sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Savustettu lohifilee

Savustettu lohi on suomalaiseen suuhun sopiva herkku. Se kuuluu suomalaisiin juhlapöytiin ympäri vuoden. Meillä on savustupönttö, grilliin sopiva savustuslaatikko ja sähkösavustin. Kesällä tulee käytettyä enemmän savustuspönttöä, mutta silloin kun aika on kortilla ja varsinkin talvella sähkösavustin on verraton kaveri. Meillä kalafileet  suolataan suolavedessä ennen savustusta ja savustamisen loppuvaiheessa fileille laitetaan pieni pintasuola ja yleensä kuivattua tilliä. Savustettu lohifilee on parhaimmillaan samana päivänä, kun se on savustettu, haaleaksi jäähtyneenä. Silloin maku on parhaimmillaan, se on monta kertaa todettu. Kuivattu tilli on kauniimman ja siistimmän näköistä savustetun kalan päällä kuin tuore tilli.














Suolaus:
1 kg:n painoinen nahallinen lohifilee
1 l vettä/1 dl karkeaa merisuolaa
Pinnalle:
merisuolaa myllystä
kuivattua tilliä
Savustukseen:
leppäsavulastuja
4 sokeripalaa

Laita laakeaan astiaan vettä ja karkeaa merisuolaa, määrä riippuu kalafileen painosta. Sekoita vesi ja suola huolellisesti sekaisin, että suolaantuminen on tasaista. Laita lohifilee astiaan nahkapuoli ylöspäin. Kalan pitää peittyä vedellä. Anna suolaantua kylmässä 2 -3 tuntia. Kuivaa "lihapinta" talouspaperilla ja laita kala savustusritilälle nahkapuoli alaspäin. Laita savustimen rasva-astiaan leppäsavulastuja ja 4 sokeripalaa kauniin savustuspinnan saamiseksi. Savusta filettä noin tunti/kg, mutta paistoaika riippuu kalafileen paksuudesta ja talvella aika on hieman pidempi kuin kesällä. Savustuksen viimeisen viiden minuutin ajaksi ripotellaan fileen päälle merisuolaa myllystä ja kuivattua tilliä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti