sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Tomaattilevite

Mulla oli pieniä luomuruisnappeja ja halusin tarjota niitä Oskarinpäivän kahvipöydässä, nimipäivä- kahvitteluilla riittäisi hieman pienemmätkin tarjoilut, joten tämä riittäisi suolaisten osalta. Tein ne valmiiksi tuntia ennen tarjoilua, jotta ne ehtivät hiukan pehmetä, mielestäni sopivat niin paremmin kahvipöytään. Jotain hyvää levitettä niiden päälle pitäisi pursottaa, jotenkin vain aurinkokuivattu tomaatti pyöri mielessäni, siitä siis levitettä tekemään. Selasin reseptejäni ja löysin kuusi aurinkokuivattua tomaattia sisältävään tahnaa tai levitettä, muttei niistä mikään vaikuttanut tarpeeksi herkulliselta. Sitten vaan omaa reseptiä värkkäämään; desi riittäisi sitä aurinkokuivattua tomaattia, Creme Bonjour mustapippuria siihen oli aivan pakko laittaa, rahkaa, vähän valkosipulia (tomaatti saattaa muuten olla vähän mauton), tomaattipyreetä vahvistamaan tomaatin makua, hieman öljyä aurinkokuivatuista tomaateista, timjami ja paprikajauhe lainattiin olemassaolevista resepteistä, hiven sokeria makua pyöristämään. Vähän aikaa mietin, kumpaa sipulia laittaisin, salottia vai ruohoa. Päädyin ruohosipuliin, koska ajattelin, että salottisipulista voisi tulla liian voimakkaan sipulinen maku. Levite onnistui tosi hyvin, siitä tuli helposti pursotettavaa ja jumalaisen hyvän makuista. Tätä voi hyvin käyttää myös voileipäkakkuihin, niin maukasta se on, jos sen täytyy olla silloin tömäkämpää, voi lisätä vähän rahkan määrää ja laittaa vain puolet öljyn määrästä. Tästä määrästä saa hyvin isohkon täyden tarjottimellisen pursotettuja halkaisijaltaan pieniä ruisnappeja (ja vähän jää etukäteismaisteluunkin).








1 prk (200 g) Creme Bonjour mustapippuria
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl sokeria
1 rkl tomaattipyreetä
2 rkl ruohosipulia silputtuna

Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos purstotat levitteen esim. ruisnappien päälle, käytä 14 mm:n tähtityllaa ja pidä pursotettaessa terä kiinni ruisnapissa, näin levitteen määrä on pienempi. Laita ruisnapit kylmään odottamaan tarjoilua, jos haluat, että napit vähän pehmenevät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti