maanantai 17. kesäkuuta 2013

Saaristolaisleipä

Mun työkaveri vinkkasi tässä taannoin, että omenamehuun tehty saaristolaisleipä on ihan parasta. Löysin netistä pari reseptiä ja otin talteen. Olen itse tehnyt sen aina piimään, senkin reseptin olen saanut yhdeltä entiseltä työkaverilta. Tosi hyvä resepti sekin. Päätin sitten yhdistää nuo kaikki jutut, eli vanha hyväksi havaittu resepti, piimä vaihdetaan omenamehuun ja vehnäleseet kauraleseisiin. Kohotusaikaa vähän lisää ja paistolämpötila vähän korkeammaksi. Se sopii mulle, ettei tarvitse edes käsiään liata, siis taikina suoraan paistovuokiin ja kohotus vasta sitten. Saunan lauteilla oli leipien ihan mukava kaikessa rauhassa kohota. Niistä tuli ihan täydellisen nättejä. Kaksi jää kotiin, yksi huomenna työkavereille maistoon ja yksi kavereille juhannustuliaiseksi. Teen siihen levitteen mukaan vasta aattona, viimeistään ens viikon alussa löytyy täältä blogista! Ps. saaristolaisleipä on ihan parasta tarjottavaa, jos teet sormisyötäviä. Halkaise siivut ja jotain ihanaa levitettä päälle.




4 kpl
1,3 l omenatuoremehua
100 g hiivaa
4 dl siirappia
4 dl kaljamaltaita
4 dl ruisjauhoja
4 dl kauraleseitä
2 rkl suolaa
14 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
vettä 2/3, siirappia 1/3

Lämmitä omenamehu kattilassa kädenlämpöiseksi ja kaada taikinakulhoon. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita puuhaarukalla, että hiiva liukenee. Lisää siirappi ja sen jälkeen loput aineet annetussa järjestyksessä sekoitellen puuhaarukalla. Ota uunipelti esille ja lado voidellut ja jauhotetut leipävuoat pellille (foliovuoat käyvät hyvin). Kaada taikina vuokiin. Anna kohota 1,5 tuntia lämpimässä paikassa peitettynä. Paista uunin alatasolla n.170 asteessa 2 tuntia. Kun ovat paistuneet runsaan tunnin, ota pelti välillä uunista ja voitele vesi + siirappiseoksella. Kumoa ritilälle jäähtymään. On parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua, mutta säilyy kaksikin viikkoa.


5 kommenttia:

  1. Huippu hyvää oli!
    Täytyy testata.

    VastaaPoista
  2. Oijoi, saaristolaisleipää! Meillä tehdään anopin ohjeella, siihen tulee myös puolukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile tätä joskus, juju on tuo omenamehu liemenä. Meillä töissä oli parisenkymmentä maistelijaa, pitivät tällä ohjeella tehtyä limppua tosi herkullisena. Aika moni sanoi, että parasta mitä ovat maistaneet!-Kanapee-

      Poista
  3. Minäkin olen aina tehnyt piimään tai appelsiinimehuun. Viikonloppuna testaan kyllä tätä sun reseptiä. Lähdemme ensi perjantaina kalastusreissulle Gotlantiin (isäntä kalastaa, minä en) ja ajattelin reissua varten leipoa vähän leipää. Tarkoituksena tietenkin se, että saatais siellä reissunpäällä syödä herkullista omatekoista saaristolaisleipää ja päällä tietenkin ihan tuoretta meritaimenta, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kivalta reissulta, mekin lähdetään heti vapun jälkeen Portugaliin, odottelen kovasti jo matkaa. Tää on tosi hyvä resepti ja hyvää mukaan otettavaa, kun se säilyy niin hyvin!

      Poista