maanantai 4. marraskuuta 2013

Mozzarella-leipävuoka

Törmäsin tähän mielenkiintoiseen Hans Välimäen Lusikkaa soppaan-kirjasta peräisin olevaan leipäpaistokseen jo pari vuotta sitten Siskot kokkaa-blogissa ja laitoin linkin jemmaan. Tähän mielettömän hyvään herkkuun, jolla saa kyllä pisteet kotiin illanistujaisissakin, leipä on parhaimmillaan kun se on vähän kuivaa. Käytä siis eilistä patonkia tai chiapataa ja jos ei sinulla näitä ole, hae hyvällä omalla tunnolla kaupasta eilinen punalaputettu leipä. Kumman sitten teetkin, olet omalta osaltasi vähentänyt ruokajätekuormitusta, joko omasta taloudestasi tai sitten kaupan jätettä. Tähän käyvät myös mainiosti parhaat päivänsä nähneet tomaatit, ota huonot kohdat pois ja siivuta vuokaan. Mä tein tupla-annoksen isompaan vuokaan, oli isompi porukka syömässä. Paistoksen maku on tuon juustokastikkeen ansiosta taivaallinen, Isännän mielestä leipä vetistyi liikaa, mun mielestä se oli tosi hyvää!










4:lle hengelle:
4 tomaattia viipaleina
2 bufala mozzarellaa (tai 125 g tavallista mozzarellaa)
1/2 patonki tai kuivahtanutta chiapataleipää
Mornay-kastiketta
koristeluun/pinnalle oliiviöljyä
basilikanlehtiä (tai timjamia)
Mornay-kastike:
1 pieni sipuli silppuna
50 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 dl gryuere- tai emmentalraastetta
1 keltuainen
muskottia
suolaa
mustapippuria myllystä

Tee ensin Mornay-kastike. Laita maito kuumenemaan kattilaan. Hauduta toisessa kattilassa voissa sipulisilppu pehmeäksi, älä ruskista. Lisää jauhot sipuliin, sekoittele ja varo edelleenkin ruskistamasta. Lisääsitten turvonneisiin jauhoihin kuuma maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä välillä sekoitellen 10 minuuttia. Viipaloi sillä aikaa mozzarella, leipä ja tomaatit. Lado ne sitten vuokaan limittäin, leipää, tomaattia, mozzarellaa jne. Lisää kastikkeeseen juustoraaste, muskotti, suola ja pippuri. Lisää viimeisenä keltuainen ja sekoita kastike huolellisesti. Kaada se sitten, vuoan päälle ja nosta vuoka uunin ylätasolle. Gratinoi 225 asteessa, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Pirskottele halutessasi vuoan pinnalle extravirgin-oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä sekä koristele basilikan lehdillä. Tarjoa heti.


1 kommentti:

  1. suosittelen kokeilemaan, tämä oli erittäin hyvää

    VastaaPoista