lauantai 29. kesäkuuta 2013

Juuresmuusi - se paras resepti!

Tää juuresmuusi on jo pitkään ollut yksi mun bravuureista. Tarjoan sitä usein, kun on ruokavieraita. Meidän lapset on aina sanonut, ettei perunamuusin joukkoon saa laittaa muita kasviksia, menee pilalle. Tällä tyylillä tehtynä uppoaa kyllä niihinkin ja peittoaa perunamuusin mennen tullen! Muistaakseni olen saanut idean jostain TV:n ulkolaisesta kokkiohjelmasta. Tämä onnistuu aina ja maku on joka kerta vähän erilainen, riippuen siitä, mitä juureksia ja kasviksia käyttää perunan ja porkkanan (ne mulla on aina mukana) lisäksi. Tällä kertaa laitoin perunaa, porkkanaa, lanttua ja muutaman marinoidun valkosipulin kynnen. Olen käyttänyt muusissa myös esim. sipulia, parsakaalia, kukkakaalia, naurista ja bataattia.1/3 perunaa
1/3 porkkanaa
1/3 muita juureksia ja kasviksia
(voi laittaa hiukan yrttejä mukaan, esim. timjamia)
vettä
kanaliemikuutiota
voita
tuorejuustoa naturel (lisäksi voi laittaa jotain maustettua)
(suolaa)

Kuori ja pilko juurekset ja kasvikset. Mitä pienemmäksi pilkkoo, sen nopeammin ne kypsyvät. Laita vesi kattilaan ja kanaliemikuutioita sen mukaan, kuinka paljon on vettä. Lientä voi olla runsaastikin, mitä ei muusiin tarvita, sen voi ottaa talteen ja käyttää kana- tai kasviskeiton liemenä. Laita juurekset ja kasvikset kattilaan siten, että pisimmän kypsymisajan vaativat ensin jne. Voit myös toisaalta pilkkoa ne niin, että pisimmän kypsymisajan vaativat pilkotaan pienimmiksi. Näin ne voi laittaa kattilaan yhtä aikaa. Juurekset ja kasvikset siis keitetään kypsiksi kanaliemikuutioilla maustetussa vedessä.
Kaada vesi kattilasta johonkin astiaan, jätä kuitenkin hiukan lientä kattilaan. Lisää reilun kokoinen voinokare ja tuorejuustoa (jos olen laittanut n. 4 perunaa, 3 porkkanaa ja yhden osan muita, laitan 1/2 rasiaa tuorejuustoa ja olisko jotain 40 g voita). Survo perunasurvimella, älä käytä vatkainta. Saa jäädä sattumiakin. Lisää keitinlientä tarvittaessa, että saat sopivan kiinteän koostumuksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti