tiistai 3. joulukuuta 2013

Porkkanapiirakka - uunipellillinen

Porkkanakakkua on tehty jo keskiajalla. Se oli Radio Timesin äänestyksessä brittien suosituin kakku vuonna 2011. Jenkeissä leipurimestarit valjastettiin toisen maailmansodan jälkeen kehittelemään kakkureseptejä sodan aikana kertyneen porkkanavuoren tuhoamiseksi, 60- luvulla se rantautui ravintoloihin ja kahviloihin ja Food Network nimesi tuorejuustopäällystetyn  porkkanakakun  70 -luvun top-vitoseksi uusissa ruokavillityksissä. Se voi olla pyöreänä kakkuna, piirakkana tai kuppikakkuina ja kerroksiakin kakussa voi olla. Hyvin usein se on kuorrutettuna, päällä on pähkinärouhetta tai jos oikein haluaa brassailla, oranssiksi värjätystä marsipaanista tehtyjä pieniä porkkanoita vihreäksi värjättyine naatteineen. Ei ole ihme, että on niin suosittua, maku on taivaallinen. Tässä se tulee piirakkana, annoskokona 60-senttinen uunipelti. Minä tein oman piirakkani työkaveriltani Leenalta saadulla ohjeella, jonka kuorrutuksen lisään tässä reseptissä 1 1/5-kertaiseksi, mun mielestä tuo alkuperäinen määrä ei ollut riittävä, piirakka kuulsi läpi. Sitten olis tärkeetä antaa sen piirakan olla vähän aikaa kylmässä päällisen levittämisen jälkeen, että se saa jähmettyä ennen kuin piirakan leikkaa paloiksi, eikä tee niinkuin minä, että leikkaa heti ja täyte ottaa kiinni veitseen. Kuten noista resepteistä huomaatte, että kuorrutteen voi tehdä kahdella tavalla; sulattaa rasva ja juusto, lisätä siihen sokerit tai vain sekoittaa pehmeät, huoneenlämpöiset ainekset keskenään (pitää olla notkea sulatejuusto), valitkaa itse. Laitan tähän siis myös Kermaruusu-blogista löytämäni reseptin, jota voi käyttää jos haluaa pellillisen tosi muhkeaa piirakkaa. Reseptit ovat suurinpiirtein samanlaisia, näistä on helppo valita haluaako tehdä korkeaa vai matalaa mallia! Ps. pieninä paloina tarjottuna loistava makea sormisyötävä.










Matala piirakka, uunipellillinen:
4 munaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 dl (200 g) sulatettua, jäähdytettyä voita
6 dl hienoksi raastettua porkkanaa
Kuorrutus:
170 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
90 g voita
3 tl vaniljasokeria
5 dl tomusokeria
Koristeeksi:
pähkinärouhetta


Vaahdota munat ja sokeri, tämä vaihe on tärkeä, ainakin 5 min. (Mun äidin mukaan niin kauan, kunnes vaahtoon voi nimensä kirjoittaa!) Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Lisää viimeisenä  voisula ja porkkanaraaste vuorotellen kevyesti sekoittaen. 200 astetta, noin 30 minuuttia. Sulata täytteeseen voi ja sulatejuusto kattilassa. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri sihdin läpi. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle. Anna olla kylmässä hetki, helpottaa leikkaamista. Koristele pähkinärouheella.


Korkea, muhkea piirakka, uunipellillinen:
5 munaa
5 dl sokeria
7 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
5 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl sulaa margariinia tai öljyä
7 dl hienoksi raastettua porkkanaa
Kuorrutus:
200 g sulatejuustoa
100 g pehmeää voita
400 g tomusokeria
5 tl vaniljasokeria
Koristeeksi:
pähkinärouhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää lopuksi rasva ja porkkanaraaste. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti