lauantai 14. joulukuuta 2013

Sisarkakku

Tämän kakun tein äidilleni nimipäivälahjaksi. Reseptin sain ystävältäni Leenalta. Se on hänen edesmenneen Saara-äitinsä peruja. Leenan mukaan tämä oli Saaran bravuuri ja kun hän oli pieni, kakkua oli aina pakastimessa, josta sitä otettiin ja hän söi sitä hieman kohmeisena maidon kera. Tämä resepti on todella vanha, sillä löysin sen pienempänä kakkuna Isoäidin reseptillä-blogista, jossa sitä on tehty 101-vuotta vanhasta keittokirjasta. Omassa versiossani käytin Saaran reseptiä, tekotavassa menin vanhan keittokirjan mukaan siinä, etten vatkannut munia (laitoin 5 kpl) erikseen, vaan lisäsin ne voisula -sokerivaahdon päälle ja vaahdotin nämä yhdessä. Paistolämpötila on Saaran reseptin mukainen, matalampi lämpö ja pitempi paistoaika. Kaunis, mukavan kokoinen ja ihanan makuinen kakku. Tämän kakun juju on tuo jauhettu manteli. Leena muistaa Saaran käyttäneen mantelit uunin kautta ja sitten jauhaneen ne pienellä myllyllä. Nykyisin pääsee helpolla, kun mantelin saa kaupasta valmiiksi jauhettuna. Sekoitin ne vehnäjauhoihin ja sihtasin taikinaan isoreikäisellä sihdillä. Nyt sitten vaan leipomaan tätä näyttävää, maistuvaa ja helppotekoista kakkua!





250 g voita
2 kkp sokeria
4 -5 munaa
runsas kourallinen jauhettua mantelia
runsas 2 kpp vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota iso rengasvuoka. Sulata voi kattilassa ja kaada se vatkauskulhoon. Lisää sinne sokeria ja vatkaa ainekset sekaisin. Riko munat voi-sokeriseoksen päälle ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet puuhaarukalla kevyesti sekoittaen. Paista 175 asteessa uunin alaosassa n. tunnin ajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti