vettä vain. Uskokaa huviksenne, se vesi riittää nesteeksi, tämä sinappi ei kermaa kaipaa! Maultaan sinappi muistuttaa vähän Yyterin sinappia, josta mä pidän tosi paljon. Perunajauhoilla voi säädellä sinapin paksuutta, vähän kukkupäisillä lusikallisilla saa sakeampaa. Minä teen sen niillä runsaammilla lusikallisilla, koska arkioloihin ja kesällä laitan sen ihan vaan johonkin pestyihin muovisiin salaattikastikepulloihin, josta sitä on mukava annostella vaikka makkaran päälle, sakeampana se ei tipahtele vaatteille sieltä pullosta. Sitten kun on vieraita tai juhlapyhiä tarjoan sen hienosti sinapille tarkoitetusta lasiastiasta, johon kuuluu myös tinalusikka, kansi ja päällisastia. Konjakkisinapin tästä saa helposti lorauttamalla joukkoon tilkan konjakkia, valkosipulisinapin puolestaan lisäämällä joukkoon murskatun valkosipulin kynnen. Hunajasinappia teet tästä korvaamalla puolet sokerista hunajalla ja ripauttamalla  valkopippua vain hyppysellisen joukkoon. Tätä sinappiahan voi vallan mainiosti käyttää myös ruoanlaittoon!


1 prk Coleman´s sinappijauhetta
2 prk sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 prk vettä
2 rkl etikkaa
2 munaa
1 voinokare
suolaa, valkopippuria

Kaada ensin sinappijauhe kattilaan ja käytä sen jälkeen tyhjää purkkia sokerin annosteluun. Sekoita kuivat aineet huolellisesti paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vesi, etikka ja munat ja sekoita. Kannattaa sekoitella voimakkaasti vispaten, ettei jää paakkuja perunajauhoista tai munista. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, mutta älä keitä. Varo polttamasta pohjaan. Lisää lopuksi voinokare sekä vähän suolaa ja pippuria mausteeksi. Voit jäähdyttää sinapin nopeasti laittamalla kattilan suurempaan astiaan, jossa on kylmää vettä. Sekoittele vielä jäähdyttämisvaiheessakin, että saat kauniin sileän rakenteen.


2 kommenttia:

  1. Aivan loistavan makuinen sinappi, tätä on kokeiltava heti kotona :) Purkkeihin ja lahjaksi myös eteenpäin, kera reseptin!

    VastaaPoista
  2. Osaatko yhtään sanoa, kuinka kauan suunnilleen säilyy jääkaapissa? Ja tarkoittaako sokerin määrä 2 sinappijauheen purkillista?

    VastaaPoista